Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gokhan Karakas
Gokhan Karakas

KÜDENFOR 10 YAŞINDA… ONUNCU YAŞ ÇIPASI RAHMİ KOÇ’TAN

Etrafı 4 denizle çevrilen bir yarımada ülkesi olanTürkiye’nin halkı ve devletiyle denizcileşmesi için çabalayan Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), 10’uncu yaşını kutladı. Türk denizciliğinin gelişmesi ve Mavi Vatan ülküsünün daha iyi anlaşılması için (E) Amiral Cem Gürdeniz tarafından kurulan Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nun 10’uncu yıl çıpasını yaş kütüğüne Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç çaktı.

KÜDENFOR 10 YAŞINDA… ONUNCU YAŞ ÇIPASI RAHMİ KOÇ’TAN
 

DESTEĞİNİ SUNANLARA TEŞEKKÜR PLAKETİ

Türkiye’nin denizcileşerek büyümesi ve gelişmesi için, disiplinler arası bir yaklaşımla denizcilik, küresel sorunlar, jeopolitik ve strateji gibi konularda etkinlikler düzenleyen Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu, 10 yaşına girdi. Şimdiye kadar 150’den fazla çalıştay, seminer ve konferans düzenleyerek Türk halkının denizcileşme sürecine katkı sağlayan KÜDENFOR, 10’uncu yaşını Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç’un katılımıyla kutladı.

KÜDENFOR Kurucu Başkanı (E) Amiral Cem Gürdeniz, bu süreçte yanlarında yer alan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti ile RMK Müzesi, RMK Tersanesi, TURMEPA Derneği, SETUR Marinaları, DİTAŞ, Klasik Tekneler Platformu, Denizciler Dayanışma Derneği (DAK-SAR), Tuzla Yelken ve Su SporlarıKulübü, İstanbul Yelken Kulübü, Moda Deniz Kulübü ve Gemi Modelcileri &Gemi Severler Derneği’ne teşekkür plaketi sundu.

“Denizcilik bu ülkenin parlak geleceğidir”

Amiral Gürdeniz, “10 yıl öncesine dönüp baktığımda, aslında sadece bir forumun değil; bir fikrin ve bir kültürün 10 yıllık yolculuğunu görüyorum. Küdenfor, 2015’te mütevazı bir başlangıçla yola çıktığında, o gün pruvamıza aldığımız hedef; Türkiye’de denizjeopolitiği ile deniz tarihi ve kültürünü, teori ile pratiği, geçmiş itegeleceği buluşturmaktı. Zira deniz ve denizcilik, gerçekte bir varoluş alanı ve bir uygarlık meselesiydi. Denizcileşmek kolay değildir. Bu rota, yelkenci jargonu ile orsa seyridir. Rüzgâr hep baştan gelir, dalgalar serttir; dümeni de ıskotayı da bir an bile bırakamazsınız. Çünkü bilirsiniz ki bu seyrin sonunda varacağınız limanda bir ülkenin parlak geleceği vardır“ dedi.

Çin’den ABD’ye, Avrupa’dan KKTC’ye uzanan uluslararası toplantılar

Gürdeniz konuşmasına, “Türk denizcileşmesinin Cumhuriyet sonrasında Kabotaj haklarının geri alınmasıyla birlikte kurtarıcı ve kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde ilk 15 yılında asırlara sığabilecek büyük bir atılım yaptı. Türk rönesansı ile yeniden yükselişe geçti. Bugün, o seyrin devamındayız. Unutmayalım: uluslar denizci doğmaz, denizci olurlar.

Onları denizci yapan, vizyon sahibi devletlerdir. Küdenfor’un etkinlikleri deniz kültürünü yaşatma, ulusal jeopolitiği anlatma, uluslararası ağlara eklemlenme, gençliği denizle buluşturma, deniz tarihini koruma, deniz çevresini korumaya katkı sağlama, akademik yayın üretme ve Türkiye’nin deniz vizyonuna katkı sunma gibi birbirini tamamlayan tematik alanlarda şekillendi. Çok sayıda konferans, panel, çalıştay ve yuvarlak masa toplantısı; klasik tekne buluşmaları, Çin’den ABD’ye, Avrupa’dan KKTC’ye uzanan uluslararası toplantılar icra ettik. Bu aşamaya gelmemizde emeği geçen herkese teşekkür ederim.

“Denizci Türkiye idealini savunmaya ve deniz uygarlığı vizyonunu büyütmeye devam edeceğiz”

Son 10 yılda faaliyetlerinin büyük çoğunluğunu RMK Müzesinde icra eden Küdenfor bugüne kadar 4 denizcilik kitabı yayınlarken 2019 yılında kurdukları Klasik Tekneler Platformu sayesinde sekiz ayrı klasik tekne buluşması gerçekleştirdi. Ayrıca kültür varlığı olarak korunması gereken 150 klasik tekneyi kayıt altına aldı. Küdenfor, gelecekte daha büyük etkinliklerle denizciliğimize katma değer üretmeye devam edecek. Küdenfor, geride bıraktığı on yıl içinde denizcilik gücünü bütüncül şekilde ele alan, Türkiye’den kurulan ilk düşünce forumu olarak denizcileşme gayretlerine akademi, kamu, özel sektör ve halk düzeyinde destek vermeye gayret etti.

Bundan sonra görevimiz; bu birikimi yeni kuşaklara aktarmak, Türkiye’nin denizcileşmesinin sembolü olan mavi vatan bilincini deniz kültürüyle, bilimle, sanatla ve tarih bilinciyle destekleyerek daha ileriye taşımaktır. İçinde bulunduğumuz ikinci on yılda da denizi anlatmaya, denizci Türkiye idealini savunmaya ve deniz uygarlığı vizyonunu büyütmeye devam edeceğiz.” şeklinde devam etti.

Konuşmaların ardından KÜDENFOR’un kurulmasını sağlayan Rahmi M. Koç, 10. Yaş çıpasını kütüğe çakarak, oluşumun uzun ömürlü ve verimli olmasını diledi.

DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/kudenfor-10-yasinda-onuncu-yas-cipasi-rahmi-koctan/

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER