Bu haftaki yazıma Milli Takım Antrenörümüz Levent Ucuzal’ ın gruplara attığı anlamlı bir mesaj ile başlamak istiyorum.
“Ulusal ya da uluslararasi basari elde etmis, etmeye aday ya da serbest dalis yapan/yapmayan tum sevgili arkadaslarim, sporcu kardeslerim.
Uzun zamandir mail listelerini ve forumlari dikkatli bir sekilde takip ediyorum ve uzulerek goruyorum ki bazi gorus ve yorumlariniz sporcu etigi ile bagdasmamakta.
Sizlerden istirhamim hepinizin kendi performansina odaklanmasi ve baskasinin ne yaptigi ya da yap(a)madigi ile ilgilenmemeniz, basari gosteren arkadaslarinizi alkislamaniz, istemeden de olsa basari gosterememis arkadaslariniza ise destek olmanizdir.”
Serbest Dalış gibi fedakarlık gerektiren, sporcuların çoğunlukla bu branşa olan tutkusu sayesinde çalıştıkları bir spor dalında aksi bir davranış olmamalı diye düşünüyorum.
Ülkemizin adını duyurabileceği Rekor Denemesi organizasyonları’ ndan önce bazı sporcu arkadaşlar tarafından yapılmaya çalışılan karalama kampanyalarını bir milli sporcu olarak etik bulmadığımı belirtmek isterim.
Kazananı ya da başarı için sarf edilen çabayı destekleyebilmek, alkışlayabilmek bir onurdur, erdemdir, olgunluktur. .
Kişisel olarak ülkemiz adına başta Yasemin olmak üzere efor sarf eden tüm sporcu arkadaşlarımı her zaman tebrik ettim. Birçok blog sayfa da ve mail de ülkemiz adına yapılacak olan rekor denemeleri bazı sporcu arkadaşlarımız tarafından nedense karalanmaya çalışılıyor.
Çok üzücü maalesef..
Ben yine de tüm sporcu arkadaşlara başarılar diliyorum..
Atamızın dediği gibi ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim’
Neden Mısır
Şimdiye kadar gerek yarışmalar vasıtası ile gerek kendi imkanlarım ile birçok yer gezme şansım oldu. Sualtı Hokeyi Milli Takımımız ile Yeni Zellanda’ ya kadar gitmiştik. Ancak Türkiye kadar beni cezbeden hiçbir yer olmadı. Özellikle de denizlerimiz. Üç tarafımız denizlerle çevrili ancak buna rağmen sualtımız, sualtıcılar dışında çok bilinmemekte. Amaçlarımdan biri karasularımızda sualtına olan ilgiyi de bir parça olsun arttırabilmek. Dünya rekoru denemesi uzun antrenman süreci gerektiren bir organizasyon. Özellikle derin dalış antrenmanlarını organize etmek ve maksimum verim alabilmek kış döneminde çok zor. Derinlik bulmak, derinliğin olduğu noktaya ulaşmak ve tekne ayarlamak, başında seninle çalışacak bir antrenörün olması, derinlik antrenmanlarının yapıldığı yerde konaklama ve masraflar, tabi her şeyi ayarlasak bile bu durumda özellikle aralık, ocak, şubat aylarında her an fırtına çıkma ihtimali..
Dünya rekorunu yaz döneminde deneyeceğim ve şartlar çok daha uygun olacak, hava durumu güzel olacak, takım arkadaşlarım tatile girmiş olacak ve benimle antrenmana katılabilecekler.Ancak şuanda antrenmanlara devam etmem gerekiyor. Mısır’ da gereken derinliği tekne olmadan kıyıdan 10 metre sonra bulabiliyorsunuz, yaşam çok ucuz, hava şartları çok uygun ve en önemlisi benimle antrenman yapan ve güvenliğimi sağlayan bir sürü serbest dalgıç var. Özellikle Türk Hava Yolları ulaşım masraflarımızı karşıladıktan sonra Mısır’ a gitmek daha da kolaylaştı. Mısırda Mirage Divers ve Bedouin Turism konaklama konusunda sponsor oldu. Mısırda konaklama başlı başına bir sorun, temiz kalacak biryer bulmak çok zor. Ancak Dahab’ ta yaşayan Türk Dalgıç arkadaşım Deniz Döner vesilesi ile Mirage Divers, Mirage Village ve Bedouin Turism müdürü Ali Mohamed Ayish bu konuda beni desteklemeye karar verdiler ve yoğun antrenmanlardan sonra rahatça dinlenebileceğim bir ortam sundular.
Bir avantajı da antrenman yaptığım insanlar bu sporda kendilerini geliştirmiş eski sporcular. Her an bilgi paylaşımı yapabiliyoruz. Burada bir serbest dalış ekibi oluşturduk, her ülkeden başarılı sporcular var. Coğrafi konumumuz çok elverişli olmasına rağmen, İskandinav ülkeleri bile bu konuda birçok araştırma yapıyor ve yeni antrenman metotları üretiyorlar. Denizleri yok ancak çok ciddi derinliklere erişmiş durumdalar. Bu konuda ülkemizde çalışan çok az insan var. Burada uzun süre kalarak birçok yeni bilgi edindim. Türkiye’ ye döndüğüm de bu bilgileri aktarabildiğim kadar çok insana aktaracağım. Güvenlik, eşitleme teknikleri, antrenman metotları..Hepsi başlı balına derin bir konu ancak tüpsüz dalmak isteyen herkesin bilmesi gereken konular.
Haftada bir veya iki gün dinlenecek şekilde düzenli olarak 4-5 kişi Blue hole’ de antrenman yapmaya gidiyoruz. Çeşitli güvenlik sistemleri ile önlem almış olsak bile mutlaka birbirimizin derin performanslarda 20-25 metreye dalarak güvenlik dalgıçlığı yapıyoruz. Bu hafta İsveç’ ten birkaç araştırmacı burada idi. Serbest Dalgıçların antrenman öncesi ve sonrası laktat oranını ölçtüler. Benim değerim düşük çıktı ancak doktor yüksek çıkmasının da performansa olumlu etkileri olacağını söyledi.
Şu aşamada Mısır da antrenman yapmak çok önemli. Mısır 1 haftalık bir dalış tatili için ideal ancak uzun süre kalmak gerçekten çok zor. Her şeyi geride bırakıp sadece antrenman yapmak ve kendimi geliştirebilmek için buradayım. Ancak yaz döneminde doğa harikası Türkiye’ de antrenmanlarıma devam edeceğim. Edindiğim yaralı bilgileri Türkiye’ de bu sporu yapmak isteyen arkadaşlarıma aktarıp güzel antrenman alanları yaratabileceğimizi düşünüyorum. Ülkemizdeki eşsiz masmavi sularda antrenman yapmayı dört gözle bekliyorum.
Şahika Ercümen
Karakterinin sağlamlığını,suyun altında sağlamlaştıracağın metrelerde de göstereceksin… Senin kendin kadar tüm arkadaşlarına olan desteğini bilen bilir,gören görür.Her geçen gün bir adım daha yaklaşıyorsun REKORA…
Merhaba mavi dostlar, mavisiz yaşayamayan, derinlerin sesini dinlemeden uyuyamayan sevgili derin mavi aşıkları, Çanakkale’den kucak dolusu istridyeler, pinnalar, deniz kabukları hepinize…
Derin mavilerden biri olarak, hem de o yarışma zamanlarının iyilerinden biri olarak söylemek istediklerim var kısaca.. Öncelikle Levent UCUZAL bey’in ve Şahika’nın söylediklerine gönülden katılıyorum. onu söylemeliyim.
Kısa bir söz vardır Çanakkale’nin derin, akıntılı sularında antrenman yapıp dünya rekor denemelerine ismini yazdıran o en iyiler diye tabir ettiğimiz Mavi dostlar arasında… ;
” Derinliğin sonsuz maviliğine dalmaya hazırlanan dalgıcın heyecandan titreyen adelelerini gördüğünüz vakit beni daha iyi anlarsınız” diye devam eden bir sıra kelime.. Elbet filmden örnek veriyorum ama vermek gerek diye düşünüyorum. Çok sabır gerektiren emekleme zamanları sonrası alınan serbest dalış dereceleri, o kişilerin ülkelerini dolayısıyla kendilerini ön sıralara çeker. Serbest dalış zor bir branştır. Hele hele ona ayıracak uzun zamanlarınız yoksa. Ayırarak emek veren ve sonunda da yüksek dereceler ile isimlerini duyuran o mavi insanların kötü yorumları değil sizlerin tebriklerini hak ettiklerini söylemek sanırım yanlış olmaz. Yıllardır süregelen ve bir ömür boyu da öyle olacağını düşündüğüm Çanakkale Sporcularının Başarıları, derin sularda yaptıkları uzun süreli antrenmanlar, azim ve kararlılık sonucu gelir. Alınan dereceler tesadüfi değildir! Alkışlamak gerek. Alkışlamıyorsak bile en iyisin diyerek bir kenara çekilmek gerek.
Gerçekten yapılan kötü yorumları okumadım. Denk gelmedim diyelim, ama tahmin ediyorum. Sadece söylemek istediğim birşey var. Çok emek veriyoruz. 18 metre derinliklerden 48 metre derinliklere çıkan maviler bilir ancak o yaşananları.. Kimse kimseye kötü yorum yapmasın. Serbest dalış sürekli gelişen bir branş.
Ama gönlüm yinede Türkiye Şampiyonalarının düzenlendiği, CMAS ın tekrar yasaklamış olduğu branşı sabit ağırlığı geri getirmesinden yana. Yılların branşının nasıl olup da birden kalktığına hala inanamam kendimce. ve hiçbir zaman da küp apnea gibi branşlara gönül veremem. Yormam bile kendimi. Çünkü basıncı yenebilmek, o uzun antrenmanlar sonucunda derinliğin o ulaşabildiğiniz en son ucunda yunuslara dokunabilmek değil mi zaten isteğimiz. Orada sessizce uyuyabilmek değil mi?
Gönlüm ve zannediyorum birçok arkadaşımın da kalbinde yatan tek şey herhalde sabit ağırlığın geri dönmesi. CMAS ın tekrar organize ederek yarışmalar düzenlemesi ve dünya şampiyonaları yapması.
Bakınız CMAS yasağı kaldırıp sabit ağırlığı tekrar açsın, görün neler olacak. Eski başarılı sporcular (ki zaten hiç antrenmanları bırakmayan) geri dönüp ne rekorlar kıracak seyredin. Peki ne için.
BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRMAK İÇİN, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KAST ETTİĞİ SPORCU OLABİLMEK İÇİN… Kendiniz için mi? Hayır! Mütevazi olun. Başarıyı kendinizce yaşarsınız ama ne büyük coşkuyu ülkeniz yaşar. Ben %99 eminim ki, bu branşta ve serbest dalışın birçok branşında sporcularımız Türk Bayrağını sürekli en tepede tutacaklar.
Ama yinede gönlümüzde yatan SABİT AĞIRLIK kategorisinin tekrar bizlere merhaba demesi, tüm dileğim bu, medite olduğum anlarda bile…:)
Mavi kalın
Barış ( JojoBlue)
Sevgili Barış, bir anda big blue filmine götürdün beni,
inanıyorum ki kısa zaman içerisinde sabit agirlik branşı geri dönecek, serbest dalış demek derin mavi sular demek, bundan yoksun olmak çok üzücü, bu sebeple şuanda derin dalış antrenmanları yapıyorum. Umarım bu branşta hedeflediğim derinlikler, sabit agirlik branşını yeniden canlandırma adına katkı sağlar. Amacımda zaten bu sporu en bilinçli en güvenli ve en derin şekilde yapabilmek.
Çanakkalede’ ki o zorlu ama eglenceli antrenmanları çok özledim, herkese selamlar sevgiler
Yazılarının ve antremanlarla dolu maceralarının devamını merakla bekliyoruz Sahika:)