BAYK tarafından Milta Bodrum Marina işbirliğinde düzenlenen Dragon İlkbahar Serisi’nin ilk yarışı 6-7 Ocak tarihlerinde yapıldı.
Ancak yılın ilk yelken etkinliğinde Dragon sınıfında “Kuralların esnetildiği” ve “Tanımlardaki belirsizlikler” yüzünden Yarış Komitesi tarafından verilen protesto ile ikinci gün yarışları duruşma sonucu geçerli sayılmadı.
Yelkende 2018’in ilk start düdüğü 6 Ocak Cumartesi günü Bodrum’da Dragon İlkbahar Serisi 1. Yarışı için çaldı.
TYF programında yer alan, Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü (BAYK) ile Milta Bodrum Marina işbirliğinde düzenlenen ve 6 teknenin katıldığı yılın “siftah” mücadelesinde ilk gün sosis rotada iki yarış yapıldı.
Bodrum’da ikinci gün de iki yarışla tamamlandı. Ancak ekipler arasında “kuralların esnetilmesi” ve “tanımlardaki belirsizlikler” nedeniyle başlayan tartışmalara son noktayı, Yarış Komitesi Başkanı Ayberk Olcay’ın başvurusunu değerlendiren Protesto Komitesi koydu ve son iki yarışı “geçersiz” saydı.
DRAGONCULAR KENDİ KURALLARINI BELİRLEDİ
Bodrum’da Dragon sınıfında tekne sayısındaki artışla ve yeni katılımcılarla rekabet düzeyinin yükselmesi üzerine Dragoncular 2017’nin son yarışının ardından Marina Yacht Club’da toplanarak 2018’de bazı sınıf kurallarının uygulanması için anlaşmaya varmışlardı.
Katılımcıların hemfikir olduğu maddeler arasında, Uluslararası Dragon Sınıf Birliği tarafından belirlenen ekiplerde 285 kilo sınırı da yer alıyordu. Böylelikle yarışlarda “fazla kilo” nedeniyle ortaya çıkan ve “hakkaniyetsiz” olduğu belirtilen durumun giderileceğine inanıyorlardı.
Bunun üzerine geçtiğimiz yıl TYF Dragon Sınıf Komitesi Başkanlığı’na getirilen Engin Demircan, yılın ilk yarışından önce Milta Bodrum Marina’daki bir fitness salonunda tüm sporcuların tartıya çıkmasını ve ekip kilolarının belirlenmesini istedi.
TARTI TAMAM AMA AYRINTILAR EKSİK
Ancak tartı işleminin kim tarafından gözetileceği ve sonuçlara ne şekilde “resmi” bir nitelik kazandırılacağı konusu belirsizdi.
Belirsiz bir diğer nokta ise, sporcuların nasıl tartılacaklarıydı. Kimi şortla, kimi günlük giysileri ile tartıya çıkmıştı.
“Toplam ekip ağırlığı” konusunda kural konulmuş, ancak “esneme” payı hakkında bir sınır tanımlanmamış, ayrıca toplam ağırlıkta “fazla” çıkması halinde yaptırımın ne olacağı da belirtilmemişti.
Bu arada tartının doğru ölçmediğini söyleyenler de oldu.
4 KİŞİLİK EKİPLER İPTAL GETİRDİ
Şimdi Dragon İlkbahar Serisi’nin “uçan” ikinci gününe bir göz atalım…
İlk günün birincisi TUR 1211 Provezza’nın dümencisi Ali Tezdiker, İstanbul’a dönmek zorunda olduğu için ikinci gün ikinci yarışa katılamayacağını, yerini bir başkasının alacağını belirten dilekçeyi start öncesi Yarış Sekreterliği’ne ulaştırdı.
Ancak daha sonra plan değişince Provezza yarışa 4 kişi ile katıldı. Eklenen ekip üyesinin tartılmamış olmasına bir de 4 kişi ile yarışan Can Akbaşoğlu’nun TUR 53 Fresh Gale’i eklenince, ilk güne göre daha sert bir rüzgarda yarışan Dragoncular arasında rahatsızlık baş gösterdi.
Yapılan durum saptamasında Akbaşoğlu ekibinin 280.2 kilo ile sınırın altında kaldığı, Provezza ekibinin ise eklenen ve tartılmayan ekip üyesinin beyanıyla 301 kiloya ulaştığı anlaşıldı.
İki ekipte daha benzer durumun ortaya çıkması ile Dragoncular’ın kendi koydukları kuralları yine kendilerinin “esnetmesi” üzerine “hakkaniyetsiz bir durum” oluştuğuna kanaat getiren Başhakem Ayberk Olcay, duruma müdahale etme gereği duydu ve konuyu Protesto Kurulu’na taşıdı.
Yaklaşık dört saat süren duruşma sonrasında Protesto Kurulu, ilk gün yarışlarının sayılmasına, ikinci gün yarışlarının ise iptaline karar verdi.
GÖRÜLEN EKSİKLER GİDERİLECEK
Başhakemin hamlesi ve Protesto Kurulu’nun kararı Bodrum’da yarışan Dragoncular arasında anlayışla karşılandı.
Bu sınıfa gönül koyan yelkenciler, bir yandan “daha ciddi” yarışma isteklerini tekrarlarken, uygulamaya niyetlendikleri kuraların ortaya çıkan eksiklerini serinin ikinci yarışına kadar gidermeye çalışacaklarını belirttiler.
Bu arada Dragon’a ciddi yatırım yapan Provezza Dragon ekibinde tekne sayısı da 4’e ulaşmış durumda. Son alınan tekne antrenman amacıyla Bodrum’da kullanılıyor. Aralarında klasik Josephin’in de bulunduğu üç tekne ise yurt dışındaki yarışlarda kullanılmak üzere hazır bekletiliyor.
DRAGON İLKBAHAR SERİSİ 1. YARIŞ
6-7 Ocak 2018 / Bodrum
Yapılan yarış sayısı: 4
Geçerli yarış sayısı: 2
Katılan tekne sayısı: 6
1. Provezza (TUR 1211) 1-1
Ali Tezdiker-Özgün Fırtına-Tuba Fırtına
2. Elif (TUR 50) 2-3
Azat Baykal-Mithat Önol-Sercan Büyüksöylemez
3. Therapie (TUR 52) 4-2
Şenkar Öztüzün-Ali Cengiz Gün-Burçin Aytunç
4. Champagne (TUR 49) 3-6
Ali Doğaner-Cihan Özsönmez-Doruk Ayaz
5. Akmetal (TUR 54) 5-4
Can Akbaşoğlu-Serhat Ayan-Tora Kutoğlu-Abdülsamet Koyuncu
6. Fresh Gale (TUR 53) 6-5
Arkun Demircan-Engin Demircan-Babür Tüzer
Kaynak: TurkSail
![]() |
127 kB |