GEOSTROPİK KUVVET (Geostrophic Force)

Bu kuvvetin açıklanması, cayronun kuzey yarımkürede ekvator kutup arasında bir yere yereleştirilmesi ve hareketlerinin gözlenmesi örneğinden faydanılanırakyapılır. Cayro ilk çalıştırıldığı anda meridyen üzerinde bulunan rotor mili, bu pozisyonunu devam ettirmeye çalışacaktır. Fakat yer batıdan doğuya doğru dönmekte olduğundan cayro rotor mili meridyenden doğu-batı yönünde uzaklaşmaya ve kuzeye bakan ucu yukarı doğru kalkmaya başlar.

Şekilde kutupla ekvator arasında bir yere yerleştirilmiş cayronun zahiri dönüş hareketleri görülmektedir. İlk Çalıştırıldığı anda meridyen üzerinde bulunan rotor mili, cayronun pozisyonunu muhafaza etmek istemesi ve üzerinde bulunduğu yerkürenin batıdan doğuya dönmekte olması cayronun iki etki altında kalmasına neden olur. Böylece rotor mili meridyenden doğu-batı yönünde uzaklaşır ve kuzeye bakan ucu yukarı doğru kalkmaya başlar.

Şimdiye kadar incelemekte olduğumuz hava partiküllerinin yaptığı hareketlerin incelenmesine dönersek yatay olarak hareket etmekte olan partikül, yukardaki örnekte açıklanan zahiri görünüşte olduğu gibi, yer üzerinde bulunan gözlemciye sağa doğru sapıyor olarak görünecektir. Durum güney yarım kürede tamamen tersi olacak, hava partiküllerinin hareketi sola doğru sapıyor görünümünde olacaktır.

Başka bir anlatımla geostropik kuvvet yeryüzeyinin dönüş hareketi gibidir. Etki bulunulan enleme görre değişir. Ekvatorda sıfırdır ve kutuplara doğru gittikçe artar.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !