Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mehmet Avadan
Mehmet Avadan

HİPOTERMİ

Denizde kaybolma, uygun olmayan dalış elbisesi, suda uzun süre bekleme gibi hatalardan birisinin sonucunda bazan hipotermi kaçınılmaz olur. Bu hataların hepsi yapılmışsa hipotermi bazan değil her zaman olasıdır. Halbuki sualtı problemleri içerisinde en kolay savuşturulabilecek olanı hipotermi’dir.
…..
Soğuk etkisiyle vücut fonksiyonlarını yapamaz hale gelmesi hipotermi olalarak adlandırılıyor. Sadece sualtı için değil soğuk etkisine maruz kalan her aktivite de olur.

Suyun ısı iletkenliği havaya oranla 25 kat daha iyidir. Bu çoğu zaman dezavantaj gibi görünse de, su aynı zamanda havaya göre yaklaşık 1000 kat daha fazla ısıyı koruma özelliğine sahiptir. Bu da bazı durumlarda avantaj olabilir.
Deniz suyu tuzlu olduğundan, tatlı su içeren göller ve nehirler donmaya daha müsait ortamlardır. İster tatlı, ister tuzlu su derinlere inildikçe yüzeye oranla giderek düşen sıcaklık derecelerine sahiptir. Bu bazan yüzeydeki sıcaklığın yarı değerine inmek demektir.
……
İnsanın normalde vücut sıcaklığı 37 derece santigrattır. Bu 37 derece santigrat sıcaklık düştükçe vücut titreme olarak tepki verir. Vücut sıcaklığı düştükçe titreme daha güçlenir. Vücut titreyerek kendisini ısıtmaya çalışır. Vücut sıcaklığı 35 derece ve altına düşmesi vücudun kontrolünü kaybetmesine neden olur. Buna hipotermi adı veriliyor.

Elbiseniz daldığınız suyun sıcaklığına uygun olmalıdır. Değilse koruma sağlamaz ve hipotermi ye açık olursunuz. Hipotermi illa da soğuk su nedeniyle olur diye bişi yok. 23-25 derece santigrat sularda dalan balıkadamlar uzun süre suda kalmak zorunda olduğunda suyun iyi bir ısı iletkeni olmasına bağlı olarak hipotermi riski taşırlar. Hatta Kızıldeniz’in sıcak sularında, kaybolma nedeniyle uzun süre suda beklemek zorunda kalan balıkadamlarda sıkça görülür.

Bu şekilde uzun süre suda bekleme sırasında hareketlerinizi minimuma indirin. Gereksiz el, kol hareketleri, palet vuruşları vücut sıcaklığının düşme hızını artırır. Ayrıca bu hareketler ıslak elbise içerisinde hapsolarak vücut sıcaklığına ulaşmış suyun, nispeten soğuk deniz suyu ile yer değiştirmesine neden olur ve gene soğuk etkisini artırıcı etki yapar. Uzun süre suda bekleme zorunda kalan balıkadamın soğuğa karşı başını koruması hayati önem taşır. İnsan kafası vücudun diğer bölgelerine oranla soğuk etkisine daha açıktır. Özellikle ense üseindeki ıslaklık ısı kaybını hayli artırır.

Özellikle cilt altında yağ tabakası oluşmuş, nispeten şişman balıkadamlar vücut sıcaklığını muhafaza etmede daha başarılıdır.

Araştırmalara göre yeterli ve uygun dalış elbisesinin hayatta kalma süresini 10 kata kadar uzattığı biliniyor.
Gerektiğinde eldiven, başlık gibi aksesuarlardan yararlanmak oldukça önemlidir.

Su sıcaklığı elbette çok önemli bir etken olmakla birlikte rüzgarı gözardı etmemek gerekir. Rüzgar da tenle temas süresince ısı kaybını artıran bir etki yapar. Tahmin edeceğiniz gibi rüzgar suda olunduğu süreden daha ziyade dalış sonrası teknede ya da kıyıda yarı ıslak dolaşan balıkadamlar için daha büyük risktir. Dalış sonrasında mümkün olan en kısa sürede kurulan ak ve koruyucu giysi giymek önemlidir.

Hipotermi belirtileri, hipoterminin ağırlığına bağlı olarak üşüme, zihinsel ve fizikseL uyuşukluk, zihinsel bulanıklık, konuşmada bozukluk, titreme, adalelerde sertlik, ağrı ve kramp, görme bozukluğu, bilinç kaybı ve bayılmadır.

Hipotermi tedavisi ilkin ıslak elbiseleri çıkarıp vücudu tamamen kuruladıktan sonra kuru giysiler giymekle başlar. Başı, boynu ve bilekleri özellikle koruyup sıcak tutmak gerekir. Ve ilk fırsatta hastanın kıyıya/hastaneye ulaştırılması doğru olur. Bu süreçte fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır.
……
Hastanelerde Hipotermi hastaları 42 derece santigratta sıcak su dolu küvete yatırılır ancak kollar ve bacaklar sıcak su dışında tutulur ki kol ve bacaklardaki nispeten soğuk kanın dolaşımla vücuda dönüp, vücut sıcaklığını düşürme ihtimalinin önüne geçilsin. Gereksiz bir hassasiyet gibi görünse de, kol ve bacaklardaki kanın vücuda dönmesi bazan hastayı şoka sokacak kadar önemli bir ayrıntıdır.

Hipotermi önemli bir hastalık olmakla beraber, azcık tedbirler önüne geçinilebilir. Soğuktan korunma tedbirlerine alkolden uzak durmayı da iave edin.
Sıcak içecekler tüketilmesi ısınmada hayli etkilidir, deneyin.

İyi dalışlar

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER