talimatname???

Kendimi tutayım tutayım dedim ama ne mümkün, bari talimatnamenin 27(5). maddesi gereği elimden geldiğince kimseyi rencide etmemeye çalışayım.

Mevcut talimatname bana göre aşağıda linkini vermiş olduğum CMAS ruhunu zerre kadar taşımıyor. Bu talimatnameyi hazırlayanlar ya CMAS standartlar ve gereklilikleri okumamışlar, ya okumuş ama anlamamışlar ya da işlerine gelmemiş.

http://www.cmas.org/technique/cmas-international-diver-training-standards-and-procedures-manual

CMAS’ın hangi üye ülkesinin federasyonunda böyle bir talimatname var? Talimatnameyi hazırlayan federasyon yetkilileri hangi ülkeyi/sistemi örnek aldıkları konusunda bir bilgi verebilirler mi? 18 yıldır verdiğim eğitimleri hiçe sayıp bana yeniden bröve kakalamaya çalışmadan önce bu konudaki cahilliğimi giderirlerse çok sevinirim.

Talimatnamenin her yerinden bana göre abeslik fışkırıyor, yazmaya kalksam talimatnameden daha çok sayfa tutar, zaten gerek de yok, herkes talimatnamedeki çarpıklıkları görüyor. Bir yandan yurt dışından CMAS 3 yıldız brövesi almış dalıcılara sorgusuz sualsiz eşdeğerlik verilecek (madde 25-a), diğer yandan kendi eliyle vermiş olduğu 3 yıldız brövelerini uzmanlık kursu almadı diye iptal edecek (geçici madde-1).

Sualtı camiası camia olalı böyle zulüm görmedi.

Herşeyi geçtim, ama bahsetmeden geçemeyeceğim aklımın alamadığı bir bilgi notu var ki, hem gülmekten hem de sinirden gözlerimi yaşarttı.

Form 9:
“Kadın dalıcıların hamile olmaları ya da yakın zamanda gebelik planlıyor olması halinde dalış yapmaları sakıncalıdır.”
Buyur?? Hamileliği anladım da hamile kalmanın düşüncesi de mi bünyede kabarcık yapıyor? Ya da dalıştan sonra yeterince azot atmadan hamile kalma teşebbüsüne geçilirse, fiziksel hareket kabarcık oluşumunu mu tetikliyor? Bahsedilen “yakın zaman”ın tanımı ne? Aklıma geçenlerde kamuoyunda yapılan hamile kadınların ortalıkta dolaşmasıyla ilgili tartışma geldi. Sanırım biz camia olarak bu tartışmayı bir adım daha ileri götürdük, dalışta değil hamile kadının, aklından hamileliği geçirenlerin bile yeri yok.

Cümleyi defalarca okuyup, üzerinde kafa yorunca, acaba yanlış mı ifade edilmiş dedim, hani dalış yapmak fizyolojiyi etkiler, hamile kalmayı planlayanlar varsa, hamile kalamayabilirler, o nedenle bir süre dalmasalar daha iyi olur, filan mı demek isteniyor. Ama cümlenin sonu “sakıncalıdır” gibi kesin yargı içerdiği için, o zaman da akla şu soru geliyor, birileri hamile kalmak isteyen 100 tane bayana teşebbüs öncesinde dalış yaptırdı, sonuçları dalış yapmayan 100 bayanla mı karşılatırdı da böyle bir sonuca vardı? Bu konuda nasıl bir bilimsel çalışma var, federasyon yetkililerinin bu konuda bilgi vermesi mümkün mü?

Hamile kalmayı planlayan bayanların dalması sakıncalı ise, iki dalış arasında ıslak mayo ile poyrazda kalınması veya iyi yalıtımı olan yarıkuru bir elbise ile yüksek küpeşteli bir tekneden atlama durumunda yaşanabilecek bir “elbise sıkışması” göz önüne alındığında baba adaylarının da öncesinde dalış yapmaları sakıncalı değil mi? Bu konuda henüz yeterli bir bilimsel veri mi yok?

Nasıl ki dalıştan sonra uçmayı planlayanların uçuştan önce dalış yapmaları sakıncalı değil ama dalıştan sonra uçmaları sakıncalı ise, hamile kalmayı planlayan bayanların dalmaları sakıncalı değil, ama dalıştan sonra hamile kalma çabaları nafile olabilir demek isteniyorsa, o zaman Sayın Murat Egi hocamızdan rica edelim TSSF- bröveli bayan dalıcılar için cep telefonlarına bir ayar çeksin “bayan model” dalış bilgisayarı olsun, menustrasyon tarihi, hamilelik planı olup olmadığı gibi bilgiler girilerek dalış ve dalış sonrası aile planlaması doğru yapılabilsin. Bilgisayarların dalıştan sonra “şu kadar saat no-flight” uyarısı vermesi gibi, söz konusu durumda da bir uyarı verilebilir (Murat hocam artık onu uygun bir dille/sembolle ifade ettirir).

Ne diyeyim, sizler beni güldürdünüz, Allah da tümünüzü güldürsün, ama vücut kitle endeksiniz kadar da başınıza taş düşürsün.

Saygılar

Baki Yokeş

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !