GEMİ TEKNESİNİN YAPISI

Bir gemi teknesinin yapısı ve kısımları hizmet edeceği amaca bağlı olarak farklı görünüşte ve düzendedir. Karışık yük taşıyacak bir gemi ile sıvı yük taşıyacak bir tanker teknesi yapılış yönünden benzer özellikler gösterse de ayrı amaçların oluşturduğu dizayn¹ farkları vardır. Aşağıdaki bölümlerde bir gemi teknesinin her zaman karşılaşılan özellikleri ile yapısal genel kısımları açıklanmıştır.

Gemiyi meydana getiren ve bütün ,gerekli donanımların yer aldığı yapıya tekne demiştik. Çelikten yapılış bir gemi teknesi, kaburga sistemini andıran ve omurgaya birleşen çelik postalar üzerine çelik saç levhaların örtülmesi yöntemiyle inşa edilmiştir.

Bir geminin teknesi yapılırken en önemli parçasınıomurga (Keel) denen, baştan kıç tarafa uzanan kalın, bütün ve dirençli bir parça meydana getirir. Omurganın bitim yerlerine eklenen parçalara baş bodoslama ve kıç bodoslama denir. Bir uçları omurgaya birleşen postalar (frames) teknenin formunu² oluşturur ve ana güverteye birleşirler. Postaların üzeri kaplama levhaları (platking) ile örtülür ve birbirlerine perçin veya kaynakla birleştirilir. Eğer postalar baştan kıç tarafa, omurgaya paralel uzanıyorsa, boyuna posta (longitudinal framing) sistemi, postalar omurgaya dik birleşiyorsa enine veya tulani posta sistemi denir.

Günümüzde gemi yapımında önceden hazırlanmış parçaların birleştirilmesi yöntemi uygulanmaktadır. Bu şekilde ülkeler arası işbirliği yapan tersaneler vardır.

Yeni bir gemi yaptırmak isteyen armatör tersane kuruluşuna başvurarak yaptıracağı geminin Dedveyt, draft ve ticari özellikleri hakkında bilgi verir. Karşılıklı görüşmelerden sonra geminin yapım planıçizilir.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !