İskenderun Teknik Üniversitesi, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Doğa ve Bilim Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif’ Projesi deniz yaşamını canlandırdı.
Türkiye’de ilk, Avrupa’da ise ikinci kez uygulanan bu proje kapsamında İskenderun Körfezi’nde çeşitli noktalarda denize bırakılan “resif topları” zaman içinde birçok deniz canlısına yuva oldu. Daha önce çöl görünümünde ve canlı yaşamının yok denecek kadar az olduğu bölgede, şimdi biyoçeşitlilik büyük oranda artış gösterdiği gözlendi.
BİYOÇEŞİTLİLİK GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE ARTTI
16 Kasım 2022’de İskenderun Körfezi’ne yerleştirilen “Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif Projesi”, bölgede deniz yaşamını önemli ölçüde canlandırdığını ifade eden Projenin yürütücüsü İskenderun Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Turan, resiflerin çevresinde yapılan gözlemler sonucunda çok sayıda türün bu yapılarda barındığını paylaştı. Prof. Dr. Turan, bölgedeki deniz canlılarının artışıyla birlikte kaçak ve aşırı avcılığın da arttığına dikkat çekti.
ORFOZLAR YOK OLDU, ZIPKINCILAR VE YASAK AVCILIK ARTTI
Bölgede faaliyet gösteren bir dalış kulübü sahibi Altan Uzar ile yapılan görüşmelerde, resiflerde eskiden sıklıkla görülen orfoz türlerinin artık gözlemlenmediği, bunun da sıklaşan zıpkınla avcılık ve yasak sepet avlarıyla ilişkilendirildiği ifade edildi. Görüntülerle de belgelenen bu yasa dışı av faaliyetlerinin, projenin uzun vadeli başarısını tehdit ettiği vurgulandı.
RESİF BÖLGELERİ RESMİ OLARAK KORUMA ALTINA ALINMALI
Prof. Dr. Turan, bu resiflerin korunmasının, sadece belli grupların değil tüm körfezin faydalanabileceği sürdürülebilir bir ekosistem için şart olduğunu belirterek “Zaten biz resifleri attıktan sonra birçok kurum bizi arayarak bu konuda bilgi aldılar. Bu anlamda Türkiye’de başka kurumlara böyle bir çalışma ile örnek olduğumuza gerek Üniversitem olarak gerekse kendimce çok sevindim. Ayrıca bu alanların dalış turizmi açısından da büyük potansiyele sahip. Türkiye’nin farklı bölgelerinde de bu proje örnek alınarak benzer resiflerin yerleştirilmeye başlandı” diye konuştu.
TEŞEKKÜR VE GELECEK PLANLARI
Prof. Dr. Cemal Turan, bu çalışmada gönüllü olarak görev alan tüm ekip arkadaşlarına, eski Rektör Prof. Dr. Tolga Depçi’ye, mevcut Rektör Prof. Dr. Mehmet Duruel’e, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu’ya ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederek, “Umarım önümüzdeki süreçte Körfez’de bu resiflerin sayısını daha da artırırız” dedi.
Kaynak: Deniz Haber – https://www.denizhaber.net/yapay-resifler-iskenderun-korfezini-canlandirdi-haber-120580.htm