Enda Tours’un sahibi ve Spor Turizm Birliği Bakan Yardımcısı Şamil Yaşacan, bu yıl futbol turizminde Rus takımlarının gelmemesiyle birlikte ortalama yüzde 50’lik bir düşüş yaşandığını söyledi.
Şamil Yalacan, Turizmgazetesi.com’a yaptığı açıklamada, Rusya pazarının uçak krizinden sonra kayıplara karıştığını, eğer devlet bu işe bir çözüm yolu bulmazsa Antalya’da futbol turizminin bitebileceğini ifade etti.
Devletin spor turizmine sahip çıkıp uluslararası düzeyde büyük turnuvaların düzenlenmesine katkı yapması gerektiğine vurgu yapan Yaşacan, ‘’ Biz bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Uçak krizinden sonra Rusya pazarı yüzde 100, BDT pazarları ise yüzde 50 oranında düştü. Birbirini tetikleyen bu olaylar nedeniyle bu yıl futbol turizminde yüzde 50’lik bir düşüş yaşanır. Gelecek yıl içinde tedbirler alınmazsa kayıplar daha da büyük olur. Futbol turizmi yok olabilir’’ dedi.
Antalya’ya gelmek isteyen takımların değişik takımlarla maç yapmak istediklerine işaret eden Yaşacan, ‘’Rus takımları gelmeyince maç yapacak takım sayısı çok azaldı. Takımlar neredeyse diğer takımlarda oraya gidiyor. Sadece otel ve saha takımların gelmesi için yeterli değil. Takımların gelmeleri için 1.ci kural maç yapmaktır’’ diye konuştu.
Spor turizmi geçen yıla kadar çok güzel gittiğine işaret eden Şamil yaşacan, şunları söyledi:
‘’Dünyada yaşanan kriz nedeniyle geçen yıl spor turizmi yüzde 40 kayıpla kapandı. Geçen yıl kriz nedeniyle gelişler azaldı. Avrupalı takımlarda maç yapacak yeterli takım bulamayınca gelmediler. Her yıl 1500 profesyonel futbol takımı gelirken 1000 civarında futbol takımı geldi
Antalya’ya Malezya’dan Venezüela’ya, Almanya’dan Kazakistan’a kadar Dünyanın 100’e yakın ülkesinden yaz ve kış kamplarına takımlar geliyor. Yaz aylarında Arap ülkeleri takımları Bolu ve Kartepe bölgesine geliyorlar. Avrupa, BDT ve Asya ülkeleri ise kış aylarında Antalya bölgesine geliyorlar. Gelen her takım 3-4 hazırlık maçı yapıyor.
Futbol turizmin gelişmesi için özel sektör kendi üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Artık devlette işlenmiş olan bu elmasın üzerindeki tozu parlatıp kullanması gerekir.’’
Antalya’da spor turizmi 1996 yılından bu yana yapıldığını anlatan Yaşacan, şöyle konuştu:
‘’Devlet futbol turizmin gelişmesi için büyük futbol turnuvalarına sponsor bulmalı. Büyük futbol turnuvalarını spor turizminde bizim rakiplerimiz olan Dubai, Katar, Kıbrıs Rum Kesimi, İspanya, Portekiz ve Malta yapıyor. Rakiplerimiz daha fazla takım çekmek için fiyat kırıyorlar. Rakip ülkelerin devletleri tanıtımı büyük katkı veriyorlar. Erken rezervasyonların olduğu dönemlerde de bütün dünyada yayınlanacak 2-3 futbol turnuvası düzenliyorlar. Bu turnuvaların tanıtıma çok büyük katkısı oluyor. Futbol turizminde yapılan tanıtım ile bir taşla 10 kuş vurulur. Devletin veya uluslararası şirketlerin büyük turnuvalar düzenlenmesi için katkı vermesi lazım. Antalya’da kış aylarında güneşli havalarda düzenlenecek futbol turnuvasını izleyenler Antalya’nın konumunu da görme olanağı bulacaklardır. Devletin futbol turizmini tanıtımda kullanması gerekir. Hem yaz hem de kış kamplarının otellerin tanıtımına da katkısı olur. Spor Toto’da yabancı futbol takımlarının Antalya’daki turnuvalarına katkı sağlayabilir. Spor turizminin gelişmesi için Gloria Spor Arena gibi yerlerin sayıları da artırılmalı. Bu gibi yerler sadece futbol takımları değil olimpik spor takımlarının da bölgeye gelmesi sağlanır. Kış turizminde futbol takımları 100 Milyon Avro’dan daha fazla para bırakıyor. Antalya bölgesinde şu anda 200 civarında futbol sahası bulunuyor.’’
Kaynak: Turizm Gazetesi