YÜK MARKALARI VE KANA RAKAMLARI

Ticari amaçla kullanılacak bir gemi teknesinin güvenle taşıyacağı yük ağırlığının belirtilmesi gerekmektedir. Fazla yük taşımak ve daha çok kazanmak isteyen armatörü denetlemek için daima göz önünde duran bir simge, bir kontrol göstergesi bulunmalıdır. İşte bu sebepten gemilerin her iki bordasına ve baç-kıç taraflarına bazı işaret ve rakamlar yazılır. Bu işaretler her zaman görünecek ve okunacak şekildedir.

a) Yükleme Markaları (Plimsol Markaları)

‘’Sigorta markaları’’ da denen bu tür işaretler Uluslararası tüzüklerle 80 Reg. tondan yukarı bütün gemilere uygulanması zorunlu olan, gemilerin bordalarına gösterilen biçimde işlenen ve ticaret gemilerinin her türlü şartlar altında emniyetle seyretmesini sağlamak amacını güden simgelerdir Bu markalara. tanıtıcısı olan Samuel Plimsoll’un hatırasına hürmeten ‘’Plimsol markaları ‘’ da denir.

80 Register tondan yukarı bütün gemilerde uygulanması zorunlu olan Yükleme Hattı (Load Line) markasıbazı teknelerde zorunlu değildir. Bunlar arasında Kılavuz teknelerini, Gezinti yatlarını, Liman tarayıcılarını sayabiliriz.

Yükleme hattı markalarının her biri geminin sancak ve iskele bordası üzerine, saçlardan silinmeyecek. bozulmayacak biçimde 32 mm derinlikte zımba ile işlenir. Gemilerin onarımı sırasında bu markanın bulunduğu saçlar değiştirilirse, Lloyd kurumlarının göndereceği uzmanlar denetiminde yeniden zımbalama işi yapılır. Genellikle koyu renkli zemin, üzerine açık renk boya ile boyanan hat!arın boyları

22.86 cm ve aralıkları 5 .08 cm.dir. Şek. 7 .(a) da gösteri1diği gibi, yuvarlak dairenin ortasında bulunan yatay hat üzerinde Lloyd kurumunun tanınma harfleri bulunur. Bu hat aynızamanda Yaz Yükleme hattı’nıoluşturur. Yükleme hatlarında güverte hattından itibaren işlenmiş markaların anlamı aşağıda

(a) Geminin baş omuzlukları ve kıç tarafına yazılacak Gemi Adı ve Bağlama limanı.
(b) Baş ve kıç tarafına işaretlenen Draft markaları.
(c) Sancak ve iskele bordasına işaretlenen Yükleme Markası. (Summer Load line)

W : Kış yükleme hattı(Vinter Load line)
TF: Tropik tatlı su taşıma hattı (Tropical fresh water Load line )
F : Tatlı su taşıma hattı (Fresh water Load line)
T : Tropik taşıma hattı (Tropical Load line)
S : Yaz yükleme hattı

WNA : Kuzey Atlantik kış yükleme hattı(Vinter North Atlantik Load line)

Yükleme yapan bir gemi sefer bölgesine ve bulunduğu mevsime uygun düşen bir yükleme hattına kadar yük alabilecektir .Örneğin, bir gemi Ocak ayı içinde Kanada’dan İngiltere için buğday yüklemek istiyorsa; gemi yükünü, yakıtını, suyunu ve kumanyasını aldığı zaman, bordadaki bu seviyesinin ‘’WNA’’ hattını geçmemesi gereklidir. Bunu aşarsa, Liman idaresi geminin seferine müsaade vermez ve böyle gemiye Aşırı yüklü( overload) denir .

b) Kana rakamları(Draft rakamları)

Kana rakamları veya Draft markaları bir gemi teknesinin ne kadar su çektiği (suya

battığı) gösterirler .Kana rakamları genellikle teknenin her iki bordasında olmak üzere baş, kıç ve vasat bölümlerinde yazılırlar. Gemi teknesi üzerinde Kana rakamları çelik üzerine oyularak veya zımbalanarak yazılır ve koyu bir renk ile boyanırlar. Kana rakamları, geminin sancak bordasında Romen rakamları ile, iskele bordasında Latin rakamları ile yazılır. Romen rakamlarının dizilişi İngiliz ölçü sisteminde, Latin rakamlarının dizilişi ise, metrik sistemde yapılır. Bir geminin baştarafta 22 ft ve kıç tarafta 22 ft 9 inç’ su çektiğini farz edelim. Şek. 8. de gösterildiği gibi kanalar incelenirse başta su hattının XXLL seviyesinde, kıçta ise XXII ile XXlll rakamları arasındaki mesafenin ortasının işaretlediği görülür.

Denizcilikte metrik sistemi uygulayan ülkelerde inşa edilen gemilerde Kana Rakamları ve ölçümü metre olarak yapılır ve gösterilir. Uygulamada ölçüm sistemleri arasında dönüşüm yapılması gerekebilir. Örneğin, geminin draft’ı metrik sisteme göre bilinmekte, yanaşılacak rıhtımdaki su derinliği haritada İngiliz sistemine göre, verilmektedir. Bu nedenle ölçüm sistemlerini dönüştürmek sıkça uygulanan bir durumdur.

Kullanılan diğer İşaretler

Sigorta markası yanında kullanılan sivri ucu aşağıya bakan üçgen işaret, gemilerin istenen şartları gerçekleştirdiklerinde bir miktar daha yük yükleyebilmeleri için yapılmıştır. Bu üçgen işareti, yapım biçimi bazı takviyelerle daha kuvvetlendirilmiş barınak güverteli (shelter Deck) gemilerinde bir avantaj sağlar.

Kereste yükleme hatları: Bu işaretler gemilerin bordasına, normal yükleme hatlarının yapıldığıyere fakat kıç tarafında kalacak şekilde yapılır. Bu markaların amacı, güvertelerinde kereste yükü taşıyacak gemilerin yükleme sınırlarını göstermektir. Buna bir örnek verirsek, ‘’LS’’: Yaz kereste yükleme hattı olup normal yaz yükleme hattının (S) biraz yukarısındadır. Buna göre yüklemiş olan bir gemi güverte yükünü kaybederse yine normal yaz yükleme hattına gelecektir.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !