Piri Reis’in rotasını izleyen ekip yola çıktı

Piri Reis’in 25 yılda hazırlayıp 1526 yılında yayınladığı Kitabı Bahriye’deki Akdeniz Haritası’nı güncellemek için yatla Gelibolu’dan yola çıkan yedi kişi, Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne ulaştı. Emekli büyükelçi Süha Umar, iki yıl sürecek yolculukları sırasında 14 bin mil katedeceklerini söyledi.

Emekli büyükelçiler Süha Umar (68), Umur Apaydın (66), emekli orman yüksek mühendisi Serhan Göksu (62), gemi mühendisi Ömer Şaylan (70), işadamı Ali Pekdeğer (65), ünlü rallici İskender Arıoba (68) ve kaptan Nurettin Özkurt (48), Piri Reis’in yaklaşık 500 yıl önce çizdiği Akdeniz Haritası’nı güncellemek amacıyla, bir ay önce, 11 metre uzunluğundaki ‘Dalgacı’ isimli yatla, Gelibolu’dan yola çıktı. Ekip, Piri Reis’in rotasını izleyip, tüm koyları, dereleri, adaları belirleyerek Bodrum’a ulaştı. Bodrum’da açıklama yapan emekli büyükelçi Süha Umar, iki yıl sürecek yolculukları sırasında 14 bin mil katedeceklerini belirtti. Piri Reis’in anısına, doğum yeri olan Gelibolu’dan yola çıktıklarını anlatan emekli büyükelçi Süha Umar şunları söyledi :

“Amacımız, Piri Reis’in 25 yıl çalışarak çizdiği ve 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle yayınladığı Kitab-ı Bahriye’deki Akdeniz Haritası’nı güncellemek. Piri Reis’in rotasını izleyip, tüm ayrıntıları not ediyoruz. İki yılda 10 ülkeden geçip 14 bin mil yol katedeceğiz. Bir aydır, Piri Reis’in haritasında işaretlediği tüm koy, burun, adacık, dere, nehir hatta tarihi eserleri gördük. İki yıl sonra yeni bir Kitab-ı Bahriye’yi, güncellenmiş olarak, ünlü denizcinin anısına yayınlayacağız. Bu projeyi 2011 yılında Paris’te düzenlenen “36’ncı UNESCO Genel Konferansı’nda, 2013’ün Piri Reis’i anma yılı olarak kabul edilmesi nedeniyle hayata geçireceğiz.” Ekip daha sonra Gökova’ya doğru yola çıktı.

virahaber.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png