Şirket- Hayriye’nin 33 baca numaralı vapuru ‘’Nusret’‘in başına gelenler pek az vapurun başına gelmiştir. ‘’Nusret’’, şirketin 1872’de İngiltere’de inşaa ettirdiği bir birinin eşi 3 vapurdan biriydi. öteki ikisinin adı, ‘’Meserret’’ ile ‘’Gayret’’ idi.
Üçünün de teknesi saç olarak yapılmış olup 230 gross tonluktular. Boyları 48,7 metre, genişlikleride 6,1 metre idi. İnşaa edildikleri yıl getirtilip hizmete konan bu üç kardeş vapur, yandan çarklı idiler. Saatte 10.5 mil hıza erişebiliyorlardı ki, bu da o tip yolcu vapurları için yeterli oluyordu.
43 yıl boyunca Boğaz iskeleleri arasında yolcu taşıyan ‘’Nusret’’, Birinci Dünya Savaşı’nın tüm dünyaya felaketler yağdırmaya başladığı günlerde donanmanın emrine verildi. Verilen görev, İstanbul’a Varna ve Köstence’den buğday ve de Zonguldak’tan acele Kömür getirmekti. Onun taşıyacağı kömürle hem Silahtarağa’daki yeni elektrik fabrikası şehri karanlıkta kalmaktan kurtaracak, hemde gemilere, trenlere çalışmaları için enerji sağlıyacaktı.
1915 yılının 20 mayıs günüydü…. ‘’Nusret’’ Karadeniz Ereylisi Limanında bulunduğu sırada Rus savaş gemileri bir baskınla Limandaki gemilere ateş açtılar. Kaptanı, bir kaç yerinden isabet alan çelimsiz ‘’Nusret’‘i bu ateşin dışında tutmak amacıyla binbir güçlükle limandan kaçırdı. Vede batmadan bir an önce İstanbul’a yetiştirmak amacıyla hemen yola çıktı.
Ağva – Kilimli arasında seyretmekteydiki, bu seferde karşısına bir Rus denizaltısı çıktı. Bu durumda yapılacak tek şey, gemiyi aştan kara etmektiki kaptanıda zaten öyle yaptı. Ama hava sertleşmiş dev gibi dalgalar ‘’Nusret’‘in yaralı gövdesine şiddetle yüklenmeye başlamıştı.
İmdat çağrısı üzerine, önce şirketin 39 baca numaralı ‘’Neveser’’ vapuru gönderildi. Ama Rus denizaltısı yine çıka gelmiş bu seferde ‘’Neveser’‘i topa tutmaya başlamıştı. Bunu üzerine İstanbul’dan Seyr-i Sefainin ‘’Moda’’ yolcu vapuru yollandı.
Bu arada zavallı ‘’Nusret’‘in gövdesinde 9 büyük yara acılmıştı. urtarma çalışmalarına ancak Rus denizatısı çekip gittikten sonra başlanabildi. Önce ‘’Neveser’’ ile ‘’Moda’’ yaraları kapatılıp yola çıkartıldı, sonra sıra ‘’Nusret’‘e geldi.
‘’Nusret’’ bir süre sonra iyi kötü elden geçirilerek eski haline sokuldu. Yine donanmanın emrine verildiysede artık iyice yaşlanmıştı. Verilen görev 47 yıllık bir teknenin kolay kolay altından kalkamıyacağı kadar ağırdı. Sonunda, 1919 yılında sökülmek üzere kadro dışı bırakıldı.
Sözün doğrusu, ne şehit olabildi ‘’Nusret’’ nede gazi !
Kaynak: İstanbul’un Unutulmayan Gemileri Eser Tutel