02 Nisan 2015 Perşembe
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
HARRAN DOSYASI- ÖZEL RÖPORTAJ
12 saatten fazla süren elektrik kesintisi 31 Mart 2015 tarihinde tüm hayatı felce uğratırken, Güneş Ülkesi Türkiye’de henüz yenilenebilir enerji kapsamında değerlendirilmeyen güneş enerjisini de akıllara ve gündeme getirdi. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi tüm dünyada uzun yıllardır kullanılıyor ancak henüz Türkiye için güneş; deniz- kum ile ifade edilen tatil anlamını taşıyor. Oysa Almanya elektrik ihtiyacının yüzde 20 sini güneşten karşılıyor, hedefleri ise en kısa zamanda yüzde 80 lere ulaşmak…
Elektrik kesintisi ile gündeme oturan yenilenebilir enerji konusunu Altun Grup Solar Enerji İş Geliştirme Müdürü Kemal Taşçı ile görüştük. 2003 yılında kurulan Altun Grup Solar Enerji, güneş enerjisi çözümleri konusunda uzman Alman Tech-Diligence GmbH işbirliği yapıyor ve her büyüklükte endüstriyel güneş enerjisi elektrik üretim tesisleri projelendirirerek inşa ediyor.
Mart ayında Uluslararası Harran Ekolojik Kadın Köyü Festivali için davet edildiğimiz Harran’da gerçekleştirilen bu röportajda; hem şiddet gören kadınları topluma, ekonomiye ve sosyal hayata kazandırmayı hedefleyen projeyi, hem yenilenebilir enerjiyi, hem de konaklama sektörünün bu alana bakışını konuştuk. İşte Altun Grup Solar Enerji İş Geliştirme Müdürü Kemal Taşçı ile kadın, çevre ve turizm üçgeninde gelişen sohbetimizden ana başlıklar:
Uluslararası Ekolojik kadın Köyü Projesi hem kadınların cenneti, hem de kendi enerjisini kendi üretebilen, karbon salınımı sıfır olan gerçek bir ekolojik köy.. Proje ile ilgili görüşlerinizi paylaşır mısınız?
” Ekolojik Kadın Köyüne cümle olarak bakarsak; öznesi kadın, yüklemi onu koruma kollama, belirti nesnesi ise erkek olan bir yapı aslında.. Biz bu oluşumu sadece kadınların başrolde olduğu feminen bir yapı ile değil, erkeklerle kadınların ortak yapacağı ama kadınların daha ön planda olacağı ya da kadınla erkek arasındaki farklılıkların ve boşlukların doldurulacağı bir yapılanma olarak düşünüyoruz.
KENDİ ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALAN EKOLOJİK KÖY..
Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü’nün güneş enerjisinden kendi elektriğini üretecek olması bir STK penceresinden bakıldığında aslında bir ilk..
Sonuçta dernek konseptinde belirlenen birçok amaç var. Bu amaçları doldurabilmemiz için ekonomik anlamda güçlü bir derneğimiz olması gerekiyor. Çünkü bugün Türkiye’de yüzlerce kadın derneği ve çevreci kadın temalı dernek var. Ama Ekolojik Kadın Köyünün onlardan birçok farkı var; belediye başkanının bağışladığı arazi, projenin konsepti, derneğin amacına ulaşması için çalışan bir kadro var. Eğitim, uygulama, markalaşma, üretim, barınma gibi çeşitli alanlarda kadını gerçekten tam anlamıyla koruyan bir projeye sahip dernek. Diğer derneklerde bu yok; belli bir kaynağı alıp, sadece dağıtmak üzere veya kaynaklarını hedeflerine koymak üzere işliyor sistemleri .. Ama bu yapıda tam tersi olacak. Bizim şu anki görüşümüz bu. Bu projenin her ilde uygulanması bir ütopya çünkü çok büyük bir yapı. Bu haberler çıktıktan sonra benzer projeler ortaya çıkacak, belki de bu projeden öne geçecek ama 5 bölgede bu işi aktif olarak yapıp devam edebilmesi hedefleniyor.
Firmanızın bu projeye katkısı nedir?
Bu proje bize geldiğinde ekolojik tarafı sadece kendi kendine yetebilen doğal bir yapı üzerineydi. Türkiye de ilk defa bir stk’nın kendi enerjisini üretmesi ve yenilenebilir enerjiden para kazanmasını hedefleyen projeye dahil olarak konsepte daha farklı ilerleme sunduk. . Yenilenebilir enerji, Türkiye’de yeni olduğu için tam anlaşılan bir konu değil. Güneş enerjisi bu projeye en uygun enerji sistemi. Biz bunun üzerine bir çalışma yaptık, amacımız da bir değil birkaç işlevi bu projeye kazandırmaktı. Hem kendi elektriğini üretmesi, hem bir stk’nın başka kuruluştan destek almasına gerek kalmadan bu işi yürütmesiydi. Bu özelliği ile proje diğer STK’lara da iyi bir örnek olacak.
STK’lara nasıl bir yeni pencere açacak sizce?
Yenilenebilir enerjinin Harran’da pilot uygulanması ile buna bağlı oluşacak diğer stk’lar da aynı şekilde bu pazardan yararlanabilecek. Çünkü Yenilenebilir Enerjide oluşan bir pazarda STKlar bağıştan ziyade kendi paralarını kazanan tüzel bir kimlik haline gelecek. Tüzel kişilik haline getirilen yapılar daha güçlü ve tüzüklerinde belirtilen hedeflerine daha hızlı ulaşmaları sağlanacak. Bunun da önünü açmış olacak ve bu anlamda projenin herkese cesaret vereceğini düşünüyorum.
TURİZMCİLER YENİLENEBİLİR ENERJİNİN NERESİNDELER.
Gelelim turizmcilere ve konaklama sektörüne…Turizmcilerin yenilenebilir enerji konusuna bakış açıları nasıl sizce? Otel yatırımlarında konuya talep var mı..?
Son 3 ayda tatil bölgelerinde ve otellerden mevcut elektrik giderlerini azaltmak hem de turizmde konsept değişikliğine giden yapılar adına ya da ekolojik tabanlı kültür ve doğa turizmi yatırımcıları bu konuda bilinçlenmeye başladı. Çünkü bu sistemle daha önceki maliyetler ile günümüz maliyetleri arasında her sene yüzde 10 azalan bir yapı var. Bu da yatırımcıya muhasebe, enerji ve fiziki anlamda karlılık açısından cazip gelmeye başladı.
En fazla talep hangi bölgelerden geliyor?
Özellikle Antalya, Alanya, Güney Ege’den bir çok otelden talepler var. Bu konuda projeler hazırlıyoruz. Onların çalışmalarına planlar ve projeksiyonlar sunarak destek veriyoruz. Ne kadar kazanacaklarını, karbon salınımlarının ne kadar az olacağını anlatıyor, temiz enerji farkındalığının müşteri çevresine ve piyasaya alıştırılması konusunda yardımcı olmasına çalışıyoruz. Çünkü yenilenebilir enerji Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde oturmuştur.. Almanya bugün güneş enerjisini dünyada en çok kullanan ülke.. İtalya ve İspanya’da turizm tesislerinin yüzde 40 ı güneş enerjisi ile kendi elektriğini sağlıyor. Böyle bir konsept yapıda çevre turizmi zaten daha da artan bir değer konumunda. 10 sene sonra insanlar kendi enerjisini kendi sağlayan yapılarla, doğayı kirleten yapılar arasında tercihlerini cesaretle yapacaklar.
Turistlerde de bu tercih başladı bile.. Sürdürülebilir turizm kriterlerine uyan, yenilenebilir enerjiden faydalanan tesisleri ücreti daha fazla bile olsa tercih ediyorlar. Peki bu farkındalığın artması ülkemizde ne kadar zaman alacak sizce?
Türkiye görerek öğrenen bir yapıya sahip.. Ne kadar anlatsanız da yanıbaşındaki komşunuzun örnek bir tesisi olduğu zaman konuya daha çabuk entegre oluyor. Bu ticari kavram yeni yerleştiği için öncelikle bazı aldatmacalar oldu bu sektörde ve inancı olan insanların güveni kırıldı. Bu durumun düzelmesi için örnek tesislerin turizm bölgelerinde uygulamaya geçmesi gerekiyor. Karlılık projeksiyonunun fiziki ve mali açıdan avantajları anlatılırsa turizm sektörü çok hızlı geçiş yapacaktır.
Peki ben şunu merak ediyorum. Diyelim ki Antalya’da 5 yıldızlı bir otel güneş enerjisinde kendi elektriğini üretmek istedi. Bunun maliyeti nedir?
Otelin yıllık elektrik harcamasına göre durum değişiyor. Güneş enerjisinde İki türlü elektrik yapısı vardır. on grid enerji ve off grid denen şebeke. . off grid hiç elektrik şebekesi olmayan bir yapıya akülerle normal bir sistem kurarsınız ki bunun maliyeti pahalıdır. On grid ise oteliniz bünyesinde ürettiğiniz enerjiyi devlete satarsınız, kendi kullandığınız elektrikle fatura dönemlerinizde mahsuplaşırsınız. Bu da bir çözümdür. Genellikle biz bu son anlattığım çözümler üzerinde çalışıyoruz. Otelin çatısı, otoparkı, güney cephe duvarları gibi mevcut alanları değerledirir ya da otele ait bir arazide aynı dağıtım şirketi bölgesinde olan bir alanda güneş enerjisi tarlası kurularak mahsuplaşma suretiyle elektriğini karşılama imkanı var.
Yatırım ne kadar sürede geri dönüşüyor sorumu ise rakamlarla açıklayan Kemal Taşçı, sistemin kurulumu ve kullanımına göre sürenin değiştiğini belirtiyor. Örneğin Antalya bölgesinde direkt santralı kurdunuz ve elektrik kullanmıyorsunuz, işiniz sadece bu, 6 yılda öz yatırımınızla kendi parasını çıkarıyor. Ama oteliniz elektrik kullanıyorsa, yani bu sistemden siz yılda 500 bin lira para kazanıyor, 500-700 bin lira da elektrik harcıyorsanız bu süre 3.5 yıla kadar düşüyor. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir konuyu şu cümlelerle vurguluyor Kemal Taşçı: ” Türkiye’de güneş enerjisi sistemi kuran firmalar aynı tür ürün için 4 – 7 veya 9 yılda parasını çıkarır dedikleri için güven kaybı yaratmışlardır. Diyelim ki bu yatırım 7 yılda parasını çıkarır diyorsunuz, muhasebesini yaptınız karşınızdakine verdiğiniz projeksiyon noktasında ilk yılda hesap tutmuyor. Çünkü işletmeyi yapmıyorlar. Ama biz Altun Grup Solar Enerji olarak gerçek değerleri hesaplayarak işletme yapıyoruz. . Önemli olan burada yatırım yapacak kişiye doğru projeksiyonu koyup gerçek değerlere yakın oranlarda bilgi sağlayabilmek..İşin asıl metodoloji bu ve biz bunu çok iyi yapıyoruz. ”
YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN TURİZMCİLERDEN DAHA AKTİF POLİTİKALAR VE ADIMLAR BEKLİYORUZ
Ülkemizdeki otel birlikleri TUROFED, TUROB, AKTOB, FETOB vb federasyon, birlik ve derneklerin yenilenebilir enerji politikaları, üyelerini bilgilendirmeleri konusunda görünen tablo çok net bana göre.. Yine de bu konuda yetkililerle işbirliği ve iletişimi soruyorum. Aldığım yanıt beni tatmin etmiyor.
Konaklama sektörünü temsil eden yetkililer; yenilenebilir enerji konusunda daha aktif, daha araştırmacı olmalı, AR-GE yapmalı, bu işi yapan firmalar ile toplantılar, çalıştaylar düzenlemeli, üyelerini bilgilendirmeli ve bilinçlendirmelidir.. Yatırımlar için, ülkemiz için, sürdürülebilir turizm için, daha çevreci bir Türkiye için ….
Kaynak: turizmhaberleri.com