Sunderland yakınlarındaki Offerton’da, Wear Nehri’nden nadir bulunan üç ayaklı bir demir kazan çıkarıldı. Bu arkeolojik keşfin, yüzyıllar önce nehir boyunca yaşayan topluluklar hakkında yeni bilgiler ortaya çıkaracağı umuluyor.
Aylar süren planlama, su altı araştırmaları ve uzman dalgıç eğitimi sonrasında, gemi 11 Ekim’de Vedra Hylton Topluluk Derneği üyeleri tarafından su yüzüne çıkarıldı.
Kesin yaşı ve amacı bilinmemekle birlikte, arkeologlar kazanın erken Orta Çağ dönemine (900-1600 yıl önce) ait olabileceğine inanıyor. Bununla birlikte, geç Demir Çağı kökenli olması da mümkün görülüyor; bu durumda eser 2000 yıldan daha eski olacaktır.
Ulusal öneme sahip bir Roma sanayi bölgesinde kazanın bulunması, Roma kökenli olabileceğini düşündürmektedir; ancak şu anki bulgular, kazanın daha geç bir döneme ait olduğunu göstermektedir.

Dalgıç ve Vedra Hylton Topluluk Derneği başkanı Gary Bankhead, operasyonu Sunderland’ın arkeolojik mirası için önemli bir an olarak nitelendirerek, “Kurtarma işlemi, büyüleyici bir keşif yolculuğunun sadece başlangıcıdır” dedi.
Diğer bulgular
Kazan ilk olarak Eylül 2025’te Offerton’daki daha geniş arkeolojik alanla ilişkili taş çapaları bulmak için yapılan bir dalış sırasında tespit edildi.
Büyük, küresel bir gövdesi, üç ayağı ve bir askı sapı vardır ve oldukça eksiksiz görünmektedir; ancak asıl işlevi, sahipliği ve neden nehre bırakıldığı henüz belirlenememiştir.
Bu keşif, Offerton’da yapılan araştırmalarda 800’den fazla Roma bileme taşı, bileme taşı üretimine dair kanıtlar, Roma sikkeleri, taş işleme aletleri ve 11 taş çapa tespit edilen, giderek önem kazanan arkeolojik kanıtlar kümesine katkıda bulunuyor.
Bankhead’e göre, bunlar Kuzey Avrupa’da bir nehirden çıkarılan taş çapaların bilinen en büyük yoğunluğunu temsil ediyor.

Dernek gönüllüleri tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen manyetometri araştırmaları, çevredeki alanda geniş bir tarih öncesi döneme ait kalıntıların varlığını da ortaya koymuştur. Sonuçlar halen değerlendirilmekte olup, ilerleyen süreçte daha fazla bilgi yayınlanması beklenmektedir.
Uzman koruma
Kazanın kaldırılmasından bir gün sonra York Arkeoloji Merkezi’ne nakledildi ve burada uzman restorasyon çalışmaları başladı.
Konservatörler, geminin su altında kaldığı süre boyunca biriken kireç ve tortu katmanlarını dikkatlice temizliyorlar; bu işlemin yüzyıllardır gizli kalmış detayları ortaya çıkaracağı bekleniyor.
Eserin radyografik incelemeye tabi tutulması da planlanıyor; bu sayede araştırmacılar, nesnenin kendisini bozmadan yapısını inceleyebilecekler.
X-ışını görüntüleme, perçinleri, onarımları, dekoratif özellikleri ve üretim detaylarını ortaya çıkararak uzmanların geminin nasıl inşa edildiğini belirlemelerine ve potansiyel olarak tarihini ve kökenini daraltmalarına yardımcı olabilir.
Bankhead’in fahri üyesi olduğu Durham Üniversitesi Arkeoloji Bölümü aracılığıyla daha sonraki bir bilimsel araştırma programı yürütülecektir .
Uzmanlık eğitimi
Başarılı kurtarma operasyonu, su altı kayıt ve araştırma konusunda uzmanlaşmış eğitim almış Kuzeydoğu merkezli sekiz dalgıç için bir dönüm noktası niteliğinde.

Uluslararası Deniz Arkeolojisi Vakfı’ndan alınan fon, Deniz Arkeolojisi Derneği (NAS) tarafından belirlenen standartlara dayalı beceriler geliştirmelerini sağladı. Bu buluntuların kurtarılması, bu yatırımdan doğrudan kaynaklanan ilk büyük arkeolojik başarılardan birini temsil etmektedir.
Bankhead, bu keşfin yerel gönüllüler, akademik araştırmacılar, kültürel miras kuruluşları ve finansman kuruluşları arasındaki işbirliğinin değerini gösterdiğini, Swiftwater Solutions’ın da bu işbirliğine düz tabanlı bir çalışma teknesi, duba ve deneyimli mürettebatı ücretsiz olarak sağladığını belirtti.
Dernek, eserin incelenmesinin her aşamasını takip eden belgesel tarzı bir program geliştirirken, aynı zamanda dalgıçların, gönüllülerin, konservatörlerin ve araştırmacıların hikayelerini de anlatarak, tüm süreci hem su üstünde hem de su altında kayıt altına alıyor.

2023 yılında Gary Bankhead , 15 yıl boyunca Wear Nehri’nde yaptığı dalışlar sırasında bulduğu 13.500 eserden bazılarını Durham Arkeoloji Müzesi’nde sergileyebildi .
Kaynak: https://divernet.com/scuba-news/archaeology/divers-recover-rare-iron-cauldron-from-river-wear/





