Devlet kurumlarının personel alım kampanyalarında mercan resifleri, manta vatozları ve hafta sonu dalışlarının ciddi birer unsur olarak yer alması pek olası değil.
Ancak Palau’da, Başsavcılık Ofisi, dört yeni Başsavcı Yardımcısı arayışında geleneksel hukuk alanındaki işe alım kanallarının ötesine bakıyor ve uluslararası tüplü dalış topluluğu da bu arayışın bir parçası haline geldi.
Palau Cumhuriyeti Başsavcılığı, Koror’daki Hukuk Bölümü için iki ve Ceza Bölümü için iki olmak üzere toplam dört avukat aramaktadır.
Bu pozisyonlar, dalış yayınlarında yer alan ilanlar ve ABD dalış camiası içindeki bağlantılar aracılığıyla doğrudan dalgıçlara duyuruluyor.
Devlet avukatlarını işe almak için alışılmadık bir yöntem gibi görünüyor.
Ama bu yöntem zaten işe yaradı.
Kaliforniya’dan Palau’ya
Melanie McDonald şu anda Palau’nun Sivil İşler Dairesi’nde Başsavcı Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Teksas, Houston doğumlu olan McDonald, 2019’da San Diego County’ye taşınmadan önce uzun yıllar Houston’daki Oceanic Ventures çevresindeki dalış topluluğuyla bağlantılı olarak çalıştı.
Dalışla olan bağlantısı onu nihayetinde Palau’ya götürdü.
McDonald, The Scuba News’e verdiği demeçte, Başsavcılık pozisyonu hakkında ilk olarak Oceanic Ventures’ın ortak sahibi Ann Keibler’in bu boşluğu kendisine iletmesiyle bilgi sahibi olduğunu söyledi.
McDonald, The Scuba News’e verdiği demeçte, “Dalış benim için çok önemli bir faktördü,” dedi. “Dalışçı olmasaydım bu pozisyonu duymayı bırakın, hiç düşünmezdim bile.”
Palau bilinmeyen bir yer değildi.
McDonald, ilk olarak 2012’de bir hafta boyunca bir dalış teknesinde dalış yaparak bölgeyi ziyaret etmiş ve daha sonra Karayipler’in yanı sıra Fransız Polinezyası, Fiji ve Filipinler’de de dalış yapmıştı.
Ona en sevdiği dalış yerini sorduklarında, cevabının hep aynı olduğunu söylüyordu.
Saray.
Dolayısıyla, onu orada kalıcı olarak görevlendirebilecek profesyonel bir fırsat ortaya çıktığında, dikkatini buna verdi.
“62, yakında 63 olacağım bir yaşta, ilanı gördüğümde, hukuk diplomamı kullanarak kendimi geçindirmeye devam ederken aynı zamanda dalış cenneti bir tatil yerinde yaşama fırsatı olarak gördüm,” dedi.
Uzun çalışma saatleri, faturalandırılabilir hedefler ve yüksek baskı altında geçen özel hukuk bürosu ortamından sonra, hukuk işini çok farklı bir yaşam tarzıyla birleştirme olasılığı oldukça cazip geldi.
McDonald 2025 yılında Kaliforniya’dan Palau’ya taşındı.
300’den Fazla Dalıştan Sonra
McDonald, Palau’ya varışından bir yıldan biraz fazla bir süre sonra 300. dalışını tamamladı.
Hafta sonlarının ve resmi tatillerin çoğunda dalış yapıyor.
Bu arada, çalışma haftası, geride bıraktığı özel muayenehane kariyerinden çok farklı.
“Hayatımda hiç 8-5 mesai saatli bir işte çalışmamıştım,” dedi bize. “Benim için, her hafta sonu ve tatilde dalış yapabildiğim ve bunun 8-5 bir iş olduğu göz önüne alındığında, eskiden çalıştığım saatlere kıyasla yarı emeklilik işi gibi.”
Bu, hukuki çalışmaların her gün saat beşte bittiği anlamına gelmiyor. McDonald, acil durumların bazen akşam veya hafta sonu çalışmayı gerektirdiğini, ancak bu durumların nadir olduğunu belirtti.
Ofis dışında, dalış değişimin sadece bir parçası.
O, kano sporuna başladı, mercan resiflerinin üzerinde yüzüyor ve dalış, kürek çekme ve yerel spor etkinliklerini içeren bir topluluğa dahil oldu.
“Stres seviyem çok daha düşük,” dedi. “Bunun bir kısmının işten, bir kısmının da her gün okyanusun içinde, altında, üzerinde veya yakınında olmaktan kaynaklandığını biliyorum.”
Dalış Topluluğu Aracılığıyla Üye Kazanımı
McDonald’s’ın Palau’ya giden güzergahı, Başsavcının son işe alım kampanyasının avukatların normalde devlet kadrolarında iş bulmayı beklemedikleri yerlerde ortaya çıkmasının nedenini açıklamaya yardımcı oluyor.
Kampanya kısmen Kaliforniya’daki Marin Dalış Kulübü ile olan bağlantılardan doğdu.
Kulüp üyesi ve daha önce Palau Başsavcılığı’nda çalışmış, düzenli olarak dalış yapmak için Mikronezya’ya dönen avukat Julie Finley, Başsavcı Ernestine K. Rengiil’i Marin Scuba Kulübü’nün bir diğer üyesi ve iletişim uzmanı Gil Zeimer ile tanıştırdı.
Bu ilişki, Palau’daki hukuk alanındaki açık pozisyonları dalgıçların önüne çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir işe alım kampanyasına dönüştü.
Mevcut kampanya dört Başsavcı Yardımcısı arıyor ve Kuzey Amerika dalış pazarına yönelik reklamlar içeriyor.
Alışılmadık yaklaşımın ardında bir mantık yatıyor.
Pasifik Okyanusu’nu aşarak binlerce kilometre ötedeki küçük bir ada ülkesine taşınmak, önemli bir yaşam tarzı kararıdır. Palau’yu zaten tanıyan veya orada yaşamak için güçlü bir nedeni olan nitelikli avukatlar bulmak, işe alım denklemini potansiyel olarak değiştirir.
McDonald için dalış, tam da bu bağlantıyı sağladı.
İş Olanakları Nelerdir?
Mevcut açık pozisyonlar arasında Hukuk Dairesi’nde iki ve Ceza Dairesi’nde iki olmak üzere toplam dört Başsavcı Yardımcılığı pozisyonu bulunmaktadır.
Palau, Amerika Birleşik Devletleri ile Serbest İlişkili bir Devlettir ve hukuk sistemi ABD sistemiyle önemli benzerlikler göstermektedir. Mevcut işe alım bilgileri, özellikle ABD’de ikamet eden avukatları ve ABD mahkemelerinde uygulama deneyimine sahip hukukçuları başvurmaya teşvik etmektedir.
Başvuru sahiplerinin ilgili bir hukuk diplomasına sahip olmaları ve tanınmış bir baroya kayıtlı, aktif ve saygın bir üye olmaları gerekmektedir. Dava deneyimi, güçlü analitik ve yazma becerileriyle birlikte tercih sebebidir.
Açık pozisyonlar için sunulan maaşlar, deneyime ve pozisyona bağlı olarak 70.000 ila 90.000 ABD doları arasında değişmektedir.
Sözleşmeler başlangıçta iki yıl süreyle geçerlidir ve yenilenebilir. İşe alım ve geri dönüş masrafları, uçak bileti ve ev eşyalarının taşınmasına ilişkin giderler de dahildir.
Bu pozisyonlar ayrıca yılda beş haftaya kadar izin ve yaklaşık iki buçuk hafta hastalık izni de sağlamaktadır.
Ancak doğru aday için, sıra dışı avantaj ofis dışında yaşananlardır.
Farklı Bir Kariyer Hamlesi
McDonald, Palau’ya taşınmanın her avukat için uygun bir seçenek olacağını öne sürmekten özenle kaçınıyor.
Yetişkin çocukları zaten bağımsızdı, bir hukuk firması ortaklığına bağlı değildi ve kariyerinde büyük bir değişikliğin mümkün olduğu bir noktaya ulaşmıştı.
“Elbette, herkes bu kararı kendi başına vermeli,” dedi The Scuba News’e.
Ancak hem deneyimli bir avukat hem de dalgıç olan biri için hesaplama oldukça farklı olabilir.
McDonald, Palau’da yaşamanın hafta sonunu dalış yaparak geçirmesine olanak tanıdığını öğrenince kıskanan ziyaretçi dalgıçlarla düzenli olarak karşılaştığını söyledi.
Başsavcının işe alım kampanyası, aslında bu kombinasyonun yurtdışındaki bir pozisyonu gerçekçi bir hale getirebilecek diğer avukatları aramakla ilgili.
McDonald’s deneyimi ise başka bir şeyi daha ortaya koyuyor.
Bu artık sadece dünyanın en ünlü dalış noktalarından bazılarının yanında çalışma fikri üzerine kurulu bir reklam konsepti değil.
Bir dalgıç ilanı çoktan gördü, işe başvurdu, Pasifik Okyanusu’nu geçti ve bunun etrafında yeni bir hayat kurdu.
Üç yüz dalıştan sonra, bu fırsattan oldukça iyi yararlanmış gibi görünüyor.
Mevcut boş pozisyonlarla ilgilenen avukatlar, konu satırına “AAG Palau” yazarak Başsavcı Ernestine K. Rengiil ile ekrengiil57@gmail.com adresinden iletişime geçebilirler.
THE SCUBA NEWS Link !
DemirHindiSG
25 Eylül 2026-21:26





