Monem Batığı , Ayrık Taş (Yarık Kaya) , Yatak Odası

Çeşme, yıldızı son yıllarda parlayan İzmir’in şirin ilçesi, turizm yatırımlarının artmasıyla herkes tarafından ziyaret ve tatil programına alınan eğlence diyarı…

Çeşme deyince akla ilk olarak Kumru, Sakız Reçeli ve Wind Surf geliyor tabii marka olabilen işletmeleri, Alaçatı’daki Taş Evleri , Termal tesisleri ve harika plajları da unutmamak gerek diye düşünüyorum. İzmir’e doksan kilometrelik mesafedeki bu güzelliklere kırk dakikalık bir yolculukla ulaşabilmeniz mümkün.

Peki dalış konusunda Çeşme için neler yazılabilir ?

Çeşme, İzmir’de dalış standartları açısından insana keyif veren en iyi bölge konumunda. Dalış teknelerinin fazla olması ve artan rekabet koşulları Çeşme’de sunulan dalış hizmetinin kalitesini arttıran nedenler arasında gösterilebilir. Bunun yansıması olarak diğer dalış bölgelerimizdeki okulların ve dalış merkezlerinin tercih edilmek için kalite standartlarını yükseltmesini gerektiriyor. Sonuçta bu da bizlere daha iyi hizmet olarak geri dönüyor.

Çeşme’de Nerelerde dalış yapılabilir?

Çeşme ve çevresinde; Monem Batığı, Yatak Odası, No Name, 88 Taşları, Yarık Kaya (Ayrık Taş), Ildırı Fener Adası (Pırasa Adası) dalış yapılan ünlü noktalardan bazıları ama tamamı değil.

Biz bugünkü dalışımızda Monem Batığını, Yarık Kaya ve Yatak Odasını ziyaret edeceğiz.

Dalyan köy’den on dakikalık bir tekne yolculuğundan sonra ilk durağımız olan Monem Batığına ulaşıyoruz. Monem 1956 yılında inşa edilmiş olan bir yük gemisidir. Ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra Aliağa Gemi Söküm tesislerindeki kaderini yaşamaya giderken 2004 yılı Kasım ayında Çeşme açıklarında batmıştır. Aradan geçen dört yıllık süreçte batık üzerinde ki canlı doku kendi hakimiyetini kurmuştur. Deniz canlıları ve dalış turizminin hizmetindeki batık, yetmiş beş metrelik uzunluğu ile on sekiz metrede karinasının üzerinde uzanmakta ve her seviyedeki dalıcıya ziyaret şansı tanımaktadır. Ambarları ve kaptan köşkü batık uzmanlığı eğitimi alan dalıcıların ziyaretine açıktır fakat metal geminin sürekli olarak tuzlu suyun yarattığı korozyona maruz kaldığı unutulmamalıdır. Tüplü dalış eğitimi almamış olanlar snorkeling yapma şansına sahiptir. Monem batığına yaptığımız dalışta gördüğümüz iri iskorpitler, sürü halinde dolaşan akyalar ve egenin diğer balıkları bize yaptığımız dalıştan daha da zevk almamızı sağladılar.

Monem Batığındaki dalışımızı tamamladıktan sonra kaptanımız rotasını Yarık Kaya (Ayrık Taş) olarak isimlendirilen bölgeye doğru çevirdi. Eşek adasının kuzey ucunda teknemizin demir atmasının ardından ikinci dalışımız için hazırız. Yarık Kaya kendi içinde üç farklı parkur barındıran ve her seviyedeki dalıcıya hitap eden güzel bir dalış noktasıdır. Nokta adını ana karadan bir metre kadar ayrılmış olan büyük kaya parçasından alır. Dalışımız esnasında duvarlardaki kovuklara yerleşen böcekler ve balık ağları objektiflerimize çok güzel karelerde hapsoldular. Yaptığımız dalış, derin dalış limitlerini zorladığı için kısa sürdü ama çok keyifliydi. Yarık Kaya Çeşme’ye geldiğinizde mutlaka dalmanız gereken noktalardan biridir, defterinize not etmeyi unutmayın.

Günün son dalışı için Yatak Odası’na ilerlerken öğlen yemeği tekne ekibi tarafından hazırlanmış ve servis başlamıştı. İki keyifli dalışın ardından makarna ve köfteden oluşan standart yemek o kadar lezzetliydi ki tadı hala damaklarımızda. Derin dalış ve yemeğin ardından uzun ve dinlendirici bir yüzey beklemesi sonunda Yatak Odası’na dalış için tekrar malzemelerimizi kuşanıyoruz.

Noktamız küçük bir adacık olmasına rağmen harika bir dip yapısına sahip. Ada etrafında atacağımız tam tur sonunda tekrar teknemize çıkacağız. Dalışımızın hemen başında bizi karşılayan “kemer” görsel ziyafetin aperatifi olarak ana yemeğin lezzetinin ipuçlarını veriyordu. Kemer’in altından geçtikten sonra 7 metredeki mağaranın duvarlarına yuvalanan böcekler ve mercanlar fotoğraf makinemin hafızasında yerini alıyor. Mağaranın tepesindeki açıklıktan içeri giren güneş ışınlarının yarattığı şölen gerçekten görünmeye değer. Mağaraya ilk giren olmak her zaman avantaj katmakta zira zemindeki bembeyaz kum hareketlendiği zaman görüş ve manzara uzun süre bozuluyor. Yatak odasında baraküda sürüleri, karagözler,orfozlar ve böcekler sıklıkla görebileceğimiz canlılar.

Yaptığımız üç dalışın ardında İzmir’e, Derinliğin Adresine dönerken Alaçatı’da bir orta kahve içip Çeşmenin diğer noktalarına yapacağımız dalışları planlamaya başladık bile…

Sevgiyle kalın,

Gencer ÖZDEMİR
Dalış Eğitmeni
Padi OWSI – 617944
TSSF – Cmas** – 1183
Jerfi Dalış Merkezi Tssf Sic.No:377
www.jerfi.com.tr

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !