14 Ağustos 2014 Perşembe
– turizmhaberleri.com/ haber Merkezi
Hedeflenen ziyaretçi sayısına ulaşmak için Perge’nin Expo 2016’ya, Expo 2016’nın Perge’ye ihtiyacı olduğunun vurgulandığı toplantıda; aradaki bu bağın güçlendirilmesinin Expo 2016 ve Perge’nin tanıtımı açısından önemli bir fırsat olacağına dikkat çekildi.
Expo 2016’nın tarihi yüzünün Perge olabilmesi için de şimdiden önlemler alınması, eksikliklerin giderilmesi, projeler üretilmesi, yaşayan bir Antik Şehir haline getirilmesi yönünde 10 öneride bulunuldu.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz; 5.8.2014 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantının sonuç raporunu turizmhaberleri.com ‘a aktardı:
05.08.2014 TARİHLİ TURİZM ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI
Antalya, tarihindeki en önemli etkinlik olan Expo 2016 ya gün sayarken, turizmciler Expo 2016 yönetiminin öngördüğü 8 milyon turisti bölgeye getirebilmenin arayışı içine girdiler. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu bu konudaki son gelişmeleri ve yapılması gerekenleri belirlemek adına tarafları bir araya getiren bir toplantı gerçekleştirdi.
‘Perge Expo 2016 ya hazır mı?’ gündem maddesi ile Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma grubunca gerçekleştirilen toplantıya, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Perge Kazıları Başkanı Arkeolog Sedef Cokay, Türsab (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), SAYD (Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği), POYD (Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği), Turizm Şoförleri Derneği, Akdeniz Üniversitesi temsilcilerinin yanısıra Seyahat Acentaları,ATİB (Alternatif Turizm İşletmeleri Birliği) ve Profesyonel Turist rehberleri katıldı.
Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel’in Perge kazılarının son durumuna dair bilgiler verdiği sunumu sonrasında, Arkeolog Sedef Çokay kazı detaylarını turizmcilerle paylaştı. Özellikle son yıllarda şehrin batısında açığa çıkarılan buluntulardan etkilenen turizmciler, artık Perge ziyaretlerinin rotasının değişeceğini ve Perge’de daha kapsamlı ziyaretler yapılması gerektiğini dile getirdiler. Karşılıklı soru ve fikirlerin görüşülmesinden sonra Turizmciler Perge kazıları ile ilgili önerilerini şu şekilde sıraladılar:
Perge, Expo 2016’nın çekim gücü olmalı. Turistler, Expo etkinliği esnasında Dünya’nın en önemli antik şehirlerinden birini ziyaret etme şansına sahipler. Hedeflenen ziyaretçi sayısına ulaşmak için Perge’nin Expo 2016’ya, Expo 2016’nın Perge’ye ihtiyacı var. Aradaki bu bağ güçlendirilmeli. Expo 2016, Perge’nin tanıtımı açısından önemli bir fırsat olacaktır. Bu bağlamda aşağıdaki önerilerimizin dikkate alınarak değerlendirilmesi ve somut adımlar atılması, bölgedeki turist akışına önemli bir katkı sağlayacaktır.
PERGE İÇİN 10 ÖNERİ:
1. Perge ışıklandırılmalı
Expo 2016 esnasında geceleri birçok etkinlik gerçekleşecektir. Sıcak yaz günlerine denk geldiği için, gece ziyaretlerinin gündüzden daha çok olması beklenmektedir. Bu bağlamda Perge’nin gece ziyaret edilebiliyor olması, turlara katılımı artıran önemli bir etken olacaktır.
2. Perge Tiyatrosu Ziyarete açılmalı
Perge’nin girişinde yıllardır atıl bir durumda, ziyarete kapalı olan Perge Tiyatrosu, çok basit düzenlemelerle ziyaretlere uygun hale getirilebilir. Bölgenin en görkemli tiyatrosu olan Perge Tiyatrosu’nun su basma sorunu neredeyse tamamen hallolmuştur, ayrıca yaz aylarına denk geldiği için su basması konusunda herhangi bir tehlike söz konusu değildir.
3. Unesco Dünya Mirası
2009 yılında Unesco Dünya Mirası geçici listesine dahil olan Perge şehrinin Dünya Mirası listesine girmesi için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Perge, bunun için Unesco’yu ikna edebilecek birçok değeri içinde barındırmakta ve bütün koşulları yerine getirmektedir.
4. Ölü Şehir
Perge, doğal sit alanı çok büyük olan bir antik şehir olmakla birlikte, en büyük eksikliği şehrin Efes, Afrodisias ya da Bergama gibi ‘yaşayan şehir’ görüntüsü vermemesidir. Yapılan kazılara paralel olarak şehir ‘ölü bir kent’ görüntüsünden çıkarılıp ziyaretçiler için cazip bir hale getirilmelidir.
5. Su kanalı
Perge’nin en değerli varlıklarından olan ve bütün şehrin ortasından geçen su kanalının projelendirilerek, 1500 yıl sonra tekrar kanalın içinden su akmasının sağlanması şehrin durgun görüntüsünü tamamen değiştirecektir.
6. Replikler sergilenmeli
Perge’de bulunan yüzlerce muhteşem eser halihazırda ziyaretçi sayısının sınırlı kaldığı Antalya müzesinde sergileniyor. Şehrin görüntüsünün daha iyi canlandırılabilmesi için bu eserlerin kopyalarının –Efesteki gibi- Perge’de sergilenmesi resmin tamamlanmasını sağlayacaktır.
7. Expo’ya Köprü
Perge ile Expo 2016 arasındaki bağlantıyı sağlamak için Perge ören yerinde küçük bir ‘Expo 2016 Bahçesi’ kurulması ziyaretçilerin Expo’ya yönlendirilmesine yardımcı olacaktır.
8. Antalya Müzesi Expo’ya
Antalya müzesi bölgedeki Ören yerlerinden çıkarılmış mükemmel eserler barındırıyor. En az 5 milyon turistin ziyaret edeceği Expo 2016 alanına Antalya Müzesi bölümü kurularak bu eserlerin çok daha büyük kitlelere ulaştırılması, Antalya Müzesi açısından önemli bir tanıtım hamlesi olacaktır.
9. Perge’ye 10 Proje
Kazıların daha hızlı ilerleyebilmesi ve sponsor desteğini sağlamak adına Perge’de oluşturulacak 10 Projenin turizmcilerle paylaşılarak, destek talep edilmesi, destek verecek olanlar için büyük kolaylık olacaktır.
10. Perge’nin tanıtımı
Bölgedeki, hatta ülkemizdeki birçok ören yerinden daha büyük ve önemli olduğu halde, Perge’nin ulusal basınımızda yeteri kadar işlenmemesi bu şehre karşı yapılan bir haksızlıktır. Expo 2016 ya doğru Perge’nin sık sık gündeme taşınması, kazılarla ilgili yeniliklerin kamuoyunla paylaşılması büyük önem arz etmektedir.
Kaynak: turizmhaberleri.com