2017-18 Volvo Okyanus Yarışı’nın (VOR) Itajai-Newport arasındaki 5.700 deniz mili mesafeli 8. etabı 15 günde tamamlandı. Çok düşük havada sisler arasında hayaletler gibi süzülen filoda MAPFRE büyük bir sürpriz yaptı. Gerilerden gelip rakiplerini teker teker geçti ve bitiş çizgisini Team Brunel’den 1 dakika 1 saniye önce göğüslemeyi ve kaybettiği puanları toplamayı başardı.
Brezilya’nın Itajai limanından 22 Nisan Pazar günü başlayan 5.700 millik mücadele, ABD’de yelkenciliğin başkenti olarak anılan Newport’ta (Rhode Island) tamamlandı. Etabın son metrelerinde Team Brunel’i geçerek birinciliğe uzanan MAPFRE, elde ettiği bu derece ile VOR genel sıralama liderliğini de üç puan farkla geri aldı.
Geriden gelerek, yarışı 15 gün 17 saat 44 dakika 29 saniyede birinci sırada bitiren MAPFRE’den 61 saniye sonra finiş hattını kesen Team Brunel 15 gün 17 saat 45 dakika 30 saniye ile ikinci olurken, yaklaşık 12 dakika sonra rotasını tamamlayan Vestas 11th Hour Racing de üçüncü sırayı kaptı.
Fotoğraf: Jesus Renedo / Volvo Ocean Race
NEWPORT SİSLER İÇİNDE
8. etabı tamamlamak üzere olan ekipleri karşılamak üzere, 8 Mayıs Pazartesi günü resmi açılışı yapılan Newport’taki yarış köyüne akın eden izleyiciler kendilerini yoğun bir sis katmanının içinde buldu.
Gün henüz ağırmış olmasına karşın hatırı sayılı izleyici kalabalığı ve pek çok botun VOR filosunu karşılamaya gelmiş olması, Newport’un neden yelkenin başkentlerinden sayıldığını açıklar gibiydi.
Oldukça düşük ve değişken rüzgarda, yoğun sisin içinde hayaletler gibi finiş hattına süzülen ilk 4 tekne olan Team Brunel, DongFeng Race Team, Vestas 11th Hour Racing ve MAPFRE arasında adeta ağır çekim mücadele yaşanıyordu.
Finiş hattına 500 metre kala lider grubun arasından sıyrılan Team Brunel ve hemen ardındaki MAPFRE, sisin arasında siluet olarak belirip kendilerini karşılamaya gelenlere gösterdiler.
MAPFRE SONUCA KENDİSİ DE İNANAMADI
Son dönüş şamandırasına yaklaşırken, hafif rüzgarı ilk alan tekne MAPFRE oldu ve Team Brunel’in yanından süzülerek geçti. Yarışın son günlerinde liderliği bırakmayan Team Brunel’in finiş hattını kesen ilk tekne olması beklenirken, 8. Ayak MAPFRE’nin sürprizi ile noktalandı.
15 gün süren güney yarıküreden, kuzey yarıküreye tırmanış ekipler açısından yorucu ama izleyenler için hayli keyifli idi. Ne var ki rüzgarsız geçen etabın son saatleri yarışçıları oldukça zorladı.
Bir gece önce neredeyse tamamen kesilen rüzgar nedeniyle ekipler akıntı ve gelgitlerin etkisiyle zaman zaman kıyıya doğru sürüklenirken kimi zaman da hedeften uzaklaştılar. Belirsizliği artıran bu durumda ekipler sabaha kadar aralıksız çalışmak zorunda kaldılar.
Yarışın tamamlanmasından sadece bir gün önce, finişe 300 mil kala beşinci sırada bulunan MAPFRE’nin etap sonunda elde ettiği birincilik rakipleri ve VOR izleyicileri kadar ekibin kendisi için de büyük sürpriz oldu.
Finiş hattını geçtikten sonra duygularını paylaşan MAPFRE’nin skipper’ı Xabi Fernandez, “Bu inanılmaz. Daha mutlu olamazdım. Hepimiz biraz daha iyi bir sonuç bekliyorduk ama dürüst olmak gerekirse bu etabı kazanmayı düşünmüyorduk. O nedenle süper mutluyuz” dedi.
İKİNCİ OLAN BEKKING ÜZGÜN
8. Etap’ta özellikle son hafta ekvator geçişinin ardından ağırlıklı olarak lider konumda yarışan Team Brunel, mücadelenin son metrelerinde MAPFRE tarafından geçilmenin üzüntüsünü yaşıyor.
Hollandalı ekibin deneyimli skipper’ı Bouwe Bekking, duygularını şu şözlerle dile getirdi:
“Biraz üzgünüz. Tüm etap süresince iyi yarıştık. Performansımız ve genel durumdan mutlu olabiliriz. Ama son iki etapta neler yapabileceğimizi ve neden burada olduğumuzu gösterdik.”
Bekking liderliğindeki Team Brunel, VOR’un en zorlu rotası olarak kabul edilen Auckland-Itajai arasındaki 7. etabı birincilikle tamamlamıştı.
CAUDRELIER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR
Dee Caffari’nin kendisinden sürekli podyum aldıkları için “sinir bozucu iki kırmızı tekne” diyerek söz ettiği iki rakibinden DongFeng bu kez sinir bozan değil siniri bozulan tekne oldu.
Etabın son bir millik bölümünde Vestas 11th Hour Racing’e geçilmesi ve MAPFRE’nin son metrelerde Team Brunel’den yarışı almasıyla genel sıralama liderliğini kaybetmesi Dong Feng ve Charles Caudrelier’i büyük hayal kırıklığına uğrattı.
Yarışın son haftasında, zaman zaman Team Brunel’den liderliği de alan Dong Feng’in skipperı Caudrelier, “Büyük hayal kırıklığı yaşıyoruz. Buradan bir zafer kazanmayı umuyorduk. Kızgınım ve bir sonraki etapta daha iyisini yapacağım. Artık geleceğe odaklandım ve söz veriyorum DongFeng bir sonraki etapta müthiş bir iş çıkaracak” diye konuştu.
Dong Feng’i yarışın tamamlanmasına bir mil kala geçerek mücadeleyi üçüncü sırada tamamlayan Vestas 11th Hour Racing’in skipper’ı Charlie Enright ise kendi ülkesinde sona eren etapta podyuma çıkmanın keyfini sürüyor.
Enright, “kırmızı tekneden (DongFeng) podyum almak keyifli” derken, sabahın erken saatlerinde kendilerini karada ve denizde karşılamaya gelen kalabalık izleyici kitlesine de teşekkür etti.
DE CAFFARI KÖTÜ TALİHİNİ YİNE YENEMEDİ
8. etabı beşinci sırada tamamlayan Team AkzoNobel’e gelince…
Turn the Tide on Plastic’i finişten sadece dakikalar önce geçti. Yarışın ağırlıklı olarak ilk günlerinde liderliği yakalayan Dee Caffari yönetimindeki Turn the Tide on Plastic kötü talihini yine yenemedi ve ekip bu etabı da podyum göremeden noktaladı.
7. etaptaki trajik kazada ekip üyeleri John Fisher’ı denizde kaybeden ve daha sonra yarışa dönme kararı alan SHK/Scallywag, bu etabı yedinci sırada tamamladı.
Skipper David Witt, “Burada olmaktan mutluyuz. Bizim için sonuç en önemli kriter değildi. Önemli olan, trajediden (John Fisher) sonra yarışta ve hep beraber olmaktı. Takımımla gurur duyuyorum. Bu etap en iyi performans sergilediğimiz ama en kötü sonucu aldığımız etap oldu” dedi.
SONA 3 ETAP KALDI
Dördüncü ve son kez ekvator geçişinin yapılması ve son kez kuzey yarım küreye çıkılmasıyla tamamlanmasına sadece 5.300 deniz mili ve 3 etap kalan toplam 45 bin deniz mili rotalı VOR 2017-18 edisyonununda 8. Etap ile genel sıralama sonuçları şöyle:
8. ETAP SONUÇLARI
1. MAPFRE 15 gün 17 saat 44 dakika 29 saniye 7 puan
2. Team Brunel 15 gün 17 saat 45 dakika 30 saniye 6 puan
3. Vestas 11th Hour Racing
15 gün 17 saat 59 dakika 4 saniye 5 puan
4. DongFeng 15 gün 18 saat 25 dakika 21 saniye 4 puan
5. Team AkzoNobel 15 gün 19 saat 20 dakika 21 saniye 3 puan
6. Turn the Tide on Plastic 15 gün 19 saat 24 dakika 14 saniye 2 puan
7. SHK/Scallywag 15 gün 20 saat 56 dakika 52 saniye 1 puan
GENEL SIRALAMADA PUAN DURUMU
(8. Etap sonu itibarıyla)
1. MAPFRE 53 puan
2. DongFeng 50 puan
3. Team Brunel 42 puan
4. Team AkzoNobel 36 puan
5. Vestas 11th Hour Racing 28 puan
6. SHK/Scallywag 27 puan
7. Turn the Tide on Plastic 22 puan
Kaynak: TurkSail / Hande ÖZER
Fotoğraf: A. Sanchez / Volvo Ocean Race