Deniz tutması çok önemli olmamasına rağmen tekne dalışlarında oldukça çok görülen bir olaydır. Deniz tutması iç kulakla ilgili olarak görüş ve denge oynaklığının sebep olduğu bir olaydır. Bu bilginin ve tecrübelerin ışığında aşağıdaki tavsiyeleri bilmeli ve gerektiğinde çevredekilere iletmelisiniz.
- Dalgıçlar teknede ve tekneye binmeden önce ağır ve çok yağlı yiyecekler yememelidirler.
- Eğer ilaç alınacaksa, ilacı alanın, ilacın yan tesirlerini iyi bilmesi gerekir. Bilhassa kulak arkasına yapıştırılan deri üstü ilaçlar dalıştan önce kullanılmamalıdır.
- Yine ilaç bilinen bir dozda da olsa alınacaksa bunun dalıştan çok önce hatta daha geceden alınmasında fayda vardır. Zaten deniz tutmuş birine o anda verilecek ilacın bir faydası yoktur.
- Deniz tutmuş birine güvertede kalmasını tavsiye ediniz.
- Ayrıca deniz tutmasında gözün algıladıkları çok önemli olduğu için hastaya daima ufka veya karadaki sabit tepeler bakmasını söyleyiniz.
- Bütün dalgıçlar motordan çıkan egzost gazının olabileceği noktalardan uzak durmalıdır.
- Deniz tutmasına yatkın dalıcılar seyir esnasında kendilerini devamlı bir şeyle meşgul etmeli ama okumamalıdırlar.
- Son olarak deniz tutmasına yatkın olan dalıcılar, teknenin demirlemesinden kısa bir süre sonra suya girmek için hazır olmalıdırlar. Çünkü deniz tutması tekne demirli iken daha fazla ortaya çıkar.
- Ve bütün bunlara rağmen midesi bulanan bir dalıcı istifra edecekse, teknenin yanından eğilmeli ve denizi kullanmalıdır, tuvaleti değil!
Kaynak: denizmagazin.com