AYAKİZİ TURİZM'DEN 12 BİN YİLLİK GOBEKLİ TEPE HASSASİYETİ

08 Ağustos 2014 Cuma

NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
fotoğraflar: Tolga Günaydın

12.000 yıllık tarihi geçmişe sahip Göbekli Tepe’de şimdiye kadar yapılan kazılarda elde edilen bulgular; bir yandan dünya tarihini yeniden sorgulamamıza neden olurken, diğer yandan yeni soruların yanıtlarını da bu topraklarda aramamız gerektiğini tüm dünyaya duyurdu.

Şanlıurfa’ya 15 km uzaklıkta Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbekli Tepe; 22 Temmuz’da Alman Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt’in vefatı ile ülkemiz ve dünya gündeminde geniş yer aldı. Söz konusu haberlerin değerlendirilmesi sürecinde; turizmhaberleri.com ekibi olarak Göbekli Tepe’nin yazılışındaki büyük karmaşaya dikkat çektik. Türk Dil Kurumu kurallarına göre bitişik yazılan Göbeklitepe’nin, uluslararası literatüre Göbekli Tepe şeklinde geçmesi konusuna bir netlik getirmek istiyoruz. Hangisi doğru, her ikisini de istediğimiz gibi kullanmalı mıyız?
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28015
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28019


Ardından Ayakizi Turizm Tur Operasyon Sorumlusu Tolga Günaydın gazetemizi arayarak; Göbekli Tepe’nin yazılışını TDK kuralları açısından değerlendirerek görüşlerini şöyle paylaştı:

” Göbekli Tepe konusundaki yazım karışıklığı, diğer birleşik isimli yerlerimiz hakkında da var. TDK yazım kuralına göre iki isim ayrı yazılır ama birleşik (bitişik) isimlerde kural değişiyor. Özellikle iki isim yanyana ise ve öbek oluşturuyorsa, dilin yaşayan varlık olmasından dolayı iki isim birleştiriliyor. Makale ve kural orjinali TDK Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler özellikle 11. ve 12. maddelere dikkatinizi çekmek isterim.
www.tdk.gov.tr )

Örnek, ilk ismin sonuna gelen ” tepe ” , ” göl ” , ” dağ ” kelimeleri ile Karagöl, Karadağ, Çukurova, Yedigöller gibi oluyor ve birleşik özel isim kabul ediliyor. Bu durumda aslında Göbekli Tepe bölgenin belki 40-50 yıl önceki söylenişiydi, 20-25 yılda Göbeklitepe haline geldi, bilemiyorum. Bence doğru biçimi birleşik olarak ” Göbeklitepe ” yazılmasıdır. ” Göbekli Tepe ” yazımı da yanlış sayılmaz bence yani iki haliyle de kullanılabilir; ama birleşik ” Göbeklitepe ” olarak yazılması özel isim ve tekil olmasından dolayı daha doğru olur, diye düşünüyorum.
İki veya daha fazla haliyle kullanılabileceğine ilişkin elimizdeki en bariz ve karmaşık kelime Doğubayazıt kelimesidir. Doğubayazıt, Doğubayazıd, Doğubayezid, Doğubeyazıt, Doğubeyazıd, Doğubeyazid ve bir de şapkalı a harflisiyle benim bildiğim 7 farklı yazımı var. ”


Seyahat acentalarımızın konuya büyük hassasiyet göstermeleri, tartışmaya açmaları, görüşlerini paylaşmaları Türk turizmi açısından memnuniyet verici.. Tolga Günaydın ile yaptığımız ikinci görüşmede Göbekli Tepe’yi şimdiye kadar bitişik kullandığımızı ancak bu konudaki karmaşaya son verilmesini savunduğumuzu belirttik. Zira dünya tarihinin kilit noktası olacak böylesine önemli bir arkeolojik alanın adının dünyaya tanıtımı açısından doğru yazılması gerektiğine inanıyoruz. Tek bir yazılış şeklinde karar vermek ve uygulamak lazım. Uluslararası literatüre GÖBEKLİ TEPE olarak geçmesi, yerli ve yabancı arkeologların şimdiye kadar ayrı kullanmaları önemli bir kriterdi.

AYAKİZİ TURİZM DE GÖBEKLİ TEPE DEDİ…
Ayakizi Turizm Tur Operasyon Sorumlusu Tolga Günaydın; şahsen ve firma olarak GÖBEKLİ TEPE’nin ayrı yazılması konusunu desteklediklerini belirterek turizmhaberleri.com ‘a şu açıklamada bulundu:

Size katılıyorum.Tek tip isimle anılması önemlidir. Eğer literatür -arkeoloji terminolojisi ve ilk tanıtım ismi ” Göbekli Tepe ” ise, ki aslında 1970’lerde öyle, ben de bu haliyle kullanma taraftarıyım. Çalıştığım acentamdaki tur programı, duyuru ve notları; kişisel gezi sitemdeki ve eşimle ortak sitemizdeki yazılarımı da buna uygun olarak ” Göbekli Tepe ” olarak değiştireceğim. ”

Ayakizi Turizm Ailesine göstedikleri hassasiyet, bilgi paylaşımı ve işbirliğinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png