Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Marmara Denizi’nde umut veren keşif!

Çevre bilimci Prof. Dr. Mustafa Sarı, İzmit Körfezi girişinde Eskihisar Kalesi dibinde deniz çayırları ve yoğun Pina (popülasyonu tespit edildiğini açıkladı. Sarı, alanın Marmara Denizi için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Çevre bilimci Prof. Dr. Mustafa Sarı, İzmit Körfezi girişinde Eskihisar

Prof. Dr. Mustafa Sarı, İzmit Körfezi girişinde bulunan Eskihisar Kalesi’nin yakınında deniz çayırları ve yoğun Pina nobilis popülasyonunun varlığını tespit etti. Kıyı dolgularından etkilenmemiş küçük bir bölgede yapılan gözlemlerde, Marmara Denizi için önemli bulgular elde edildi.

Tespit edilen alan, Marmara Denizi’nde yaygın olarak bulunan Cymodocea nodosa türü deniz çayırlarının şimdiye kadar kaydedilen en kuzey noktası konumunda. Prof. Dr. Sarı, bölgede neredeyse her metrekarede 3-4 adet Pina bulunduğunu bildirdi. Akademisyen, alanın küçük olmasına karşın kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sarı, İzmit Körfezi’nde son dönemde gerçekleştirilen temizlik çalışmalarının etkilerinin görülmeye başlandığını kaydetti. Çalışmaların körfezin tamamına yaygınlaştırılması durumunda deniz çayırlarının tekrar çoğalma potansiyeline sahip olduğunu aktardı.

Ekosistem İçin Koruma Uyarısı

Deniz çayırlarının 1 metrekaresinin günde 10 litreden fazla oksijen ürettiğini ifade eden Sarı, Pina ve deniz çayırlarının Marmara Denizi’nde müsilaj sorunuyla mücadelede önemli rol üstlendiğini vurguladı. Alanın yanında devam eden yağmur suyu tahliye borusu inşaatının ekosisteme zarar vermemesi için önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Bölgede her gün binlerce kişinin yürüyüş yaptığını ve zaman geçirdiğini belirten Prof. Dr. Sarı, Pina ve deniz çayırlarının önemine dair bilgilendirme panolarının yerleştirilmesini talep etti. Akademisyen, “Pinanın ve deniz çayırlarının umudu sönmemeli. Bu umut, tüm Marmara’ya yayılmalı” çağrısını yineledi.

DENIZ HABER AJANSI – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
27 Ocak 2026 – 13:27