Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zebra balığı, Alzheimer için umut oldu

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, zebra balığındaki bir maddenin insanın bağışıklık

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, zebra balığındaki bir maddenin insanın bağışıklık sisteminde de olan bir protein olduğuna dikkat çekti ve bu protein ile Alzheimer’a karşı savaşılacağını söyledi.

Alman Sağlık Bakanlığı’na bağlı Dresden’deki Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi (DZNE) Laboratuvarı’nda, 8 kişilik ekibiyle araştırmalar yapan Türk bilim insanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, tatil için gittiği Muğla’nın Datça ilçesinde, Alzheimer hastalığının tedavisinde, önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi. Zebra balığının beynini yenilemesinden yola çıkan Kızıl, Zebra balığındaki bir maddenin insanın bağışıklık sisteminde de olan bir protein olduğuna dikkat çekti ve bu protein ile Alzheimer’a karşı savaşılacağını söyledi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden 2003 yılında mezun olduktan sonra, yüksek lisans için gittiği Almanya’da doktorasını tamamlayarak, bilimsel çalışmalarına devam eden Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Alman Sağlık Bakanlığı’na bağlı Dresden’deki DZNE Laboratuvarı’nda, 8 kişilik ekibiyle araştırmalar yapıyor. Doç. Dr. Kızıl, insan beyninde Alzheimer modellemesi ve onun nasıl tedavi edilebileceği’ üzerine deneysel araştırmalar yaptıklarını, üç boyutlu bir insan beyni modeli gerçekleştirdiklerini, buna ‘mini beyin’ dediklerini anlatarak, bu sistemle ilaç geliştirmenin daha etkili olabildiğini ifade etti.

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, “Daha etkin ilaçlar geliştirildiğinde bu hastalığı tedavi edebileceğimizi düşünüyoruz. Tedavisi şu an olmayan bir hastalık. Fakat hücrelere, farklı organlara, farklı bölgelere baktığımızda tedavisini bulacağımıza inandığım bir hastalık bu. Umutlu olmamız gerekiyor. Birçok araştırmacı bizim laboratuvarımızda olduğu gibi bu konuda çalışıyorlar. Dolayısıyla bilim, bu hastalığa bir çözüm bulacak. Mini beyin sistemimizin de buna katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Deniz Haber