TAS İSCİLERİNİ KORUYAN 1800 YİLLİK HERKUL KABARTMA..

20 Mayıs 2014 Salı

turizmhaberleri.com/ haber Merkezi
301 maden emekçisinin ölümüyle derin üzüntü ve yasa boğulduğumuz Soma Maden Faciası gündemdeki yerini tüm sıcaklığıyla koruyor. ” Arkeolojihaber.net’in özel haberi de taş ocağı işçilerini koruması ve ibadetleri için 1800 yıl önce taşlara yapılan Herkül kabartması ile ilgili olduğundan gündemimize alıyoruz.

Haberde 1800 yıl önce taşlara yapılan Herkül kabartması ile işçilere verilen önem vurgulanıyor. Herkül işçileri korumuş mudur, o dönemlerde taş ocaklarında ölüm oranları nasıldı bilemeyiz ama Herkül kabartmasına yardım eli uzatılmaz ise yakın bir zamanda yok olacağını çok iyi biliyoruz.

1990 senesinde Anıtlar Kurulu’nca sit alanı olarak tescil edilen Herkül kabartmasının acilen koruma altına alınmasına dikkat çeken Arkeolojihaber.net’in Özel Haberinde şu bilgiler paylaşılıyor:

Bin 800 önce Bursa’nın İznik ilçesindeki taş ocağı işçilerini koruması için yapılan Herkül kabartması görenleri büyülüyor.

Bursa’nın İznik ilçesinde bin 800 yıl önce taş ocağında çalışan işçilerin hem korunması, hem de dini ibadetlerini yapabilmesi için kaya üzerine işlenen Herkül kabartması, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Roma ve Bizans dönemlerinde işletilen ve rekristalize kalker blokların kesildiği taş ocağı için kaya üzerine işlenmiş bin 800 yıllık Herkül kabartması ziyaret edenleri büyülüyor. Deliklikaya olarak adlandırılan antik taş ocağında çalışan işçileri koruması ve ibadet etmeleri için yapıldığı düşünülen Herkül kabartması, o dönemde işçilere verilen önemi gözler önüne seriyor.

Yetkililer, 1990 senesinde Anıtlar Kurulu’nca sit alanı olarak tescil edilen Herkül kabartmasının, dökülen zeytin çorakları ve ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

“Bin 800 yıllık Herkül kabartması ”

M.S. 3. yüzyılda taş ocağında bulunan doğal kaya parçasına işlenen ve Yunan mitolojisinde göre Herakles olarak anılan Herkül, Zeus ile Miken Kralının kızı Alkmene’nin oğludur. Heykellerinin ve kabartmalarının o dönemde kötülükleri defettiğine inanılan Herkül, Delikkaya taş ocaklarında çalışan işçilere manevi ve bedensel güç aşılamak ve korumak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Kabartmada resmedilen Herkül’ün sağ elinde gücünü temsil eden asası, sol elinde ise öldürdüğü yedi başlı yılan bulunuyor.
kaynak: arkeolojihaber.net

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !