TUZLA SAHİLLERİNDE İLK CUMHURİYET SEYRİ
Tuzla Sahillerinde Cumhuriyet Coşkusu: 103. Yılda Tarihi Deniz Geçit Töreni
Tuzla’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 103. kuruluş yıldönümü kutlamaları, sahnede ilk kez gerçekleştirilen görkemli bir deniz geçit törenine ev sahipliği yaptı. Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün organize ettiği geçit törenine 18 tekne katılırken, Viaport Marina’dan komşu ilçe olan Darıca’ya kadar gidildi. Organizasyonu yapan Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü Başkanı Sermet Fındık, “Kutlu cumhuriyetimizin 103. Yılı için bir araya gelirken, bizim için büyük bir denizci buluşmasına da imza attık. Geleneksel hale getirmek istediğimiz denizdeki 29 Ekim geçit törenine katılımın artacağını umuyoruz” dedi. Konvoyun başında liderliği ise okyanusyarı aşan, dünyayı denizden dolaşan efsane S/Y Yosun yaptı.
Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün organizasyonuyla ve Viaport Marina’nın destekleriyle hayata geçirilen kutlamalar, Tuzla sahilinde unutulmaz anlara sahne oldu. 18 teknenin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, Tuzla’dan komşu ilçe Darıca’ya uzanan büyük bir denizci buluşmasına dönüştü.
“Ayyıldız” Koluyla 2 Mil Boyunca Sahil Selamlandı
Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü Başkanı Sermet Fındık’ın direktifleri doğrultusunda 3 günlük yoğun bir planlama ve hazırlık safhasının ardından icra edilen “Tuzla Deniz Seyri Geçişi”, ilk defa “AYYILDIZ” adı altında 15 yelkenli ve motor yatın iştirakiyle gerçekleştirildi.
İki kenti deniz, insanları Cumhuriyet birleştirdi
Darıca Balyonus koyu şamandıra dönüş mevkiinde Darıca limanındaki teknelerin de katılımıyla büyüyen konvoy, rotasını batı istikametine çevirerek Deniz Harp Okulu’na doğru 4 mil ilerledi. Müteakiben tekrar doğu istikametine dönen tekneler, sahile yakın seyrederek coşkulu kalabalığı ve halkı selamladı. Tuzla İDO iskelesi açıklarına gelindiğinde ise duygusal anlar yaşandı. Makinelerin stop edildiği noktada, dalgıç teknesi Nihat Baba etrafında mevzi alan konvoydakiler ve sahildeki vatandaşlar saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı coşkuyla okudu. Tüm seyir boyunca Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk ile ilgili marşlar çalındı, duman kandilleri ve havai fişekler atıldı.
Gelenekselleştirilmesi Hedefleniyor
Etkinlik boyunca tüm teknelerin telsiz haberleşme disiplinine, seyir nizamı kurallarına ve yüksek bahriye bilgi ve görgüsüne tam uyum sağlaması, izleyicilerden tam not alırken Konvoy Komodoru tarafından da takdirle karşılandı. Deniz Kartalı’na konuşan 29 Ekim Cumhuriyet Seyri Komodoru (E) Deniz Albay Binali Koç, “Ay-yıldızlı bayraklarla donatılan teknelerimiz saat Tuzla Viaport Marina önlerinde buluştu. Dünya seyahati yapan okyanusları aşan denizin güzel ahşap teknesi S/Y YOSUN rehberliğinde ilerleyen konvoy, 40 metre aralıklarla ve öndeki teknenin dümen suyunu takip ederek 5 knot süratle 2 mil boyunca sahile yakın bir güzergahta Darıca istikametine seyretti. Böylece Tuzla tarihinde ilk kez 29 Ekim Cumhuriyet Seyri’ni gerçekleştirdik, katılan herkese teşekkür eder, bu coşkuyu yaşadıkları için kutlarız” dedi.
Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün başlattığı bu anlamlı kutlamanın, önümüzdeki yıllarda katılımın daha da artırılmasıyla geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. Düzenlenen bu görkemli tören, Cumhuriyet coşkusunun denizcilik kültürüyle buluştuğu gurur dolu bir anı olarak kayıtlara geçti.





