Ekim sonunda başlayan ve deniz ekosisteminin tamamını etkileyen müsilaj, yüzeye çok çıkmadan su kolonunda da azaldı çok şükür. Kıyısal alanda deniz çayırları ve pinalar derin bir nefes aldı. Derin diplerde biriken ve turizmcilerin korkulu rüyası müsilaj, deniz ekosistemini etkilemeye devam etse de şimdilik yüzeye çıkma olasılığı azaldı.
Ancak müsilajı aldığımız tedbirlerle yenmedik. Müsilajı önlemek için endişelenen, gayret gösteren, harekete geçen herkese deniz adına müteşekkiriz. Ama müsilaj bizim gayretimizle eksilmedi. Oşinografik şartlar değiştiği için şimdilik müsilaj azaldı. Bu yüzden lütfen “müsilajı yendik” havasına girmeyelim.
Denizle kurduğumuz yanlış ilişki değişmeden, denize boca ettiğimiz evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer atıkları durdurmadan müsilaj bitmeyecek. Zira müsilaj oluşumunda etkili üçlü tetikleyici olan deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artış devam ediyor, Marmara Denizi’nin orijinal yapısı değişmeyecek. Son tetikleyici olan kirlilik yükü azalmadığı sürece müsilaj bundan sonra hayatımızda hep var olmaya devam edecek.
Tartışmayı, suç atmayı bırakıp işbirliği halinde bütün atıksularımızı en az ileri biyolojik arıtmaya tabi tutmalıyız. Çalışmayan, kapasitesi düşük olan tesisleri iyileştirip, çalıştıralım. Yeni tesisler için kaynak yaratalım. Akarsularımızı zehir kanalına dönüştüren sanayi kuruluşlarını denetleyip yasalara uymalarını sağlayalım.
Ekim sonunda tekrar “ne oldu da müsilaj geri geldi” sorusunu sanki daha önce hiç bir şey olmamış veya biz her şeyi mükemmel yapmışız da yine müsilaj olmuş gibi pişkin pişkin sormayalım.
Görüntüyü 2 Temmuz 2025 tarihinde 4-5 m aralığında Erdek Körfezi’nde çektim.
Prof. Dr. Mustafa Sarı
Müsilaj Bitti mi?
Ekim sonunda başlayan ve deniz ekosisteminin tamamını etkileyen müsilaj, yüzeye çok çıkmadan su kolonunda da azaldı çok şükür. Kıyısal alanda deniz çayırları ve pinalar derin bir nefes aldı. Derin diplerde biriken ve turizmcilerin korkulu rüyası müsilaj, deniz… pic.twitter.com/Dw8MHHr4Su
— Mustafa SARI, Prof. Dr. (@profmustafasari) July 8, 2025