YELKEN İNDİREREK YANAŞMAK

Yelkenli bir tekne ile manevra yapmak tecrübe ve kabiliyete bağlı bir husustur, Buna rağmen en elverişli yöntemleri göz önünde tutarak hüner kazanmak daha yararlı bir çaredir. Dik vento: Serenleri üst taraflarından istenilen konumda tutan donanımdır, Yelkenli tekne ile bir yere yanaşmadan (aborda olmadan) önce rüzgarı başa almak ve böyle gelmek gerekir. Eğer tekne üzerinde yol kesilmiyorsa denize bir uçurtma (deniz demiri) veya bir kova sarkıtmak yararlı olur, Öncelikle pruva yelkenini mayna etmek sonra grandi yelkenine geçmek gerekir.

Bu şekilde bir uygulamada serdümen önünü görecek bir boşluk bulmuş olur,Tekne ile orsa ederek bir yere yanaşılacağı zaman, teknenin pruvası yükselmeye başlar başlamaz flok mayna edilmelidir. Fakat bu vaktinden önce yapılmamalıdır. Bir yelkenli tekne flok olmadan iyi manevra yapamaz.

Örnek olarak rüzgarı baştan alarak uygun bir rüzgarda yaklaşan tekne, iskele üzerinde bir maddeyi kerteriz alarak 60° – 70° lik bir kerteriz ile yaklaşmalı, yanaşacağı yere üç tekne boyu kalınca pruva yelkeni mayna edilerek dümen orsaya basılmalıdır. Bu Sırada grandi yelkenin ıskotası lava edilir, Bu yelken teknenin başını içeriye savurur, uygun bir durumda grandi yelkeni söndürülür.

Bundan sonrası Bundan sonrası teknenin borda ve armasını kollamak ve direklerin budanacağı bir engel olmamasına dikkat etmektir.

Şek. 41. Yelkenli bir tekne ile çeşitli manevralar (A)Yelkenli bir tekne ile rıhtımdan avara etmek. Yukarıda görüldüğü gibi, rüzgar pruvadan gelmektedir. Rıhtım taraflI1daki kıç omuzluktan ileriye kumanda edilen doblin halat² bırakılır. Teknenin yelkenleri toka edilir fakat ıskota halatlarına bindirilmez.Yelkenler yapraklanırken rüzgarın ve suların etkisiyle tekne açmaya başlar. Öteki omuzluktan rıhtıma yaklaşan 45° bir açıya gelince doblin kıç halat mola edilir. Iskotanın boşu alınarak yelken doldurulur ve rıhtımdan uygun dümen açısıyla ayrılınır (B) Eğer tekne bir şamandıra üzerinden avara edecekse, mayistra yelkeni ıskotası laçka edilirken, flok yelkeni ile rüzgar karşılanır. Teknenin pruvası dümen dinleyecek kadar dönünce mayistra yelkenin ıskota halatı lava edilerek yelken rüzgarla doldurulur. (C) Demirli bir yelkenli teknenin hareket etmesi için demirini alması gerekecektir. Bunun için demiri alacak kadar halatı boşlayacak ve tekneyi neta bir durumda tutacaktır. Bunun için demir halatına boş verilip küçük bir boci alabanda tramola yapılarak demir üzerine gidilir. Demir halatı boşlanınca demir alınarak uygun bir manevra ile dönülür. Demir yerinin hangi tarafı boş ise, tramola bu tarafta atılmalıdır.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !