TURSAB BUNYESİNDE AKTİF KOMİTELER DONEMİ BASLADİ

11 Ocak 2015 Pazar

NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com

Türsab Sağlık Turizmi Komitesi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı Side Sentido Perissia Hotel evsahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Türsab Genel Sekreteri Çetin Gürcün, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Komitesi Başkanı Davut Günaydın, Sağlık Turizmi Komitesi Üyelerinden Ali Kaya, Aziz Ciga, Enver Afanyalı, Nejat Erbil Ağvan konuşmacı olarak katıldı. TÜRSAB Akdeniz BYK Başkanlarının da yer aldığı toplantıda Kosgeb ve Baka temsilcileri de çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ACENTALARDAN DÜŞÜK KATILIM..SAĞLIKÇILAR YOKTU.
Toplantı için 1200 bölge acentasına davet çıkarıldığı bilgisi aldım ancak acenta katılımı çok düşüktü.Hastane ve sağlık kesiminden katılım olmaması iletişim ve işbirliği sorununu bir kez daha ortaya çıktı. Zincirin tüm halkaları ne yazık ki hiçbir etkinlikte tam olarak biraraya gelemiyor. Akdeniz Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya ve bir kaç doktorun dışında sektörü temsil eden kimse yoktu. Bu üzerinde durulması gereken önemli bir konu aksi halde sağlık turizminde başarıdan söz edilemez.

TÜRSAB’DA AKTİF KOMİTELER DÖNEMİ
Türsab Yönetim Kurulu Üyeleri ve Sağlık Komitesi’nin Antalya’ya gelerek katılımcısı az da olsa üyeleri ile buluşmasını,TÜRSAB tarafından esen farklı bir rüzgar ve pozitif anlamda yeni bir sayfanın açılışı olarak değerlendiriyorum. Türsab’da aktif çalışan komiteler dönemi başlıyor bize göre. Geçmişe sünger çekiliyor ve TÜRSAB sektöre komite köprüleri ile ulaşıyor. Üyelerle daha yakın işbirlikleri kurulmaya, yaralar sarılmaya çalışılıyor. Umarız sürdürülebilir ve sonuç odaklı olur bu çabalar.

Toplantıda neler konuşuldu?.. Bu buluşmadan yeni ve güzel haberler çıktı diyebiliriz.. Türsab Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Birliğin işleyişi içinde meslek ihtisas komitelerinin çok önemli bir yeri olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

” Bu ihtisas komitelerimizde iş alanında yetkin, gönüllülük esası ile çalışan üyelerimiz, birikim ve tecrübelerini birliğe kazandırmak üzere hizmet veriyorlar. Burada temel amacımız 1618 sayılı yasanın birliğe verdiği görev doğrultusunda üyelerimize turizmin çeşitli dallarındaki uluslararası gelişmeleri-yeni trendleri bilgilendirmek, işlerini kolaylaştırmak ve önlerini açmaktır. Bu çerçevede sağlık turizmi komitesi de yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

En fazla işbirliği içinde olmamız gereken alanlardan biri sağlık turizmidir. Eğer sağlık kuruluşları olmazsa bizler hiçbir şey yapamayız, bizler olmazsak uluslararası tanıtımda, pazarlamasında ve Türkiye’ye gelen sağlık turistinin hizmetlerinin sunulmasında onların tarafı eksik kalır. Dolayısıyla paydaşlar olarak yoğun ve güzel bir işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Bunu sağlayabilmek içinde İstanbul’da başlattığımız seri toplantımızı Antalya, İzmir, Ankara, Trabzon, Van’da olmak üzere bölgedeki turizmcileri bu alanda bilgilendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ” dedi.

YENİ TREND 3 YAŞ TURİZMİ VE POTANSİYELİ…
Sağlık turizminde medikal turizmin son dönemlerde yükselen trend olduğunu belirten Gürcün; ” ülkeler arasında sağlık turizminde fiyat ve kalite farklılıkları var. İşte bu anlamda Türkiye son yıllarda yaptığı atılımlarla özellikle tesisleri ve hizmetleriyle pazar ülkelerde çok dikkat çekiyor ve bizim bile istatistik olarak takip etmekte zorlandığımız bir şekilde ciddi artış yakalıyoruz. Ancak şimdi özellikle Akdeniz kıyı bandında çok iyi değerlendirmemiz gereken yeni bir trend var. Dünyada artık yaşlı nüfusun giderek artması ile birlikte yaşlıların hem sağlıklarının takip edildiği, bakımlarının yapıldığı, onları mutlu edecek etkinliklerin yapıldığı ortamlar ve tesisler gerekiyor. Türkiye’de çok büyük imkanlara sahibiz ama henüz ciddi bir adım yok. İşte bu çalışmalarla gittiğimiz bölgelerde paydaşları ve meslektaşlarımız yönlendirmeye çalışıyoruz. ”

FUAR DEPARTMANI KURULDU
Tanıtım ve pazarlamanın önemine değinen Gürcün, ” eğer siz bunları doğru bir şekilde pazar ülkelere iyi tanıtamazsınız bu pastadan pay alma ve faydalanma şansınız çok fazla olmuyor. İşte bu açığı gören Birlik yönetimi olarak bünyemizde yeni bir Fuar Departmanı oluşturduk. Bu kapsamdaki ilk icraatımızı Azarbeycan’da gerçekleştirdik. 2015’de düzenlenecek Azerbaycan Sağlık Turizmi Fuarı’nın Türkiye temsilciliğini aldık, imzalarını attık, işbirliği anlaşmalarını tamamladık. Bu fuarlara geçmişte gitmeye çalışan gerek sağlık sektörü gerek diğer meslektaşlarımızın 3/1 daha az bedel ödeyerek daha fazla katılımda bulunmalarını sağlayacağız. Özellikle Türkiye açısından önemi şurada, Azerbaycan’dan 100 binin üzerinde sağlık turisti alıyoruz, çok fazla bir şey yapmadığımız halde. Bu pazarda yapılacak iyi bir çalışmayla bu sayı çok daha yukarılara çıkarılacaktır. ” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE İŞBİRLİĞİ
Hükümetimizin sağlık turizmi potansiyelinin farkında olduğunu ve çok ciddi bir yaklaşım sergilediğini belirten Gürcün şu açıklamalarda bulundu:
” Ekonomi programı içerisindeki mevcut 9 maddeden biridir sağlık turizmidir. Ancak sıkıntı şu ki; ne bu konuda ne bir mevzuatımız, hukuki düzenlememiz var, ne de bu konu ile ilgili paydaşlar yeterince işbirliği konusunda bilinçlendirilmiş durumda. Geçtiğimiz ay içinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sağlık Turizmi Genel Müdürlüğü kuruldu. Bu Genel Müdürlük ile yapacağımız işbirliğinde; mevzuat eksiklikleri, tüm paydaşların görev ve sınırlarının belirlenmesi, her bakanlığın farklı uygulamalarla verdiği teşvik ve desteklerin daha kullanılabilir ve daha pratik bir hale getirilmesine çalışacağız.

Sağlık Turizmi Genel Müdürlüğü bünyesinde sadece Sağlık Bakanlığından doktorların olmasının ötesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, turizm misyonuna sahip kişilerin bu oluşumda yer almasını konusunda çaba içindeyiz. Yapılan tüm çalışmaların temel amacı ülkemizin sağlık turizminden daha fazla pay alması… Aslında kendi kendine gelişen ve hızlı büyüyen bir potansiyel var. Erzurum’daki büyük şehir Hastanesi’ne çok ciddi sayıda komşu ülkelerden hasta gelmeye başladığını görüyoruz, Van’da da aynı şekilde.. Dolayısıyla bütün bölgelerimizde yapacağımız bilgilendirme çalışmaları sonunda çok kısa sürede Sağlık Turizminden pay alacağımız büyük gelişmeler yaşanacağına inanıyorum. ” dedi.

GÜNAYDIN: HERKES KENDİ İŞİNİ YAPMALI…
Türsab Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Turizmi Komitesi Başkanı Davut Günaydın ise seyahat acentalarının Hastanelerin görevini yapmak gibi bir niyeti olmadığının altını çizdi. Cümleyi açarsak; ” herkes kendi işini yapsın, hastaneler acentalığa soyunmasın, sağlık turizmi konusunda yerini ve sınırını bilsin ” şeklinde özetlenebilir bu ifade. Dünyada yüz akımız olan hastanelerimizle birlikte sağlık turizminin iştah açan dev pastasından Türkiye nasıl pay sahibi alabilir konusunu masaya yatıran Günaydın; TÜRSAB olarak diğer paydaşlarla birlikte stratejiler geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Sağlık turizmini insan sağlığı ile ilgili olduğu için hepsinden fazla önemsediklerini belirten Günaydın; bu nedenle Sağlık Turizmi Komitesi’nin kadrosunu daha fazla üye ile yapılandırdıklarını, 3 hafta önce Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile yaptıkları görüşmede Sağlık Bakanlığı -Sağlık turizmi Genel Müdürlüğü bünyesinde Türsab olarak aktif görev alacaklarını aktardı.

TÜRSAB ANTALYA SPOR TURİZMİ KOMİTESİ KURULUYOR..
Antalya’da yeni bir komite oluşturulduğu haberini veren Günaydın; ” 37 Bölgesel Yürütme Kurulumuz var Türkiye’de, şubelerimizle birlikte 8 bin kişilik büyük bir aileyiz. 19 ihtisas komitesini 22 ye çıkardık. Antalya’da ” Spor Turizmi Komitesi’ni kuruyoruz. Bugün (10.1.2015) Sağlık turizmi komitesinin yönetim kurulunu oluşturduk ve toplantı sonrasında imzalayacağız. ” şeklinde konuştu.

ANTALYA’DA DENETİM SAYISI DÜŞÜK…!
Belgesiz acentacılık faaliyetlerini önlemek için logo,hologram çalışmaları başlattıklarını belirten Günaydın; ” 1618 sayılı yasamızda sağlık turizmi kısmında da bunu yapmak istiyoruz. Kaçak her türlü faaliyet karşısında bizi bulacaktır. 2014 yılında 1700 denetim yaptık, bunların çoğu kanunen cezalandırıldı, 2015 yılında denetimler daha da artırılacaktır. Hatta bu sayı Antalya’da düşük, kaçak faaliyetlere bu bölgede gereken önemi göstereceğiz. ” dedi.

ZAYIF YANIMIZ: İŞBİRLİĞİ VE İLETİŞİM EKSİKLİĞİ
Sağlık turizminde güçlü ve zayıf yanlarımızı değerlendiren Günaydın şu açıklamalarda bulundu:

” Güçlendirilmesi gereken yanımız işbirliği noktasındadır. Bunun içinde TÜRSAB ve sağlık kuruluşları olarak en yakın zamanda Antaly’a’da uluslararası bir konferans düzenleyeceğiz. Akademik çalışmalarımızı İstanbul Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Biz TÜRSAB olarak sağlık turizmi ve diğer konularda üyelerimizin önünü açmak durumundayız. Gerek Ekonomi Bakanlığı, Kosgeb, Kalkınma Ajansları ile çok ciddi toplantılar yaptık.Türsab bünyesinde Fuar Birimi oluşturduk, özellikle sağlık turizmi ile ilgili tüm fuarlara tüm üyelerimizin gelmesini istiyoruz. Bununla ilgili çok ciddi anlaşmalar ve sözleşmeler yaptık. Eylül Ayında Azarbaycan fuarına gidiliyor.

Burada altını çizdiğim bir nokta var: Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yola çıktık.Sağlık turizminde otoriteler kimlerdir. Bunların çok iyi bilinmesi gerekiyor. Biz başka kurumların çok ciddi paralara yaptığı fuar faaliyetlerini üçde bir fiyatına yapmak için yola çıktık. Yönetim Kurulu ile almış olduğumuz karar gereği 8 ülkede bu fuarları yapmak istiyoruz. Hedefimiz 12 ülkedir. Ekonomi Bakanlığının Teşvik ve hibelerinden faydalanmak için ticaret sicilinde sağlık turizmi yapabilir kaydı olması, Bakanlık tarafından öngörülen 3 hastane ile anlaşma yapması gerekiyor. Bu kriterleri sağlayan seyahat acentaları Bakanlığın her türlü teşviğinden faydalanabilir. ” dedi..

Bilgilendirme toplantısında sıradan bilgiler yerine atılan somut adımları ve çabayı gördük. Soru cevap kısmında karşılıklı diyologlar çok samimi ve yapıcı idi. Yönetimdekiler gerekli notları aldılar. İzlemeye devam edeceğiz.

Toplantıda Sağlık Turizmi Komite Üyesi AZİZ CİGA; Balkan ülkelerindeki sağlık turizmini, Sağlık Turizmi Komitesi Bşk. Yrd. Nejat Erbil Ağvan, İstanbul Üniversitesi Çalıştayı ve Kaçak Turları, Sağlık Turizmi Komitesi Üyesi Ali Kaya ise Antalya’da sağlık turizmi çalışmalarını aktardı. Bir sonraki yazımda detayları aktaracağım.
DEVAM EDECEK.

Kaynak: turİzmhaberlerİ.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !