14 metrelik yelkenli ile 4 yılda devri alem

Güney Amerika’nın ucundaki Horn Burnu’nu dönerek Antarktika kıtasına giden ilk Türk yelkenlisi Uzaklar II, 22 bin mil süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Yaklaşık 4 yıl süren yolculuklarını tamamlayan Osman Atasoy ve Sibel Karasu’yu Marmaris’teki marinada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin karşıladı. Osman Atasoy’un ilk mesajı, “Türkiye Antarktika’ya üs kursun. Türk bayrağı orada dalgalanmalı” oldu.

“Yedi Denizlerin Everest’i” olarak bilinen Horn Burnu’nun ardından Güney Kutbu’na yönelen ikili, Antartika’ya Türk bayrağı dikmeyi başarmıştı. Tamamen buz örtüsüyle kaplı olan Antarktika’da farklı ülkelerin deniz üslerine misafir olan Uzaklar II’nin maceraları TRT Türk’te belgesel olarak izleyicilerle buluştu.

22 bin deniz millik yolculuklarını 4 yıl 1 ay 8 günde tamamlayan Osman Atasoy ve Sibel Karasu, yola çıktıkları Marmaris’te büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Marmaris Netsel Marina’ya dün öğle saatlerinde gelen Uzaklar II teknesini sahil güvenliğe bağlı 3 bot, çevredeki koyları gezen yelkenliler, denizcilik meslek lisesi öğrencileri ve arkadaşları karşıladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de marinadaydı.

Arınç: Akla uzak bir şey
Karaya çıkan ikiliye teşekkür eden Arınç, “Onlar bu mükemmel işi başardılar. Gerçekten akla uzak bir şey. Yani 3,5 yıl denizde olacaksınız, deniz şartlarında korkmadan, yılmadan, dirayetle ve cesaretle bu yolculuğu yapacaksınız, biz de TRT Türk’te bunun programını yapıp milyonlarca insana ulaştıracağız. Şüphesiz Osman Bey’in bu konudaki deneyimi ve cesareti söz konusu, ama bir Türk kadını, olarak Sibel Hanım’ın da bu engin denizlerde büyük bir dirayet ve cesaret gösterdiğini görüyorum. Türk kızlarına örnek olarak kendisini kutlamak istiyorum” dedi.

İkili 2008’de yola çıkmıştı

Türkiye’de yapılan 14 metrelik tekne 28 Ekim 2008’de Marmaris Netsel Marina’dan “vira bismillah” dedi. Uzaklar II, Cebelitarık Boğazı’nı geçtikten sonra Atlas Okyanusu’nda yol almaya başladı. Atlantik’te Kanarya Adaları’na ilerleyen Uzaklar II kıyılarda molalar vererek yolculuğunu sürdürdü. Tekrar açık denize yönelen yelkenli Brezilya kıyılarına vardı. Tekne Arjantin’e doğru inmeye başlarken “Yedi Denizlerin Everest”i olarak bilinen Horn Burnu’nu geçmek için son hazırlıklar yapıldı. Horn Burnu’nu 9 Mart 2011’de dönen ikili bu kez Antartika’ya yöneldi. Buzul örtüsü üzerine Türk bayrağını diken denizciler, balinalar ve albatroslarla yaklaşık 2 ay geçirdi. Uzaklar II’nin Antarktika yolculuğu 23 Mart 2012’de, Arjantin’in en güney ucundaki Ushuaia Limanı’nda sona erdi.

Antarktika’ya üs kurulmalı

Seyahatin kaptanı Osman Atasoy, “Türkiye artık büyük bir ülke. Antarktika’da bir Türk üssü olmalıdır. Pek çok ülkenin üssünün olduğu yerde Türkiye’nin olması gerekir. Orada varlık göstermek gerekiyor. Türk bayrağı orada dalgalanmalı ve yakında bu olacak inşallah” dedi. Sibel Karasu da üs için uygun bir yer belirlediklerini ve çevresinde penguenler olduğunu söyledi. Karasu, “Antarktika rüya gibi bir yer. Türkiye’yi o kadar çok özlemiştim ki normalde 17 milden görülen Datça Feneri’ni 21 mil öteden gördüm. Karasularımıza girdiğimizde teknemize bir sivrisinek girdi. Osman öldürmek için hareketlenirken, Türkiye’nin sineğini bile özlediğimi söyleyince aramızda gülüştük” dedi.

Gökhan Karakaş {Milliyet}

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png