Türk Deniz Kuvvetleri’nin muhtemel ihtiyaçları ile birlikte dost ve müttefik ülkelerin talepleri doğrultusunda şekillenen bu konsept, denizcilik eğitimine stratejik bir katkı sunma hedefi taşıyor.
ARES Tersanesi, klasik denizcilik birikimiyle modern mühendisliği buluşturan ARES 80 STS adlı yelkenli okul gemisi harekete geçti. Tasarımı, tanınmış Türk yat tasarımcısı Tanju Kalaycıoğlu tarafından yelkenli okul gemisi, uygulanması hâlinde yalnızca bir okul gemisi değil; aynı zamanda Türk gemi inşa kabiliyetinin ve denizcilik kültürünün taşıyıcısı olabilecek nitelikte.
Bilindiği üzere yelkenli okul gemileri, eğitim platformu olmanın ötesinde denizci geleneğinin yaşatılması, disiplinli mürettebatın yetiştirilmesi ve diplomatik görünürlük açısından kritik öneme sahiptir. Dünya donanmaları bu tür gemileri birer “denizcilik okulu” olarak değil, aynı zamanda birer “milli sembol” olarak konumlandırılıyor.
Dünyada Yelkenli Okul Gemileri
Bugün dünya genelinde 29 ülkenin donanması, subay ve astsubay yetiştirmede yelkenli okul gemilerini aktif olarak kullanıyor.
AMERIGO VESPUCCI, JUAN SEBASTIAN ELCANO, GORCH FOCK, STATSRAAD LEHMKUHL gibi gemiler, yalnızca eğitim değil, aynı zamanda denizcilik kültürünün korunması ve tanıtımı için de kritik rol oynuyor.
Denizciliğin Temel Taşları Bu Gemilerde Atılır
Astronomik seyir, meteoroloji ve temel seyrüsefer eğitimi
Zor koşullarda liderlik ve kriz yönetimi
Takım ruhu, el becerileri ve deniz disiplini
Denizci kimliğinin sahada, gerçek koşullarda inşası yelkenli okul gemilerinde ortaya çıkar.
DENIZ HABER AJANSI – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
27 Temmuz 2025 – 00:10