08 Kasım 2014 Cumartesi
– Bir süre önce Resim Heykel Müzesi’nden çalınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen operasyonla bir kısmı ele geçirilen tablolarla ilgili açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik; eserlerin çalınmasının önüne geçmek için yeni yöntemler geliştirdiklerini belirtti.
Müzelerde sadece mekanların korunduğunu ancak bu yöntemin yeterli olmadığını belirten Bakan Çelik; ” her tabloya bir çip takılarak takip edeceğiz. Yani o tablo temizlik için bile yerinden oynatıldığında bunu sistemde göreceğiz. Bunu yapacağız. ” dedi.
OPERASYONLAR ÇEŞİTLİ İLLERDE DEVAM EDİYOR….
Operasyonlarda bulunan 17 eserin yeniden Resim Heykel Müzesine iade edildiğini belirten Bakan Ömer Çelik; gelişmeler ve operasyonla ilgili şunları söyledi:
“302 tane eser kayıp Resim Heykel Müzesinden. Bunların 120 kadarı resim diğerleri başka objeler. Aslında bu yıllardan beri konuşulan ve bilinen bir şeydi. Ben göreve geldikten sonra bununla ilgili bir rapor istedim. Rapor önüme geldiğimde doğrusu çok rahatsız oldum. 302 tane eser kayıp, bazı eserlerin orijinal olup olmadığı kuşkulu. Bunlar Türkiye’nin milli hafızasının, milli kültürünün parçası olan, Türkiye’nin milli koleksiyonundan çalınmış eserler.
Bu konuyla ilgili araştırma talimatı verdim. Müfettişlerimiz 1,5 yıl süren bir araştırma yaparak bütün katalogları, müzayede evlerini, antikacıları taradılar. Çok sayıda koleksiyonerle, müzayede evi sahibi ile görüştüler.Hazırlanan rapor sonunda bu eserlerin bazılarının muhtemel bazı adreslerde olabileceği şeklinde bir tespit ortaya çıktı. Bakanlığımız tarafından savcılığa başvuru yapıldı. Başsavcılık makamı ve Emniyet çok büyük bir hassasiyetle yaklaştı. Ve netice itibarıyla süreç başladı. İlk aşamada yapılan tespitler sonucunda belli bir miktarda eser bulundu. Sonra 12 tane eser bu operasyonları duyanlar tarafından Bakanlığımıza iletildi ve 43 eser oldu. Onların orijinal olup olmadığına dair tetkiklerini yaptık. Ve sonuçta bize, Resim Heykel Müzesine ait oldukları ortaya çıktı. Şimdi bu soruşturma devam ediyor. Bu günde 4-5 tane ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Yapılan operasyon sonucunda 17 eser ele geçirildi. 22 kişi gözaltına alındı. ” ” dedi.
ESERLERİ UZMANLARA İNCELETİYORUZ
Resim Heykel Müzesindeki eserlerin Türkiye’nin kültürel mirasının bir parçası olduğuna dikkat çeken Bakan Ömer Çelik; “ Hem Türk sanat tarihi açısından hem dünya tarihi açısından önemli eserler var bunların içerisinde. Hoca Ali Rıza’nın bir eseri ele geçirildi. Bu eserlerin bir kısmına paha biçilemiyor. Bunlar bütün Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak mirasına aittir. Ve biz bunları geri istiyoruz. Elindeki eserlerden şüphelenenler bunu Bakanlığa iletsinler. Bize başvursunlar, uzmanlarımız gelip incelesinler. Eserlerin Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yaparak tam orijinal olduğunun anlaşılmasını istiyorum. ” şeklinde konuştu.
ÇALINAN ESERLERİ BİLMEDEN ALANLARIN DURUMU..
Çalınan eserleri bilmeden alanlar arasında iyi niyetli alıcılar da olabileceğini belirten Bakan Çelik; konu ile ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
“10 yıl evvel, 20 yıl evvel bu eserler çalınmış olabilir. Bunlara bir kimlik uydurulmuş olabilir. Eserler 5 kere 10 kere el değiştirmiş, 10’uncu aşamada hakikaten samimi bir iyi niyetli alıcı gidip bunu almış, parasını da ödemiş ve bu eser onun evinde ele geçirilmiş olabilir. Savcılık soruşturması sonuçlanana kadar, yargı kararını verene kadar kimseyi baştan suçlu ilan etmemek lazım. Hele de iyi niyetle kültür sanata para yatıran işadamlarını, koleksiyonerler söz konusu olduğunda.. Ama kimin iyi niyetli alıcı olduğunu, kimin kötü niyetli davrandığını bu soruşturmanın sonucunda göreceğiz. Bu eserleri bilmeden alan iyi niyetli alıcı ise eserlerin yok edilmesini, çalınmasını, kaybolmasını engellemiş olduğu için kendisine teşekkür edeceğiz. ” dedi.
MÜZEDE ÇALINANLARIN YERİNE SAHTE ESERLER KONMUŞ
Soruşturmaların devam edeceğine dikkat çeken Bakan Ömer Çelik; ” darbe döneminde çok suistimal edilmiş. Kontroller iyi yapılmadığı için Türkiye’de sistem çöktüğü için darbe dönemlerinde eserler alınmış birilerinin evlerine konulmuş daha sonra da bunların izi kaybolmuş. Güya sergilenmek için gönderilmiş ama daha sonra izi kaybettirilmiş eserlerin. Örneğin Resim Heykel Müzesi’ndeki 43 tane eserin sahte olduğunu tespit ettik Bu da şunu gösteriyor; çalmak için sahtelerini yaptırmışlar, orijinalleri ile değiştirmişler. Ama yürütülen soruşturma bağlamında önemli olan şu: Resim Heykel Müzesi’nde ne kadar eser kaybolmuşsa bunların hepsi halkın malıdır, Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak değeridir. Bunların hepsini geri istiyoruz. ” şeklinde konuştu.
Kaynak: turizmhaberleri.com