16 Ağustos 2014 Cumartesi
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
FARKINDALIĞA YOLCULUK SOHBETLERİ-4-
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural ile Farkındalığa Yolculuk Projesinin Kapanış kokteylinde yaptığımız sohbette projenin başarıyla tamamlanmasından dolayı duyduğu mutluluğu okudum gözlerinden.. Ama aynı zamanda bundan sonra engelliler adına atılacak kısa ve uzun vadeli adımların hesabı ve sorumluluğu vardı omuzlarında…
Başkan Mehmet Karavural’ın Türkiye Sakatlar Derneği hakkında verdiği kısa bilgilere göre;derneğe üye olmak için engelli olması ve müracaat etmesi yeterli bir sebep.. Dernek bünyesinde engelli ailesinden sağlam kişiler ve gönüllüler bulunuyor. Üye ağırlığı engelliler. Dernekte aktarma sistemi mevcut. Kendi tecrübelerini daha sonra engelli olanlara yine engelli kişiler aktarıyor. Tekerlekli sandalye kullanan biri deneyimlerini yeni sakat kalmış bir kişi geldiğinde paylaşıyor ve her anlamda yeni üyenin hayata tutunmasına destek vermiş olunuyor.
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural ile proje sürecini, yarattığı fark ve farkındalıkları, sonuçları, geleceğe yönelik kısa ve uzun vade planları, yetkililerden beklentiler olmak üzere pek çok başlığı değerlendirdik.
İşte Başkan Mehmet Karavural ile sohbetimizden satırbaşları:
Sizce ” Farkındalığa Yolculuk ” Projesi ne tür farkındalıklar yarattı toplumda ve katılımcılar arasında? Proje sahibi olarak değerlendirmelerinizi aktarır mısınız..?
Proje başlangıcında biz önce kendi içimizdeki potansiyeli farkedelim istedik. Yani engellilerin de bir şeyler yapabileceği inancından yola çıkarak bir farkındalık çalışması yaptık. Önce kendimizi tanıdık engelimizle birlikte ve neler yapabileceğimiz konusunda toplumun diğer katmanları ile iletişime geçtik. Otellerde verdiğimiz eğitimle, birlikte yaptığımız sportif faaliyetlerle, hatta işaret dili eğitimlerinde başka bir engelli grubu ile iletişim kurmanın yolunu açmak için başladık projeye.Birbirinden üç ayrı proje olarak kullanabilecek çeşitlilik ve derinlikte bir altyapısı var Farkındalığa Yolculuk projesinin. Burdur ve Isparta’yı dahil ettik, sürekli iletişim temelinde güzel bir işbirliği yarattık. Kurumların tamamını bu projenin içine dahil etmeye çalıştık.
BU PROJEDE LOKOMOTİF ENGELLİLERDİ…
Projeyi diğerlerinden ayıran özellik nedir?
Genelde kurumlardan destek alan Sivil Toplum Kuruluşları ve desteklenmesi gereken engelliler algısı daha yüksek ama biz bu projede bu anlayışı tersine çevirdik . Finans desteğini AB fonlarından alarak ev sahipliği yaptık. En önemlisi projeyi engelliler yürüttü. Eğitimleri engelliler verdi. Bu projede lokomatif engellilerdi, her zaman uygulayıcı olan kurum ve burada misafirdi ya da destekleyici konumundaydı. Engelliler kendileri ile ilgili bir konuda daha etkin ve daha söz sahibi olmaya çalıştılar. Yaklaşık 25 otelde 1500 kişiye eğitim verdik. Bu önemli bir farkındalık hareketidir. Biz kendi tecrübelerimizi onlara aktardık. Eğitim sürecindeki deneyimlerimizi topladık. Güzel bir veri tabanı oluştu, bizim hayatımızda da önemli bir tecrübeydi.
Otel eğitimleri proje sonrasında devam edecek mi?
Engelli misafirlere yönelik otel eğitimlerinde bizi sıkıntıya sokan ulaşımdır. Asansörlü bir araçla transferin sağlanması ve otellere gidiş dönüşü bütçesinin yaratılması lazım. Belediye ile işbirliği içine girip transferi onlar sağlarsa eğitimleri biz veririz. Bu talepler otellerden geliyor, karşılıklı konuşarak geliştirilebiir.
Projenin ikinci ayağı olacak mı?
Proje süresi olan bir yılı tamamlandık ancak projedeki çıktılar sürdürülebilir nitelikte. Artık biz sportif faaliyetlerimizde özellikle Bocce alanında 27 lisanslı sporcuya ulaştık. Şimdi bu dinamik çizgiyi uluslararası turnuvalarda sürdürmek istiyoruz. Çok başarılı arkadaşlarımız oldu, daha profesyonelleşerek devam edeceğiz.
GENÇ NESİLİ STK BÜNYESİNDE BİLİNÇLENDİRMEK İSTİYORUZ
Engellilere yönelik yeni projeler var mı sırada?.. Yeni yol haritaları, yeni stratejilerle ilgili neler söyleyeceksiniz?
Aktif engellilerin eğitim çalışmalarını biraz daha gençlere yönlendirmek istiyoruz.15 yaşına kadar gençlerle çalışılabiliyor. Aktif Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin tüzüğü buna müsait. Engelliler ile ilgili yasal hakların bilgilendirilmesini daha genç nesillere aktarmak istiyoruz. Onları kapasitelerini artırarak stk’lara dahil etmek istiyoruz. Ki bundan 5 -10 sene sonra onların yönettiği stk larla devletin politikalarına yön verebilecek durumda olsunlar. STK’larda tecrübe sahibi olmalarını sağlayabilirsek; bundan sonraki yıllarda mecliste engellileri temsil eden sağlam insanlar yerine engelliler kendilerini ifade etme imkanı bulabiliriler.
ÜLKEMİZDE İNSANLAR 1.SIRADA VE ÖNCELİKLİ DEĞİL..
Türkiye engellilere yönelik farkındalık açısından nerede..?
Aslında internete girdiğinizde ya da kurumlara baktığınızda bu konuda bütçe ayrıldığını ve şirketlerde sosyal sorumluluk adı altında projeler ürettiklerini görüyoruz. Ama ne yazık ki detayları hala yakalamış değiliz. Belki de ülkenin insana bakış açısından kaynaklanıyor. Bu ülkede insanlar birinci sırada ve öncelikli değil.. Bu ülkede yaşayan insanların başka öncelikleri var. Bazılarının egosu, iktidar hırsları var. Sıralamada insanı 4 ya da 5 e koyduğunuzda engelli de daha fazla etkileniyor doğal olarak. Çünkü insan için yapılmamış kaldırımlar ve eksik altyapılar engelliyi daha fazla etkiliyor. O konuda sıkıntı var, sanırım bizlerin daha fazla mücadele etmesi gerekiyor.
TÜRKİYE’DE ENGELLİ TURİZMİNE STK BAKIŞI.
Siz Farkındalığa Yolculuk Projesi ile hem engelli dostlarımızın dünyasına dikkat çektiniz; hem de turizm sektöründe farkındalık yarattınız. Henüz ülkemizde pek konuşulmayan Engelli turizmine yönelik neler söylemek istersiniz?
Turizm anlamında büyük Potansiyeli olan bir bölge Antalya. Kapalı gruplardan engelliler belki bizim ülkemizde ekonomik durumları nedeniyle tatil yapmak için tercihlerini çok fazla çeşitlendiremiyorlar ama özellikle Avrupa Akdeniz havzasında sosyal güvenceleri çok daha iyi olan ülkelerde engelliler tatile çıkıyorlar. Türkiye bundan niye pay almasın ki. Özellikle Antalya… Engellinin sezon ile ilgili bir sıkıntısı yok, 12 aya yayılmış bir turizmi hayata geçirdiğimiz takdirde engellilerin ülkemize gelmesi çok büyük artılar sağlayacaktır.Turizm gelirlerine yansıması da önemli ölçüde fark yaratacaktır ”
YEREL YÖNETİMLER ENGELLİLERLE İLGİLİ KARARLAR ALIRKEN BİZE SORSUNLAR..İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Karavural’ın yerel yönetim yetkililerine önemli bir de mesajı oldu konuşmamızın sonunda.. Bence her cümlesi dikkatle değerlendirilmeli.. Karavural’ın mesajı şu:
” Biz kendi sorunlarımızın farkındayız ve çok iyi biliyoruz. Çözümlerin içerisinde de bu kenti yönetenlerle birlikte olmak istiyoruz. Bizimle ilgili alınacak kararların içinde artık bizim de olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bizim adımıza başkalarının karar vermeleri yerine, sorunları yaşayan bizlerden de deneyimlerimizi alıp o kararların içine yerleştirmeleri hayatımızı kolaylaştıracaktır. ”
Kaynak: turizmhaberleri.com