İstanbul Kupası’ndaki ‘UZUN GÜN’den ayrıntılar

TAYK-Burgan Leasing İstanbul Kupası’nda günün dinamiğini abandone ile sonuçlanan ilk startın ardından havanın düşmesi ve yönünü kuzeydoğudan güneybatıya çevirmesi bozdu.

Bunun dışında yüksek tempolu ve “yakın” bir mücadele gerçekleşti. Bu “yakın takip”, çoğu “temas” ile sonuçlanan beş protestoya zemin hazırladı.

Her ne kadar “3” gibi görünse de aslında “4” yarış yapılan Burgan Leasing İstanbul Kupası’ndaki özetleri, konu ile ilgili ilk haberimizde aktarmıştık. Şimdi ayrıntılara geçelim…

Tahminler güçlü rüzgar ve açık bir hava göstermesine rağmen bulutlar can sıkıcıydı. Muhtemel bir yağmur geçişi her şeyi bir anda tepetaklak edebilirdi.

Yağmur gelmedi ama bulutlar dağılıp güneş yüzünü gösterdiği anda güçlü rüzgardan da eser kalmadı.

FİLO NEDEN KOMİTE TARAFINDA YIĞILDI?

Günün kuşkusuz en yüksek tempolu mücadelesi ilk startın ardından yaşandı. Start hattında avantajı rüzgar üstünde gören filo Komite Botu’ndan yarışa başlamayı tercih etti. Zira rüzgar altındaki şamandıra tarafındaki akıntı ile boğuşmayı kimse istemedi.

Bu yığılma, son bir dakikaya girildiğinde alışıldık yol hakkı çığlıklarının duyulmasına yol açtı. Bu sırada rüzgar üstünden araya girmeye çalışan Turkcell-Fenerbahçe 1’in yatık direği, rüzgar altındaki Goblin 5’in direğine çarptı. Goblin 5 “tepedeki sürtünme” sırasında “windex” olarak anılan rüzgar ölçen cihazını kaybetti ama yarışa devam etti.

Buna rağmen ilk turu birinci sırada dönen Goblin 5’in ardından FarrFara, şamandıra dönüşünde araya girerek Cheese Sailing’in önüne geçti. Parkurda 6 adet Farr 40 arasında kıran kırana bir mücadele yaşanıyordu.

“HIZLI İHTİYARLAR”

Ancak bu manevra sonrasında tramola atan FarrFara’nın cenoasının üstü terste kalınca gerisindeki tüm rakipleri tarafından geçildi. Artık dümenci Erhan Uzun’un kumar oynamaktan başka şansı kalmamıştı. İskele kontra tırmanan filonun peşine takılmak yerine, sancak kontra pozisyonunda rotanın iskelesinde kalınca herkesin önüne geçti.

Bu arada Deniz Yılmaz yönetimindeki X-35 Mary de 8 teknelik IRC 2 grubunda açık ara farkla liderliği yakalamış ve ilk turu birinci sırada tamamlamıştı. IRC3’te lider Uniq2Go Hangover rakipleri Columbia Alize Keyfim 3.5 ile Permolit Electron’dan “uzamaya” çalışırken IRC4’te Alize Zig Zag, “yakın takipte” Alize G 28’in önündeydi.

IRC1’ler bu sıralama ile ikinci turu tamamlayıp son tura döndükleri sırada rüzgar “saçmalamaya” başladı. Yan yana bulunan üç tekne cılız rüzgarı farklı açılardan kullanmaya başlamıştı.

Yarış Komitesi önce IRC2’lerin finişlerini rota kısaltması yaparak almayı düşündü. Ancak Güneş Sigorta Mary dönüşünü yaptığı ve rüzgar da tamamen kaldığı için tüm sınıflara abandone ilan etmek zorunda kaldı.

Rüzgarın 360 derecelik dönüşü beklendikten sonra yeniden başlayan yarışta kendilerine “İhtiyarlar” diyen FarrFara ekibi iddiasını sürdürdü ve grubunda birinciliğe adını yazdırdı ama Güneş Sigorta Mary, abandone edilen yarıştaki performansını bu kez gösteremedi. Bu yarışta IRC2’de Tüpraş Alize birincilği kucaklayan ekip oldu. Uniq2Go-Hangover IRC3’te, Alize ZigZag IRC4’te liderliklerini sürdürdü.

IRC1 ve 2’lerin üç, IRC3 ve IRC4’lerin iki turda tamamladığı offsetli sosis rotadaki mücadele 1 saat 22 dakika sürdü ve hemen ardından ikinci yarışın hazırlıkları başladı.

GOBLİN 5 ÇEKİLDİ

Ancak Goblin 5 start hattındaki yerini almamış, uzakta ana yelkenini ve cenoası inik halde beklemeye başlamıştı. Sudaki iskotanın pervaneye takıldığı öğrenilen Goblin 5 daha sonra marinaya geri döndü.

Yarışın ortalarında Arçelik Papili’nin de “terk” haberi geldi. Tekneden duyulan gürültüden, önce cenoa mandarı koptu sanıldı. Zira ön saha yelkeni sesin ardından aşağıya düştü. Ama sonradan Sinan Sümer yönetimindeki Ker 53’ün cenoa arabası patladığı için ekibin yarıştan çekildiği öğrenildi.

Bu yarışta Levent Peynirci yönetimindeki Cheese Sailing IRC1’de, Onur Bilgen dümenciliğindeki Logo IRC2’de, Levent Özgen’li Hedef Yelken 30 IRC3’te, Hüseyin Akça dümenciliğindeki Alize Zig Zag IRC4’te birinci oldu.

ÇATIŞMALAR VE PROTESTOLAR

Günün ikinci yarışına ekiplerin yorulmaya başladığı yaşanan çatışmalarda kendini hissettirdi.

Pupa şamandırası dönüşü sırasında birbirlerine çok yakın seyreden IRC3’teki Permolit Electron, grubundaki HappyHour Dönence ile kıç tarafından çatıştı. Hasarsız atlatılan bu “temas” protestoyu da beraberinde getirdi.

İkinci olay yine pupa şamandırası dönüşünde meydana geldi.

IRC3’teki Alfasail Falcon, dönüş sırasında balonunu indiremeyince, üzerindeki hızla kafadan Komite Botu’na çarptı. Neyse ki bu kaza da hafif hasarla atlatıldı. Teknedekiler Yarış Komitesi’nden özür dilediler ama kurallar gereği “Hakem Protestosu” görmekten kurtulamadılar.

Tüm bunlar yaşanırken, Komite Botu’nda bir yandan da üçüncü yarışı yapıp yapmayacakları konusunda bir tartışma devam ediyordu. Pazar günü havanın çok zayıf olacağını dikkate alan komite, “rüzgarı yakaladık, gün batımına kadar bir yarış daha sığdırırız” düşüncesi ile “bir yarış daha var” anlamına gelen 3 no’lu sayı flamasını tokada gösterdi.

ÜÇÜNCÜ YARIŞ KARARI

Komite’yi bu karara yönelten, yarış öncesi yayınlanan ve TAYK Genel Yarış Talimatı’na gönderme yapılan Ek Talimat’ta belirtilen “aynı gün üç yarış yapılabileceği” hükmü idi. Ama hesapta olmayan, ekiplerin “dört yarış yorgunluğu” yaşayacak olmasıydı.

Yorgunluğun ötesinde, yaklaşık 8 saattir suda olan ekiplerde çoğunun içme suyu tükenmişti. Kimi Komite Botu’ndan, kimi diğer teknelerden “su yardımı” aldıktan sonra son yarışın uyarı işareti verildi.

Cheese Sailing, FarrFara ve Alize G 28 parkurdan ayrılıp marinanın yolunu tutmuşken, uyarı işaretini duyduktan sonra karar değiştirerek geri döndüler ve gruplarında start eden teknelerin ardından yarışa başladılar ancak arayı kapatsalar da derece sıralamasına girmeyi başaramadılar.

“HER HAFTA SONU İKİ GÜN YARIŞ ÇOK FAZLA”

Karaya döndüğümüzde ekiplerin çoğu bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getirdiler. Zira kendilerini iki yarışa göre hazırlamışlar, biri abandone edilen toplam dört yarış yapınca “tükenmişlerdi”.

Bir bölümü, “bir günde üç yarış yapılabilir” ifadesini taşıyan Ek Talimat’ı okumamıştı. Bazıları ise “yoğun yarış programından” yakınarak duydukları sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi:

“Her hafta sonu iki gün yarış çok fazla. Kimsenin dinlenecek ve aileleri ile geçirecekleri zamanı kalmıyor. Kulüpler böyle devam edecek olurlarsa hiç kuşkuları olmasın katılımcı sayısı her geçen gün düşecektir. Nitekim geçen yıllarda 40-50 teknelik sayı bu yıl 20’li rakamlara inmiş durumda.”

Kaynak: TurkSail

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !