Bu gün fazla yazmayacağım. Yazmak istemediğimde değil de gündem ve olan biten o kadar karamsar ve ben denizden o kadar uzak kalmış durumdayım ki yazsam yazacaklarım yekpare yürek üzüntüsü olacak. Kırk küsur yıllık ömrümde aklımın erdiği zamandan bu yana bu kadar kötülüğü ve aymazlığı bir arada görmemiştim. Gördüm.
Konuları daha fazla dağıtmadan doğrudan fotoğrafa girelim, blogun ve benim amacımız bu, dünyayı kurtarmak değil sualtı ve fotoğraf konuşmak. Göstermek, anlatmak, bilgiyi paylaşmak. Fotoğrafları yedekleme yaptığım harddiskleri temizlerken buldum, 2009 yılında Çeşme’de Monem batığına yaptığımız bir dalıştan kalmalar.
Monem Wreck – Starboard side anchor
En çok sevdiğim Monem kompozisyonlarından birisidir bu, ne zaman bu muhteşem batığa dalsam, yakın ya da uzak kadrajla çapayı mutlaka fotoğraflardım, artık bunu yapmak mümkün değil çünkü çapa gitmiş. Hurda peşinde koşan arkadaşlar büyük ihtimalle zinciri ile birlikte almışlar. Neyse fotoğrafa gelelim. Bu kare yaklaşık 15mt derinlikte flaş kullanmadan elle beyaz ayarı yaparak çekildi. Karede Monem’in çapası, buddy, bir kaç papaz balığı (Chromis chromis) ve kabarcıklar var. Normal şartlar altında bu derinlikte flaş kullanmadan çekilen bir fotoğrafın sadece maviden oluşması gerekir. Sualtının yapısından dolayı derinlik arttıkça renk skalasında kırmızı, turuncu, sarı deniz suyu tarafından tutularak kaybolur, sadece mavinin tonları görünür ve artan derinliklerde harici ışık kullanmadan renkleri görüntüleyemezsiniz. Peki bu durumda ne yapılabilir? Fotoğrafı siyah beyaz çekebilirsiniz, doğru pozlamayla güzel fotoğraflar elde edilebilir ya da sisteminiz elveriyorsa manual white balancing denilen el ile beyaz ayarı yaparsınız. Beyaz ayarı daha sonrada görüntü düzenleyici programlarla da yapılabilir tabii ancak çekimden önce bulunduğunuz derinlikte beyaz ayarı yapabiliyorsanız (ki bu ayarı her 1mt derinlik değişiminde tekrar yapmanız gerekecektir) fotoğrafı daha sonradan düzenlemenize gerek kalmayacaktır.
Monem Wreck – Starboard gangway
Peki ama bu işlemi nasıl yapacağız? Su altında beyaz ya da gri bir cisim taşıyorsak (yazı tahtası – slate gibi) onu kullanabiliriz ya da elimizin avuç içini güneş tarafından iyice aydınlanacağı bir açıdan fotoğraflayarak beyaz ayarını makinenin hafızasına kaydedebiliriz. Bu durumda kamera bu beyaz değerinden yola çıkarak tüm renkleri hesaplayacak ve kaydedecektir. Fotoğrafları daha sonra işlerken sadece kontrastı ayarlayarak ve keskinleştirerek işlemi tamamlarız. Bu şekilde rekleri doğru bir şekilde elde edebiliriz.
Fotoğraflar Sea & Sea DX1200 HD ile çekildi bu compact kamerayı genellikle video çekmek için kullanıyorum ve büyük sualtı kabinini götüremeyeceğim kısa seyahatlerde yanıma alıyorum. Kısıtlı yetenekleri olmasına rağmen küçük boyutu ve video çekebiliyor olması bir avantaj. Biraz uğraşarak oldukça güzel fotoğraflar da çekmek mümkün.
Hepimize huzur ve keyifli dalışlar diliyorum.
Aziz Saltık
justaddwater2001@gmail.com