Türkiye’nin yükselen değeri: Aliağa

Türkiye ekonomisinde sanayi ve denizciliğin en güçlü oyuncuları arasında yer alan Aliağa demir-çelik fabrikaları, gemi geri dönüşüm tesisleri, uluslararası ticaret, petrokimya, enerji ve lojistik alanlarında rakiplerinden ayrışıyor.

1976 Yılından bugüne sürekli gelişim gösteren ağır sanayisiyle Türkiye ekonomisinin can damarlarından olan Aliağa, başta petrokimya olmak üzere; enerji, lojistik ve denizcilik alanında dev projelere ev sahipliği yaparak, geleceğe emin adımlarla ilerliyor.

KÜÇÜK BALIKÇI KASABASINDAN SANAYİ KENTİNE

Adını Ali Ağa adındaki bir kişiden alan Aliağa İlçesi, Osmanlı döneminde çiftlik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise küçük bir balıkçı kasabası konumundaydı. 1950’lilerin ilk yıllarına kadar Menemen İlçesi’ne bağlı bir nahiye olan Aliağa’da ilk defa 1952 yılında belediye kuruldu ve böylece kentin makûs talihi değişmeye başladı. Takvimler 1961 yılını gösterdiğinde Aliağa’nın devasa bir sanayi kenti olma yolunda ilk adım atıldı. Bir zamanlar mütevazı bir kasabayken; Rafineri, Petrokimya ve Demir çelik gibi ülke adına büyük önem arz eden stratejik endüstriyel yatırımlara açılan Aliağa, ‘Ağır Sanayi Bölgesi’ olarak ilan edildi. 1970’te TÜPRAŞ ile PETKİM’in, 1976’da ise Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nin kurulmasıyla birlikte Türkiye’nin sanayileşmesinde ve kalkınmasında lokomotif bir görev üstlenen Aliağa, kısa zamanda ticaret ve istihdamın artmasıyla ekonomi üssüne dönüştü.

TÜRKİYE MOZAİĞİ

Türkiye’de sanayi denildiği zaman ilk akla gelen endüstri kentlerinden biri olan Aliağa’nın ağır sanayide kaydettiği büyük gelişimle ile birlikte; 1960’lı yıllarda 3 bin civarında olan nüfusu TÜİK’in 2016 verilerine göre 87 bin 366 rakamına ulaştı. Türkiye’nin hemen her bölgesinden göç alan Aliağa, demografik yapısıyla adeta bir Türkiye mozaiğine dönüştü.

TÜRKİYE BEŞİNCİSİ ALİAĞA…

Gelişmişlik endeksine göre bağlı bulunduğu İzmir ili ile yarışan Aliağa, ülke genelinde birinci derece gelişmiş ilçeler sıralamasında da 5. sırada yer alıyor. Sıralama ise şöyle: Bursa, Adana, Kocaeli Körfez, Kocaeli Gebze ve Aliağa İlçesi. Türkiye’de istihdamın, üretimin ve ticaretin başkenti olmaya aday gösterilen Aliağa’da devam eden ve büyük ölçüde tamamlanan dev yatırımlarla var olan ekonomik potansiyelini ikiye katlamayı hedefliyor.

ULAŞIMDA YAPILAN YATIRIMLAR ALİAĞA’NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

İzmir’de Koyundere’ye kadar gelen ‘Kuzey Çevre Yolu’nun buradan Aliağa’ya ulaşması ve Cumaovası – Aliağa arasındaki 80 kilometrelik banliyö hattında sefer yapan Metro’nun yine Aliağa’dan Bergama’ya uzatılması planlanıyor. Aliağa’da her gün binlerce aracın geçiş yaptığı Çanakkale – İzmir karayolu üzerinde yakın zamanda yapımına başlanacak olan battı çıktı ve köprülü kavşak projeleriyle birlikte ulaşımda yapılacak olan yatırımların Aliağa’nın kaderini olumlu yönde değiştirmesi öngörülüyor.

DÜNYANIN YENİ DENİZ İPEK YOLU GÜZERGÂHI DA ALİAĞA’DAN GEÇECEK

2011 yılında temeli atılan ve yapımı halen devam eden ‘Kuzey Ege Çandarlı Limanı’ Aliağa’nın ekonomik zenginliğine zenginlik katacak. Dünyanın en büyük 10’uncu limanı olacak olan ‘Kuzey Ege Çandarlı Limanı’ hizmete girdiğinde Aliağa ekonomisine çok büyük bir canlılık getirecek. Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olarak nitelendirilen ‘Kuzey Ege Çandarlı Limanı’ tamamlandığında Türkiye’nin de en büyük limanı olma unvanına sahip olacak. Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefiyle planlanan ‘Çandarlı Limanı’ Asya ve Avrupa deniz ticaretinin merkezi haline gelecek. Ekonomistlerin öngörüsüne göre; dünyanın yeni deniz ipek yolu güzergâhı da kuzey Ege’nin incisi Aliağa’dan geçecek.

STAR RAFİNERİSİ BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM YARATACAK

Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılan ‘STAR Rafinerisi’nin yapımı hız kesmeden devam ediyor. Aliağa PETKİM Yarımadası’nda 2.620 dönüm arazi üzerine kurulan ‘STAR Rafinerisi’ Türkiye’nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesine sahip olma niteliğini taşıyor. Çevre dostu ileri teknolojiyle tesis edilen ‘STAR Rafinerisi’ 10 Milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak. Petrokimya sektörünü dışa bağımlılıktan kurtaracak olan ‘STAR Rafinerisi’ 2017 yılında devreye alındığında Türkiye’de cari açığın önemli bileşenlerinden olan dizel, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimini gerçekleştirileceği gibi binlerce kişiye da istihdam yaratacak.

ALİAĞA MEGA YAT VE TEKNE İMALATINDA DÜNYA MARKASI OLACAK

Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesinde devletin hüküm ve tasarrufu altındaki 1 milyon 210 bin metrekarelik bir alan ‘Tekne İmal ve Çekek Yeri’ kurulması amacıyla tahsis edildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından tahsise çıkarılan bölgede hedeflenen yatırımlar gerçekleştiğinde Aliağa sadece İzmir’in değil Ege bölgesinin de tekne ve yat imalat üssü olacak. Mega yat ve tekne imalatında dünya markası olacağı öngörülen Aliağa, sınırları içinde bulunan diğer yatırımlarda olduğu gibi milli ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağı gibi, istihdama yeni bir kapı daha açacak. Öte yandan yine Aliağa’nın Şakran Mahallesi’nde yapılması planlanan 400 yat bağlama kapasiteli ‘Yat Limanı Projesi’ yakın zamanda hayata geçirilecek.

ALOSBİ’DE 60 BİN KİŞİNİN İSTİHDAM EDİLMESİ HEDEFLENİYOR

Aliağa’da 20 milyon metrekare alan üzerine kurulan ve Türkiye’nin en modern altyapısına sahip OSB’si olarak tanımlanan ‘Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ (ALOSBİ) 10 milyar dolar ihracat hedefiyle, yenilikçi ve ileri teknolojik ürünlerin üretildiği bir bölge olmayı hedefliyor. 2011 yılında ‘Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ tarafından ‘Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ ilan edilmesi ile yepyeni bir yapıya bürünen ALOSBİ, sanayicilere; ülke sanayisinin en önemli merkezi ve geleceğin sanayi kentinde yatırım yapma imkânını sunuyor. Bin 700 kişinin çalıştığı bölgenin tamamının faaliyete geçmesi ile birlikte 60 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

ALİAĞA’NIN HEDEFİ GİDİLEN DEĞİL GELİNEN YER OLMASI…

Sürekli gelişim gösteren sanayisiyle tanınan Aliağa’nın Belediye Başkanı Serkan Acar, kentin sahip olduğu tarihi değerleri ve el değmemiş doğal güzellikleriyle de öne çıkması için yoğun çaba harcıyor. Göreve geldiği günden bugüne; yeşil ile mavinin 72 dönüm alan üzerinde buluştuğu ‘Avcı Ramadan Rekreasyon Alanı’ , kentin en prestijli caddelerinden biri haline getirilen ‘İzmir Caddesi’, görenleri kendine hayran bırakan ‘Onat Kutlar Sanat Sokağı’ ve güney sahillerindeki tatil köylerini aratmayan nitelikte düzenlenen ‘Ağapark’ projeleriyle Aliağa’yı insanların içinde yaşamaktan mutlu oldukları bir kent haline dönüştüren Başkan Serkan Acar, Aliağa’nın gidilen değil gelinen bir yer olacağını söylüyor.

İZMİR KÜLTÜRPARK ALANI KADAR YEŞİL DONATI

Ağır sanayi kenti olmanın getirdiği bazı olumsuzlukları bertaraf etmek adına yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem veren Aliağa Belediyesi, yıllardır kaderine terkedilmiş alanları tespit ederek, adeta cennet bahçelerine dönüştürüyor. Son bir yılda yaklaşık 370 dönümlük alanı düzenleyen Aliağa Belediyesi, yaptığı bu çalışmalar ile yıl sonuna kadar İzmir Kültürpark alanı büyüklüğünde olan 430 dönümlük sosyal yaşam, donatı ve yeşil alanı kente kazandırmayı hedefliyor.

AKDENİZ’İN KALBİ ALİAĞA TARİH KOKUYOR

Anadolu’nun Ege sahillerindeki en önemli liman şehirlerinden biri olarak gösterilen ve 12 Aiolis şehir devletinin başkenti olan ‘Kyme Antik Kenti’ yaz kış ziyaretçi akınına uğruyor. İzmir’in sanayi ve endüstri kenti Aliağa’da bulunan ‘Kyme Antik Kenti’nde her kazı mevsiminde İtalyan heyetin yürüttüğü çalışmalar devam ederken, ortaya çıkarılan eserler de bölge halkı tarafından ilgiyle takip ediliyor. ‘Kyme Antik Kenti’ni gruplar halinde ziyaret eden tarih tutkunları, agora, tiyatro, sıcak su kaplıca hamamı, sarnıçlı tüccar evi, su kemeri, sütunlu yol, kale duvarları, atık su sistemi ve denize 150 metre giren liman kalıntıları gibi çok sayıda bulgunun yer aldığı antik kenti gezerek, adeta zaman tünelinde yolculuk yapıyor. Aliağa’da Kyme’nin yanı sıra Aigai, Myrina ve Gryneion’un gibi en az Kyme kadar önemli tarihe sahip olan antik kentler bulunuyor.

SANAYİ KENTİ ALİAĞA’NIN FARKLI YÜZÜ

Türkiye’de ağır sanayisi ile tanınan Aliağa, her kış mevsiminde flamingoları misafir ediyor. Afrika, Asya ve Güney Avrupa´da yaşadıkları bilinen flamingolar, kış mevsimini geçirmek üzere Aliağa yöresine geliyor. Uzak diyarlardan Güzelhisar deltasına göç ederek ‘Aliağa Kuş Cenneti’ni şenlendiren flamingolar, göz alıcı renkleri ve estetik görünümleriyle görenleri adeta büyülüyor. Aliağa’da kartpostalları aratmayan görüntüler oluşturan flamingoların yanı sıra farklı türlerden kuşlarda kışlık konaklama için yöredeki sulak alanları mesken tutuyor.

Kaynak: Deniz Haber

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png