İklim hızla değişiyor, tatil bölgelerini hangi felaketler bekliyor?

TurizmGüncel

International Panel on Climate Change (IPCC) tarafından hazırlanan “İklim Değişikliği” raporuna göre, 1970’ten bu yana karbon emisyonu tam üç kat arttı. Araştırmada, dünyada ortaya çıkacak çıkacak felaket senaryolarına hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi.

İnsanoğlunun iklim değişikliği ve karbon emisyonu artışını engelleme konusunda başarısız olduğu belirtilen raporda, bu yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde ortalama sıcaklığın 4 derece artacağına vurgu yapıldı. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre de, karbon emisyonunun azaltılması konusunda politikacılar başarısız oldular. Hükümetlere de bir uyarı yapılarak, karbon salınımını yavaşlatmayan hükümetlerin, 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren daha sert önlemler almak zorunda kalacakları belirtildi.

Konuyla ilgili olarak BBC’ye konuşan bir Greenpeace yetkilisi ise, “Yeni rapor insanlığın yeni bir seçim yapmakla yüz yüze olduğunu gösteriyor. Henüz çok geç değil. Yeşil enerji kaynaklarını hayata geçirerek küresel ısınmadan kurtulabiliriz. Bekledikçe işin maliyeti yükseliyor. Ne kadar erken harekete geçilirse, maliyeti o kadar düşük olacak” dedi.

Rapordaki projeksiyona göre, 2030 yılına gelindiğinde atmosferdeki karbon konsantrasyonu 450 ppm sınırını aşacak. Bu oran, Kopenhag ve Cancun zirvelerinde öngörülen limitlerin bile üzerinde.
2050 yılına kadar temiz enerji kaynaklarının 2010 yılındakine kıyasla 3 hatta 4 kat artması gerektiği belirtilen raporda, 2030 yılına kadar karbon emisyonunun azaltılmaması durumunda tehlike sınırına girileceği ifade edildi.

İklim değişikliğine karşı en savunmasız sektörlerden biri de turizm dahası, sektörde buna dair bir politika bile yok. Kıyı şeritlerindeki turizm bölgeleri, sel, deniz yükselmesi ve fırtına gibi felaketlerle yüzleşmek zorunda kalacak. Büyük kentlerde yaşayanlar ise sel riski ile karşı karşıya kalacak. Dahası, olağanüstü iklim koşulları, elektrik, temiz su kaynakları ve sağlık gibi kritik önemdeki sektörlerin çalışmasını tehdit
edecek. Gıda güvenliği sistemi risk altına girecek. Pek çok ekosistem ve biyolojik çeşitlilik yok olacak.

Küresel iklim değişikliğine karşı en savunmasız sektör turizm. Bu, turizm için gerçek bir paradoks ve açıklaması da zor.

Turizm sektörü, savurgan ve tüketime dayalı iş modelinden daha ekonomik iş modeline geçmelidir. Turizm sektörü, IPCC raporunu dikkate almalı.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png