BİLİM İNSANLARI TEHLİKE ALTINDA Kİ MERCANLARI NAKLEDİYOR
TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANAN YÖNTEMLE MERCANLAR NAKLEDİLİYOR
Marmara Denizi’nde canlı yaşamının önemli halkalarından olan mercanların yok olmaya başlaması üzerine Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle mercanlar yaşaması için transplantasyon yöntemi ile naklediliyor.
Başta inşaat atıkları olmak üzere, son dönemde artan yoğun kirlilik etkenleri nedeniyle Yassıada ve Sivriada’nın 20-30 metre derinliğinde kirlilikten etkilenen mercan türleri ile proje konusu sarı mercanların atık ve kirlilikten nispeten uzak Neandros (tavşan) Adası’na özel yöntemlerle taşınıyor. Mercanlar, deniz canlılarının yumurtlama ve yaşam alanı olmaya devam edecek.
ÜLKEMİZDE İLK KEZ UYGULANAN ÖZEL YÖNTEMLE YENİDEN DİKİLİYOR
Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği’nin yürütücülüğü ve liderliğinde, İstanbul Su Bilimleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfından Yrd.Doç.Dr. Nur Eda TOPÇU, Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Fakültesinden Doç.Dr. Noyan YILMAZ Bilimsel Danışmanlıkları ile gerçekleştirilen mercan naklinde özel yöntemler uygulanıyor. Uzman dalgıçlar tarafından deniz dibinden alınan mercanlar Neandros (Tavşan)Adası’nın derinliklerine götürülerek tekrar dikiliyor ve ekosistemin yaşamasına katkı sağlanıyor.
Ülkemizde ilk kez uygulanan projenin sorumlusu Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği’ nin proje bilimsel danışmanlığını üstlenen İstanbul Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Nur Eda TOPÇU, uzun zamandır bu canlılar üzerine çalışmakta. Proje de hamileliği nedeni ile karadan destek vermektedir. Su altında alınan veriler, görüntüler Eda Topçu hocaya iletiliyor ve ortak bir yol haritası çiziliyor. Şu ana kadar 90 kök mercan ekildi bunların %90 ve üzerinde tutunma ile başarı sağlanmış oldu. Veriler umut verici. Barcelona gibi bir çok ulusal ve uluslar arası sözleşmelerce de koruma altında olan bu canlılar ve geleceği bu projeye bağlı.
Projenin gelişiminini su altı fotoğrafları ile Ferhan COŞKUN görüntülemekte ve su altı videolarını da Serco EKŞİYAN çekmektedir.
“KİRLİLİK, MERCANLARDA TOPLU ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR”
“Marmara’daki kirlilik öyle bir hal aldı ki derinlerdeki mercanlar bile atıklardan etkilenip toplu şekilde ölüyor” vurgusunu yapan projenin sorumlusu Volkan Narcı ise, ilk etapta 200 mercanı taşıyacaklarını söyledi. Projeye destek veren İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da, mercanların üzerini saran hayalet ağların temizlenmesine yardım etti. Ayrıca ekimi yapılan Neandros (balıkçı adası) etrafının da 1 mil çapı koruma altına alınması geleceğimiz ve sürdürülebilir deniz yaşamı için elzem bir konudur. Özellkle bir çok yasada da açıkca ifade etmekte olan “Türkiye’nin enerji arz politikası” gereği bu bölgeden geçen BOTAŞ boru hattı üsütünde her türlğ transfer, balıkçılık yasakdır. Proje nin gerçekleştiği alan bu tür yasaklar olmasına rağmen her an bir ağ tarafından yok olma riski taşımaktadır. Projenin kamuoyu oluşturulması için 16-18/02/2018 Beşiktaş Deniz Müzesinde #mercanaskına #adamer Fotoğraf Sergisini gezebilirsiniz.
Yaza doğru da projenin belgeselinin bitimi planlanmaktadır.