Bermuda Gold Cup’a ilk kez katılan Christian Hamilton (GBR) ve Ian Williams, Richard Sydenham ve Jon Gundersen’den oluşan Khumbu Racing Takımı, Pazar günü 2026 Dünya Match Racing Turu’nun sondan bir önceki etabı olan 74. Bermuda Gold Cup’ın şampiyonu olarak Kral Edward VII Kupası’nı kaldırdı. Bu zafer, Dünya 1 numarası Chris Poole’u (ABD) şaşırttı.
100’den fazla maçın yapıldığı bir haftanın ardından, son yarışta bitiş çizgisine on metre kala şampiyonun kimliği hala bilinmiyordu; Poole, skor 2-2 berabereyken bir cezadan kurtulmak için umutsuzca çaba gösteriyordu. Ancak Hamilton, Poole’un tuzağına düşmemek için etkileyici bir sakinlik göstererek son maçı kazandı ve dünyanın en eski maç yarış kupasında yer alan ünlü isimlerin arasına adını yazdırdı.
Şampanya şişeleri açıldıktan ve limana geleneksel atlayış yapıldıktan sonra Hamilton, etkinliği ilk denemesinde kazanmanın olağanüstü başarısı üzerine düşündü.
“Bu inanılmaz bir duygu ve üzerinde birçok muhteşem ismin bulunduğu Altın Kupayı kaldırmaktan gerçekten gurur duyuyorum,” dedi Hamilton. “Başardıklarımızla gurur duyuyorum. Tüm hafta boyunca daha iyiye gittik ve sonunda bunu başardık. Bundan sonra hedef tahtası olacağım. Dünyanın en iyisiyle finalde olmak ve bu kadar yakın bir mücadele sonunda galip gelmek, en önemli anlarımdan biri.”
Hamilton, beş yarışlık seride 2-1 gerideyken son iki yarışı kazanarak zorlu bir mücadele verdi ve son birkaç metredeki yelken yarışı, izleyicilerin hafızasında uzun süre yer edecek. Hamilton, “Garip bir durumdu çünkü 2-1 gerideyken bile başarabileceğimizi hissediyorduk ve takımda hala güven vardı,” dedi.
“Son yarış çok zordu. Bir ceza puanımız vardı ve son düzlükte öndeydik, sonra Chris bizi geçmeyi başardı ve komite teknesinde bir şamandıra tuzağı kuracak pozisyona girdi. Ian [Williams, yelken ayarcısı ve taktikçi] ve ben gençken çok takım yarışları yapardık ve bu, o içgüdülere ve şamandıra tuzaklarına geri dönmek gibiydi. Temelde durup karşıdaki tekneden daha yavaş gitmeye çalışıyorduk, bu da spinnaker açıkken zor oluyor.”
Hamilton, uzun zamandır süregelen bir arzusunu gerçekleştirmek için yaklaşık 18 ay önce Tour de France’a yöneldi ve bunun karşılığında sıralamalarda olağanüstü bir yükseliş kaydetti.
“Yirmili yaşlarımın başlarındayken, match racing’de zirveye ulaşmayı gerçekten çok istiyordum ve altı yıl boyunca birlikte yelken açtığım harika bir ekibim vardı,” dedi Hamilton. “Ama sonra insanlar evlendi, bir ara oldu ve birkaç yıl önce harika bir ekip kurup tekrar deneme şansım oldu. Şimdi sahip olduğum ekip iki veya üç yıllık bir kampanya yapmaya ilgi duyuyordu ve etkinliklerin üstesinden gelip bunu başarabildik.”
Mağlup olan Poole için ilk Bermuda Altın Kupası arayışı devam ediyor. Liderliği elinden kaçırdıktan ve son iki yarışı kaybettikten sonra sudan çıkarken duyguları doruk noktasındaydı. Poole, “Gerçekten iyi yelken açtığımızı düşünüyorduk ve birkaç hata sonunda bize pahalıya mal oldu,” dedi. “Ama Christian, hata yaptığımızda kusursuz bir şekilde yelken açtı ve bu seviyede bunu yapmak mümkün değil, bu yüzden ona ve ekibine tebrikler. Herkese iyi bir gösteri sunduk ve gelecek yıl geri döneceğiz ve gelişmeye devam edeceğiz. Bermuda Altın Kupası’nı kazanmak zor gibi görünüyor ama her güzel şey zaman alır.”
Poole, on yılı aşkın süredir ikili yarışlarda yer alıyor ancak zirveden indirilmesini hedefleyen yeni bir rakibinin olmasından endişe duymuyor. “Kendi hedeflerimin peşindeyim ve bunu kazanmak da büyük bir hedef. Bu bizim yılımız değildi, bu yüzden gelecek yıl geri döneceğiz ve neler olacağını göreceğiz, ancak bu Dünya Turu’nda üst üste altıncı podyumumuz. Bundan gerçekten çok memnunuz, ancak bazı pistlerin engelleri aşmak için biraz daha geliştirilmesi gerekiyor.”
2026 Bermuda Altın Kupası Genel Sonuçları:
1. Christian Hamilton (GBR) — WS Açık Sıralaması 5. sırada
2. Chris Poole (USA) — WS Açık Sıralaması 1. sırada
3. Jeppe Borch (DEN) — WS Açık Sıralaması 13. sırada
4. Aurélien Pierroz (FRA) — WS Açık Sıralaması 9. sırada
5. Oscar Engström (SWE) — WS Açık Sıralaması 6. sırada
6. Johnie Berntsson (SWE) — WS Yelken Açık Sıralaması 3. sırada
7. Pauline Courtois (FRA) — WS Açık Sıralaması 19. sırada / WS Kadınlar Sıralaması 1. sırada
8. Eric Monnin (SUI) — WS Açık Sıralaması 4. sırada
9. Anna Östling (SWE) — WS Açık Sıralaması 70. sırada / WS Kadınlar Sıralaması 2. sırada
10. Tom Picot (AUS) — WS Açık Sıralaması 23. sırada
11. Martina Carlsson (İsveç) — WS Açık Sıralaması 53. / WS Kadınlar Sıralaması 5.
12. Allie Blecher (ABD) — WS Açık Sıralaması 344. / WS Kadınlar Sıralaması 9.
1 Temmuz 2026 itibarıyla Dünya Yelken Federasyonu sıralaması
Daha fazla bilgi için www.bermudagoldcup.com ve www.wmrt.com adreslerini ziyaret edin ve sosyal medya kanallarımızdan @worldmatchracingtour hesabını takip edin.
Kaynak: https://www.sail-world.com/news/300848/










