Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Efsane korsanın gemisi bulundu! İçi hazine dolu

Madagaskar açıklarında, 1721’de korsanlarca ele geçirilen Portekiz gemisinin batığı bulundu. Gemide milyonlarca dolar değerinde hazine taşındığı düşünülüyor.

Madagaskar açıklarında, 1721’de korsanlarca ele geçirilen Portekiz gemisinin batığı bulundu.

Arkeologlar, tarihin en ünlü korsan baskınlarından birine sahne olan gemi batığını Madagaskar açıklarında buldu. Keşif 300 yıllık sırrı aydınlatıyor.

Amerikalı araştırmacılar, Madagaskar’ın kuzeydoğu kıyısındaki Nosy Boraha adası (eski adıyla Île Sainte-Marie) yakınlarında deniz dibinde yatan batığın, 1721 yılında korsanlar tarafından ele geçirilen Nossa Senhora do Cabo adlı Portekiz gemisine ait olduğunu açıkladı.

Center for Historic Shipwreck Preservation (Tarihi Gemi Batıkları Koruma Merkezi) araştırmacıları, batık üzerinde 16 yıldır çalışıyor. En son bulgular, Wreckwatch dergisinde yayımlandı. Merkezin kurucu direktörü Brandon Clifford, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Batığın yapısı, tarihi kayıtlar ve gemide bulunan eserler bu kimliği doğruluyor,” dedi.

Batıkta ahşap ve fildişinden yapılmış dini figürler, bir haç parçası, üzerinde altın harflerle “INRI” yazan fildişi bir plaket bulundu. Uzmanlar bu objelerin Hindistan’ın batı kıyısındaki Goa’dan Portekiz’e gönderilmekte olduğunu belirtiyor.

TARİHİ KORSAN BASKINI

Geminin, 1721 yılında Goa’dan yola çıkarak Portekiz’in başkenti Lizbon’a gitmekte olduğu, içinde Portekiz’in görev süresi biten genel valisi ile Goa Başpiskoposu’nun da bulunduğu kayıtlarda geçiyor. Ancak 8 Nisan 1721’de Hint Okyanusu’ndaki La Réunion Adası yakınlarında, Fransız korsan Olivier “Akbaba” Levasseur ve ekibi tarafından saldırıya uğrayarak ele geçirildi.

Araştırmalara göre gemi öncesinde fırtınaya yakalanmış, batmamak için toplarının çoğunu denize atmıştı. Bu nedenle korsanlara karşı koyamadı ve neredeyse direniş göstermeden teslim oldu.

Gemide bulunan hazine, altın külçeler ve inci sandıkları dahil olmak üzere bugünün parasıyla yaklaşık 138 milyon dolar değerindeydi. Gemide ayrıca Mozambik’ten getirilen yaklaşık 200 köleleştirilmiş insan da bulunuyordu; fakat onların akıbetiyle ilgili herhangi bir kayıt yok.

KORSANLARIN ÜSSÜ: İLE SAINTE-MARIE

Korsanlar, ele geçirdikleri ganimeti paylaşmak için gemiyi yaklaşık 650 kilometre batıdaki Madagaskar’a yönlendirdi. O dönemde koloniyal denetimden uzak olan Île Sainte-Marie adası, korsanlar için sığınak görevi görüyordu.

Araştırmacılar, korsanların bu bölgede yedi ila on gemiyi batırdığı ya da bilerek karaya oturttuğunu, bunlardan en az dört tanesinin hâlâ liman çevresinde olduğunu belirtiyor.

Araştırmaya katılan Brown Üniversitesi’nden arkeolog Mark Agostini, batıktan bugüne dek 3.300’den fazla eser çıkarıldığını söyledi. Ancak tortu ve kum tabakaları, daha fazla bulguya ulaşmayı zorlaştırıyor. Agostini, “Bu adanın sahip olduğu bilimsel değeri arkeologlar uzun süre göz ardı etti. Gelecekte yapılacak saha çalışmaları çok daha fazlasını ortaya çıkarabilir,” dedi.

DENIZ HABER AJANSI – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
22 Temmuz 2025 – 10:02