Campus Cup’ta gençleri önce ekonomi, sonra rüzgar zorladı

Marmaris, bu yıl 11. kez üniversiteli gençleri ağırladı. Marmaris Uluslararası Yat Kulübü (MIYC) tarafından düzenlenen Nurolbank Campus Cup’a gelen üniversiteli ekipler sınırlı bütçelerini harcarken oldukça dikkatli davrandı.

İlk gün sağnaklarda 28-30 knot’ı gösteren kuzeyli rüzgar ekipleri zorladı. Coğrafi rotalı son yarış ise taktik savaşı oldu.

24 üniversiteden gelen 35 ekip Marmaris’te yağmur altında buluştu, hatta 15 Mart Cuma günü antrenmana çıkanlar karaya sırılsıklam döndü.

Ancak gençlerin şansına yarışların yapılacağı 16 ve 17 Mart’ta yarışlar yaz mevsimini aratmayacak, pırıl pırıl güneşli havada gerçekleşti. Ne var ki, güneş alan saçak altı yerlerde 30 derecelere ulaşan sıcaklık, rüzgara çıkınca aniden 11 derecelere düşerken, güneş batınca 6-7 dereceye geriledi, yerini güçlü ayaza bıraktı.

YYK HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Isı makasının bu denli açılmasına rağmen herkesin keyfi yerindeydi. Cuma akşamüzeri MIYC bahçesinde Protesto Kurulu Üyesi Aslan Özçakır, gençlere Yelken Yarış Kuralları hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi, start hattında ve şamandıra bölgesinde dikkat edilecek noktaları, protesto verme yöntemleri gibi temel konuları anlattı.

16 Mart Cumartesi günü Komite Botu Yalancı Boğaz önlerine demirledi ve “R1” olarak tanımlanan Offsetli ve Kapı Dönüşlü sosis rotanın kullanılacağı ilan edildi.

Orsa şamandırası 350 dereceye (kuzey-kuzeybatı) 1.5 deniz miline atıldı. İlk start 5 dakika uyarısıyla saat 12.05’te 17 tekneden oluşan IRC1-2 ve 3 sınıflarına verildi. 18 teknenin yer aldığı IRC4-5 ve Destek sınıfları da saat 12.10’da aynı rotaya yelken bastı.

RÜZGAR 30 KNOT’A KADAR YÜKSELDİ

İlk grubun startı hayli çekişmeli geçti, zaman zaman çığlıklar duyulsa da herhangi bir çatışma yaşanmadı. Ancak ikinci grubun start düdüğü çaldığında hatta kimse yoktu. Teknelerin toparlanıp dağınık bir şekilde start hattını kesmeleri biraz zaman aldı.

Kuzeyli 11-14 knot’lık rüzgarla başlayan yarışın ilerleyen dakikalarında rüzgarın gücü zaman zaman 24-26 knot’ları gösterdi, sert sağnaklarda ise anlık 28-30’lara ulaştı. Hal böyle olunca, zaptedilemeyen balonlar yüzünden bazı tekneler broşa girdi, kiminde ise ıskotalar veya mandar kaçınca güvertelerde zor anlar yaşandı.

Kimi teknelerde dümeni öğrenciler tutup, deneyimli yelkenciler verdikleri taktiklerle tekne yönetimine yardımcı olurken, kimilerinde dümenin “ehil ellerde” olduğu gözlendi.

İTÜ ekibinin yarıştığı Mersin Yelken Akademisi (MAT 12) ilk grupta ilk finişi yaparken, peşinden gelen ve Ege Üniversitesi takımının yarıştığı Sütlaç (Melges 32) finiş hattını kesemeden bir talihsizlik yaşadı ve “suya yapıştı”. Ekip, broşa giren tekneyi düzeltmek, balonu indirip cenovayı basmak için çok zaman kaybetti.

Günün ve Nurolbank Campus Cup’ın ilk yarışında İTÜ (Mersin Yelken Akademisi), Doğuş (Fifty Fifty), Bilgi (Orsa-Cheese Sailing), İTÜ (Minx Hedef Yelken), Bahçeşehir (M2) ve ODTÜ (Aruna) ekipleri birincilik elde etti.

Ekiplerin ilk yarışta sergiledikleri performans, aslında yarışın sonuçları hakkında yaklaşık bir izlenim vermeye yetti.

“Y” kod flaması tokadaydı. Anlamı “can yeleği zorunludur”…
Sonra bildik bu manzara oluştu… Aman dikkat, bu tip “sert” yelekler
doğru bir seçim olmadığı gibi, yararı değil, zararı dokunabilir.

İKİNCİ YARIŞTA PARKUR DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMADI

Rüzgar yönünde bir değişiklik olmayınca Yarış Kurulu günün ikinci yarışında da aynı parkurun kullanılacağını duyurdu.

Ancak telsizden yaptığı bu çağrıyı, Komite Botu’nda ilgili flamalar gönderde olmasına rağmen teknelerden gelen istekler doğrultusunda 8-10 defa tekrarlamak zorunda kaldı. Başhakem Ezgi Kalaycı, istekte bulunan ekibi cevaplamak yerine, çağrıyı “Yarışan yatların dikkatine” diyerek umuma tekrarlaması, “Dış yardım” tuzağına düşmesini engelledi.

İlk start yine 17 teknelik IRC1-2-3 sınıflarına verildi. Pin-End’e erken gelen Yaşar ekibi (Lemon) fodepardan sakınamadı ve geri dönerek startını tekrarlamak zorunda kaldı. Günün ilk yarışında oldukça kötü start eden IRC4-5 ve Destek sınıfları teknelerine alışıp havaya girmiş olsalar gerek, dikkat çekici bir gelişme ile çekişmeli bir başlangıç yaptılar.

Bu arada Marmaris’te yaşayan Hollandalı Leo Kolf’un, üç kişilik H26 tipi Clavella adlı teknesine İstanbul Üniversitesi’nden bir öğrenci aldığını ve ondan kiralama konusunda herhangi bir talepte bulunmadığını da öğrendik.

Rüzgarın ilk yarışa göre hızını biraz düşürdüğü parkurda İTÜ (Mersin Yelken Akademisi), Doğuş (Fifty Fifty), Bilgi (Orsa-Cheese Sailing), İTÜ (Minx Hedef Yelken), Bahçeşehir (M2) ikinci kez birinciliklere imza atarken, Destek sınıfında birinciliğe uzanan ODTÜ’nün Nora ile yarışan diğer ekibi oldu.

PROTESTOLAR HAVADA UÇUŞTU AMA…

Günün her iki yarışında farklı zamanlarda telsizlerden ekiplerin çeşitli gerekçelerle birbirlerine verdikleri protestolar duyuldu, ardından kırmızı flamalar teknelerin kıç taraflarında gösterildi.

Ne var ki, karaya dönüldükten sonra bu protestoların hiçbiri resmiyete dökülmedi. Sadece iki teknenin 720, iki teknenin de 360 derecelik ceza dönüşlerini yaptıklarına dair deklarasyonlar Yarış Kurulu’na ulaştı.

İKİNCİ GÜN ROTA KARGA TAŞI

İlk gün yarışları tamamlandıktan ve tekneler Netsel Marina’ya bağlandıktan sonra 24 üniversiteden gelen öğrenciler bu kez MIYC’ın bahçesinde verilen tavuk dönerli akşam yemeğinde yeniden bir araya geldi. Bir yanda ekipler, diğer yanda Yarış Kurulu günün değerlendirmesini yaparken, herkes Pazar günü tahminlerin öngördüğü hafif havayı düşünüyor ve konuşuyordu.

Ama beklenen olmadı. 17 Mart sabahı batı yönlü hafif esinti, start saati yaklaşırken tazeleyen rüzgarla 7-8 knot’ı buldu.

Rüzgarüstü şamandırasının 270 dereceye ve bir deniz mili mesafeye atıldığını belirten Yarış Kurulu, “G1” olarak anılan coğrafi rotanın uygulanacağını bildirdi.

Buna göre filo, Yalancı Boğaz önlerinden verilecek startın ardından Marmaris sahiline yakın atılan rüzgarüstü şamandırasını dönüp boğaza yönelecek, koy dışına çıktıktan sonra Karga Taşı’nı iskelede bırakıp geri dönecek ve Netsel Marina açığına kurulacak hatta, yaklaşık 12 deniz mili mesafeli rotalarını tamamlayacaktı.

Yarış Kurulu, bu rotayı da telsizden 10-12 kez tekrarlamak zorunda kaldı.

Start düdüğü IRC1-2 ve 3’ler için saat 12.05’te, IRC4-5 ve Destek sınıfları için 12.10’da çaldı. Gruplar, bir tekne dışında şamandıra tarafından güzel bir çıkış yaptı. Ancak, Destek sınıfında yarışan Hacettepe ekibinin yürütmeye çalıştığı Trident için aynı şeyi söylemek mümkün değildi.

Filonun öncüleri rüzgarüstü şamandırasına yaklaşırken ve 10 dakika olarak belirlenen start etme süresinin bitimine bir dakika kala hattı Komite Botu tarafından güçlükle geçerek son anda DNS (start etmedi) puanı almaktan kurtuldu.

RÜZGAR BOĞAZDA UĞRAŞTIRDI

Rüzgarüstü şamandırasını ilk dönen tekneler, dar açı nedeniyle bastıkları balonları indirip cenovaya geçmek zorunda kaldı. Marmaris Boğazı’na doğru uygun açıyı yakalayan Sütlaç (Ege) asimetrik balon denemesini tekrarlayınca, yakın takipçisi Mersin Yelken Akademisi’nden bir anda uzadı.

Bunu gören diğerleri de aranın açılmasını engellemek için balon seyrine geçtiler. Ama çevresindeki tepelerin gölgelediği boğazın ortalarında bir süre havasız kalan öncü grup arasında mesafeler hemen kapandı.

Tam “yeniden start” pozisyonuna geliniyordu ki, sağnakları ilk yakalayan Sütlaç (Ege) oldu. Onu Mersin Yelken Akademisi (İTÜ), Lemon (Yaşar) ve Atlantis X (Piri Reis) izledi. Gerilerindeki grubu ise Fifty Fifty (Doğuş) domine ediyordu.

Karga Taşı önlerinde bir süre borda bordaya “oynaşan” Sütlaç ile Mersin Yelken Akademisi dönüşlerini tamamlarken, uzun süre ikinci grubun lideri olan Fifty Fifty’nin balonu söndü.

Cenova seyrine geçme kararını oldukça geç verdikleri için peşlerindeki teknelerin tamamı tarafından geçilen Fifty Fifty, Karga Taşı’nı geçip rüzgarüstüne döndükten sonra farkı yeniden kapattı.

Orsa-Cheese Sailing ise taktik savaşı gerektiren rota boyunca oldukça istikrarlı bir performans sergiledi.

Rüzgarın 12-14 knot’a ulaştığı parkurda rotasını ilk tamamlayan ve fniş hattın ilk göğüsleyen tekne Mersin Yelken Akademisi (İTÜ) olurken sınıfında üçüncü birinciliği elde etti.

MIYC Başkanı İhsan Kalaycı ve Komodor Oğuz Özdoğan için
Nurolbank Campus Cup, yönetimlerindeki son etkinlik oldu.
Zira Mart ayı sonunda MIYC’ta Genel Kurul Toplantısı yapılacak
ve yeni yönetim seçilecek. Her iki isim de aday olmayacaklarını
ama yeni yönetime yardımcı olmaya devam edeceklerini söylediler.

NUROLBANK CAMPUS CUP’IN KAZANANLARI

Diğer sınıflarda da birincilikleri Doğuş (Fifty Fifty), Bilgi (Orsa-Cheese Sailing), İTÜ (Dönence), IYTE (Neslisu), ODTÜ (Nora) kazandı.

Planlanan üç yarışın tamamlanmasından sonra İTÜ (Mersin Yelken Akademisi) hem IRC1 grubunda, hem de Nurolbank Campus Cup’ın IRC1-2-3 sınıfları Overall birincisi oldu.

IRC2’de Doğuş (Fifty Fifty), IRC3’te Bilgi (Orsa-Cheese Sailing) birinciliğe uzandı.

IRC4 ve 5 sınıflarındaki Overall birincilik Bahçeşehir’in (M2) olurken, İTÜ (Dönence) IRC4’te, Bahçeşehir (M2) IRC5’te, ODTÜ (Nora) Destek’te birincilik elde etti.

MIYC bahçesinde düzenlenen ödül töreninin ardından gençler gelecek yıl yeniden buluşmak dileği ile dönüş yolunu tuttu.

Kaynak: TurkSail
Fotoğraflar: Serdar BAPOĞLU

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !