‘’Denizlerde yakından bir tropikal stormun geçişini izlemek, hayat boyu unutulmayacak bir anı/maceradır.’’
Yaklaşmakta olan bir stormu en erken haber veren belirti uzun ölüdenizlerdir (swells). Tropikal siklon olmadığı zamanlar, derin Atlantik sularında ‘’swell’’ tepeleri dakikada 8 adet olmak üzere hareket ederler (rate of eigth per minute) Bir hurricane tarafından meydana getirilen ölüdenizler normallerinden 2 kat daha uzundur. Ve peryotları dakikada yaklaşık 4 adettir. Bu ölüdenizler stormun varışından birkaç gün öncesinden görülmeye başlarlar.
Storm 300 – 600 mil uzaklarda iken, önce karbeyazı, atkuyruğuna benzer, saçaklı sirüs (cirrus) bulutları görülür. Genellikle ve ortalama bir yaklaşımla bunların geliş uzantıları, stormun geliş yönünü gösterir. Bu birleşme (cnverge-bulutların uzantıların işaretlediğinokta) noktası özellikle güneşin doğuşu ve batışı sırasında iyice, belirgin bir şekilde gözlenebilir.
Sirüs bulutlarınıın gözlenmesinden kısa zaman sonra, bazen de kısa zaman önce, barometrede uzun vve yavaş bir basımç düşmesi görülür. Düşüş başlangıçta belli belirsizdir. Yanlızca günlük basınç değişmesinin (Tropikal Bölgelerde 2 maxima, 2 minima değeri bulunur), herhangi bir etki ile değiştiği izlemini uyandırır. Düşme miktarı fazlalaştığında, basıncın izlediği günlük basamak değerleri altüst olur. Ve aşağı yukarı, sabit bir düşüş, (A steardy fall), devamlı olarak izlamaya başlar.
Sirüs bulutları karışık, arapsaçı bir görünüm almaya başlar. Sonradan bir ‘’sirrostratüs perdesi’’ gökyüzünü kaplar, altostratüs ve stratokümülüs bulutları ve bu perdenin altında gözlenmeye başlar. Bulutlar gitgide kalılaşmıştır, hava kararsızlaşır. Güzel, dumalı yağmurlar başlar, zaman zaman kesilen sağnaklar görülür. Bu sıralar barometre 1/10 inçlik adımlarla düşmesini sürdürmektedir.
Barometre çok daha hızlı bir düşüşü göstermeye başladığında, rüzgar şiddetlenir. Bu sağnaksız tekdüze bir rüzgardır. Saonradan rüzgar daha da şiddetlenir hızı 22 knottan 40 knot’a kadar ulaşır (Beaufort 6-8)
Ufukta kalın ve ağır bir ‘’kümülonimbüs duvarı!! gözlenmeye başlar. Bu stormun kulesidir. (Bar of th storm) İri cüsseli ve ağır bulutlar bağımsız olarak aralıklarla gökyüzünde sürüklenip geçmeye başlarlar. Sağnak yağmurlarla birlikte esen rüzgarın hızı gittikçe artmaktadır. Sağnak aralarında sirrostratüsler, Stratokümülüsler gözlenebilirler. Kule yaklaştığında,barometre çok hızlı bir düşüşe girer. Rüzgar daha d şiddetlenir. Denizler gitgide yükselir. Sağnaklar (squalls- rüzgar ve yağmur) peşpeşe gelir. Gittikçe sayıları da etkinlikleri de artar.
Kulenin gelişiyle birlikte gün karanlığa gönülür. Sağnak halinde rüzgarlar görülmemiş sıklıkta ve şiddette esmeye başlar. Şimdi barometre ard ve çok sık bir basınç düşüşünü göstermektedir. Bu sıra rüzgar hızını aniden korkunç bir hıza erişmiştir. Tam teşekkül etmiş bir siklonda bu devrede bile merkez hala 100 – 200 mil mesafededir.
Storm merkezi daha da yakınlaştığında, rüzgar çok daha fazla şiddetlenir. Kükreyen, uluyan korkunç bir rüzgar gemi üst yapısını kırbaçlamaya başlar. Merkez iyice yaklaştığında yağmur tarif edilemez derecede ağır ve şiddetli boşanmaya devam eder. Denizler korkunç bir hal almış, dağlar halinde çullanmaktadır. Dalga tepeleri korkunç rüzgarın etkisiyle kopmakta ve savurmaktadır. Görüş son derece azalmış en yakın cisim bile görülmez olmuştur.
Bu anda; en büyük, özenle inşaa edilmiş, denize dayanıklı ve elvirişli gemiler kumanda altında çıkar. Ağır hasara uğrar. Daha zayıf gemiler kurtulamaz batar. Navigasyondan tamamen vaz geçilir. Gemi emniyet ve selameti tek amaç olur.
Bu doğa olayının dehşet ve korkunçluğu, olayı yaşamayanlara anlatılamaz. Kelimeler bunu ifadeye kafi gelmez.
Şayet fırtanın gözü geminin üzerinde geçerse rüzgar aniden azılır. Bu, gözden sonraki duvara kadar devam eder. Yağmur da kesilir. Mavi gökyüzü, ince bulutlararasında güneş ışıkları görünür. Görüş düzelir. Dağlar halindeki olağanüstü denizler her yönden çullanırlar. Korkunç bir kargaşalık gözlenir. Bu anda baromatre en düşük seviyesine iner. Bazen tam teşekkül etmir bir tropikal siklonda 1 1/2 veya 2 inç daha bir alt değeri bulunur.
Gözün öte yanındaki duvara ulaşıldığında; dehşetli, korkunç, tahripkar rüzgar yine saldırır. Rüzgar yönü göze girilmadan önceki rüzgar yönünün tamamen aksidir. Stormun yaklaştığında gözlenen olaylar tersinden bir daha tekrarlanır. Fakat bu geçiş çok daha çabuk olur. Stormun arka tarafı ön tarafı kadar geniş değildir.