Şirket-i Hayriye’nin, Boğaz halkının günlük yaşamında çok önemli br yeri vardı. Yanlız Boğaz halkının mı? Aslında bütün İstanbul halkının.
Şirket onlar için yanlız İstanbul’a gidiş dönüşlerini sağlayan bir vapurculuk kuruluşu değil, aynı zamanda birtakım sosyal kolaylıklar da sunan bir kuruluştu.
Nasıl mı? Kandilli’de ir ilkokul yaptırmış, Ortaköy’de LİDo adlı bir yüzme havuzu açarak gençleri yüzmeye teşvik etmiş, Büyükddere’de CANLI BALIK adlı bir balık lokantası açmıştı.
İstanbul halkına Altınkum Plajı’nı kazandırmış, Küçüksu ile Salacak plajlarını hizmete sokmuştu. Ayrıca bu plajlara gidip dönecekler için, uygun saatlerde vapur kaldırarak büyük kolaylıklar sağlamıştı. Üstelik de indirimli!
İşte 1943 yazından bir Şirket ilanı;
Kızkulesi—Salacak Plajı
Ucuzluğundan kesenizi / Yakınlığından zamanınızı / Temizliğinden sıhatinizi kazandırır
Müzik – Dans – Yemek – Deniz – Temiz servis ve muhtelif eğlenceler….
Gidip gelme 1.mevki vapur ücreti ve banho dahil 50 kuruştur.
Şirket aynı zaman da geceleri, sazlı sözlü içkili, büfeli mehtap gezileri de düzenlerdi. İşte, 12 Ağustos 1939 tarihli Akşam gazetesinde çıkan bir eğlence gezisi ilanı;
“Şirket-i Hayriye’den;
Yarınki cumartesi gnü, hoparlörlü ve elektrikli 71 numaralı HALAS ve 74 numaralı ALTINKUM vapurlarımız mutad (alışılagelen) lüks tenezzüh (gezi) seferlerini yapacaklardır.
14:30’da kalkan 74’de mükemmel alaturka saz heyeti, 14:45’te kalkan 71’de mükemmel salon ve caz orkestraları vardır. Büfeler, lokantacı maruf (tanınmış) Pandeli ve Beyoğlu muhitinde tanınmış Glorya Pastanesi tarafından deruhte edilmiştir. (üzerine alınıştır)
Her taraftan gösterilen rağbet ve arzu üzerine 71’de dans yeri suretimahsusada (özellikle) büyütülmüştür. Bilet ücretleri her ikii vapur için de 75 kuruştur.”
Denizcilik işletmeleri günümüzde de yaz aylarında BARIŞ MANÇO gemisiyle mehtap ve eğlence gezleri düzenliyor.
Ama nerede o günler… Nerede bugünküler…
Kaynak: Istanbul’un Unutulmayan Gemileri Eser Tutel