CFM-BAYK Kış Trofesi’nde 2. Ayak mücadelesi 4-5 Şubat’ta 48 teknenin katılımı ile gerçekleşti. İki tekne dışında IRC sertifikaları tamamlandığı için A-B ve Destek sınıflarında gruplar ayrıldı. Ne var ki bu bölünme gruplardaki sayıyı 4-5’e kadar düşürdü. İlk güne şamandıra ve tehir sayısındaki “bolluk” damgasını vururken, ikinci günden geriye kalan koca bir “yorgunluk” oldu.
Marina Yacht Club’da düzenlenen brifingde Başhakem Hulki Oruz, ekiplere, “bugün bizi ıslak bir gün bekliyor” dedi ve “rüzgarın durumuna göre kullanılacak rotaya denizde karar vereceklerini” söyledi.
CFM-BAYK Kış Trofesi 2. Ayak’ta IRC-A grubuna üç, IRC-B ve Destek sınıflarına da iki yarış hedefleniyordu.
IRC sertifikaları tamamlanmış, sadece filoya yeni katılan Ker 41 Anything’in belgesi gelmemişti. Iceberg’in ise yenilenen 2017 sertifikaları çift gelmişti. Bu nedenle Protesto Komitesi’ne verilen dilekçe ile “farklı değerler taşıyan iki sertifikadan hangisinin kullanılacağına karar verilmesi” talep edildi.
Aynı tekneye aynı merkez tarafından farklı değerler taşıyan iki sertifika düzenlenmesi de ayrı bir konu…
YERLERİNDEN MEMNUN OLMAYANLAR VAR
Filo, TCC değerlerine göre gruplara ayrıldı. Kayıt veren 48 tekneden 28’i IRC-A’da, 14’ü IRC-B’de, 6’sı da Destek sınıfındaydı. IRC A-0’da 9, IRC A-1, A-2 ve A-3’te 5’er tekne yer aldı. IRC B-1’de 5, IRC B-2’de 9 tekne vardı.
Yarış Komitesi’ne verilen bir dilekçe ile, “IRC B grubundaki 14 teknenin gerçek rekabetçi ve hakkaniyetli bir şekilde yarışabilmeleri” amacıyla dağılımda eşitlik sağlanması istendi.
Aslında IRC A, özellikle de A-2 grubunda, “yer” konusunda bir rahatsızlık vardı. Üst gruba çıkmak isteyen bazı teknelerde “Alt gruba inemiyoruz, onlara haksızlık olacak, üst gruba da çıkmamız istenmiyor” şeklinde yakarmalar duyduk.
Öte yandan gruplarda az sayıda teknenin yer alması “keyifsiz” bir durum olarak değerlendirildi. Yapılacak “birleştirme” ile sayıda artmanın daha uygun olacağını öne sürenler oldu.
ORSA ŞAMANDIRASINA APAZ YÜKSELİŞ
Planlanan start saati 11.30 idi. Ancak Başhakem Hulki Oruz, “Rüzgarımız her yönden 0-1 knot arasında esmektedir. O nedenle biraz bekleyeceğiz” dedi.
Peşinden tüm sınıflara Çelebi Adası’nın iskelede dönüleceği Bodrum-Kargı Adası coğrafi rotasının uygulanacağı bildirildi. İlk start IRC B ve Destek sınıflarına verilecek, ardından filo 150 dereceye yerleştirilen orsa şamandırasına tırmanacak, daha sonra Kurt Burnu’na rota koyacaktı.
“5 dakika” uyarı işareti verildi, ardından “4 dakika” ve “1 dakika” derken starta saniyeler kala duyulan çift düdük ile “tehir” geldi. Hemen sonra yeniden “5 dakika” çaldı. “4” ve “1 dakika”ları yine çift düdük izledi.
Üçüncü denemede, son bir dakikaya girildiğinde duyulan çift düdük sesi, herkese “yine mi?” dedirtirken, telsizden herhangi bir anons yapılmadı. Arkasından bir çift düdük daha geldi. Düdüklerin neden çift çaldığı anlaşılamadı ama 12.04’te IRC B ve Destek sınıfları tereddütlü bir şekilde yarışa başladı.
Sancakta dönülecek orsa şamandırası 150 dereceye atılmıştı ancak rüzgar 100 dereceden geliyordu. Bu yüzden IRC A’lar orsa şamandırasını tek kontrada tutturabilmek için start hazırlığında şamandıra tarafında kümelendi.
Bunun üzerine IRC A-2, A-3 ve A-4’lerden oluşan ikinci grup için 125 dereceye yeni bir orsa şamandırası daha atıldı. Ama start hattı kayık olduğu için bu da fazla anlamlı olmayınca sıra IRC A-0 ve A-1’lere geldiğinde start şamandırasının yeri ile oynandı.
ŞAMANDIRALAR KARIŞTI
Yat sınıflarında ilk startlar verilirken, biraz ötede, İçmeler açıklarında da Dragon yarışlarının parkur hazırlıkları başladı. Komite Botu demir atıp start hattını kurunca, “apaz” olarak “orsaya” tırmanma gayretinde olanların kafaları karıştı.
Karşılarında aynı tipte biri 150 derecede, diğeri 125 derecede ve Dragon’ların start hattındaki olmak üzere üç şamandıra vardı. Teknelerden biri, “Bu şamandıralardan hangisini döneceğiz?” diye sordu.
Üstelik, tipleri farklı olsa da, deşarj şamandıraları “manzarayı karıştıran” diğer bir “kirlilik” yarattı.
Orsa şamandırası “rüzgarın gözünde” olmadığı için, dönüş sırasında diğer tekneye yol vermek isteyenler, istem dışı aksi yöne tramola atmak ve kavança ile rotalarına geri dönmek zorunda kaldı. Çoğu şamandırayı kıl payı ile “kurtarırken”, bazıları “temas”tan sakınamadı.
“SABIKALI” YERDE BİR TEKNE DAHA KARAYA OTURDU
Start hazırlığı sırasında başlayan yoğun yağmur, rota boyunca filonun peşini bırakmadı. Hafif havada farklı saatlerde start eden tekneler, Çelebi Adası’na yaklaşılırken birleşti.
Ada dönüşü sırasında Renault-FarrAway, ilk ayakta Mersin Yelken Akademisi’nin karaya oturduğu yerde kuma saplandı. Bodrum Deniz Kurtarma ile parkurda bulunan Sahil Güvenlik botu yardıma koştu ama Remault-FarrAway kendi imkanları ile kurtulmayı başardı. Manevra sırasında 8 dakika motorunu tornistan konumunda çalıştırdığı için de deklarasyon verdi.
SON DÜZLÜKTE “KÜÇÜKLER” VE “BÜYÜKLER” YAN YANA
Kargı Adası geride bırakıldıktan sonra, Kurt Burnu ile Bodrum finiş hattı arasındaki son düzlükte ilginç bir tablo oluştu. Filonun en önünde IRC A-0’daki Dere Construction Anything, IRC B-1’deki Wizard, peşindeki Arkas-Flying Box ise Destek sınıfındaki Ar-Ya ile borda bordaya gelmişti.
Hemen arkalarında FarrFara ve Victory yer alırken, IRC A-3’teki Karavda-Cheese Sailing grubundan kopmuş, açık ara farkla finişe yaklaşıyordu.
Finiş hattını ilk kesen tekne 15.27.52’lik zamanla Dere Construction Anything olurken, Arkas-Flying Box 15.28.26’da hattı göğüsledi. IRC B-1’deki Wizard 15.29.09’luk zamanla Victory’den 3 saniye, FarrFara’dan da 32 saniye önce rotasını tamamladı.
Dolayısıyla 2. Ayak ilk yarışında Wizard ve Karavida-Cheese Sailing’in performansı fazlasıyla dikkat çekti. Victory ise geçen yıla göre oldukça hızlanmıştı. Bu ayakta İstanbul’dan yeni gelen “Kardeş” tekne Bolt 37 “Bold”un ve Bodrum’da buluan “Gin”in yanına sokulmasına izin vermedi.
Bodrum’da ilk gün henüz kesin sonuçlar ilan edilmemiş olmasına rağmen, 14-15 Ocak’ta yapılan ilk ayak ödül töreni ile sona erdi.
ADA YERİNE ŞAMANDIRA DÖNÜLECEK
CFM-BAYK Kış Trofesi 2. Ayak ikinci günü yine Marina Yacht Club’daki brifingle başladı. Sert cephe sistemlerine dikkat çeken Başhakem Hulki Oruz, tüm filoyu coğrafi rotaya göndereceğini, zaman kalırsa IRC A’lar için daha sonra bir şamandıra yarışı yapmaya çalışacaklarını söyledi.
Dragon yarışları nedeniyle rotaların çakışmaması için şamandıra yarışı için Bitez önlerinin düşünüldüğünü belirten Oruz, “son iki ayakta Çelebi Adası dönüşü sırasında karaya oturanlar olduğu için, ada yerine, adanın güneyine atılacak şamandıra dönülecektir” dedi. Rüzgar açısı nedeniyle orsa şamandırasının bu yarışta kullanılmayacağını da sözlerine ekledi.
Rota bir önceki günkü yarışla bir-iki ayrıntı dışında aynı idi. Start Bodrum önlerinden verilecek. Çelebi Adası yerine güneyine atılacak şamandıra dönülecek, Kargı Adası’nın ardından Çelebi Adası şamandırası ile Kargı Adası arasında bir sosis yapılacak ve yarış Bodrum önlerinde tamamlanacaktı.
Yarış Komitesi, gerek gördüğü takdirde Kargı Adası ya da Çelebi Adası önündeki şamandırada rota kısaltması yaparak finiş alabilecekti.
GÜNEYLİ HAVA KABA DALGA YARATTI
Start hattı bu kez kusursuzdu. İlk start planlandığı gibi saat 12.00’da IRC B-1, B-2 ve Destek sınıflarındaki 20 tekneye verildi. IRC A-2, A-3 ve A-4’ler (14 tekne) 12.20’de, IRC A-0 ve A-1’ler (14 tekne) 12.40’ta yarışa başladı.
10-14 knot’lık güneyli rüzgarın yarattığı kaba dalgalı denizde yıpratıcı bir mücadele olacağı, bunun da “at yarışı” şeklinde gerçekleşeceği daha ilk dakikalarda belli oldu. Tam start sırasında yağmaya başlayan yağmur daha sonra kesildi ama rota boyunca bir kez daha filoyu ziyaret etti.
Hızlı ve güçlü IRC A’lar ile daha yavaş ve ağır IRC B ve Destek sınıflarında rotaların aynı olması dikkatimizi çekti.
FİLODAKİ TEKNELER TREN GİBİ DİZİLDİ
Fazla manevra ve taktik gerektirmeyen rotada beklenildiği gibi “tren nizamı”nda güçlerine göre sıralanan tekneler, finiş hattına da bu özelliklerine göre peş peşe girdiler.
İlk finişi 3 saat 1 dakika 55 saniye ile Dere Construction Anything yaparken, 3 saat 8 dakika 53 saniye ile Arkas-Flying Box, 3 saat 16 dakika 41 saniye ile Renault FarrAway peşinden geldi.
IRC A-1’de ilk finişi 3 saat 26 dakika 2 saniye ile Define, IRC A-2’de 3 saat 41 dakika 28 saniye ile Marina Vista Keyif 60, IRC A-3’te 3 saat 45 dakika 27 saniye ile Yedi Mavi-Shak Shuka, IRC A-4’te 4 saat 12 dakika 19 saniye ile Lady Sun yaptı.
IRC B-1’de Zagun rotayı 4 saat 1 dakika 17 saniyede, IRC B-2’de Blues 1-Çorlu Sailing Team 4 saat 23 dakika 8 saniyede, Destek’te Ar-Ya 4 saat 15 dakika 57 saniyede tamamladı.
Destek sınıfında Rebis ile Smyrna Sailing Zeus’un terk bildirdiği, yarıştan çok dayanıklılık sınavına dönüşen mücadelede son tekne IRC B-2’deki Poseidon’un yarış zamanı 5 saat 19 dakika oldu.
KİMSE “LİMA” FLAMASINA BAKMADI
IRC A sınıflarına ikinci yarışın yapılacağı, Komite Botu’nda uluslararası “L” (Lima / Levent) kod flaması toka edilerek gösterilecekti.
Ekipler, yağmur ve kaba dalgadan öylesine yorgun düşmüştü ki, kimse ne “L” flamasına baktı, ne de telsizden bu konuda bir soru sordu. Finiş hattını kesenler, yelkenlerini indirip marinanın yolunu tuttular.
CFM-BAYK Kış Trofesi 2. Ayak sonuçları >>
Kaynak: TurkSail
Fotoğraflar: Serdar BAPOĞLU
![]() |
382 Kb | |
![]() |
382 Kb | |
![]() |
4-5 Şubat 2017 | 372 Kb |
![]() |
382 Kb | |
![]() |
382 Kb | |
![]() |
14-15 Ocak 2017 | 373 Kb |