Deniz salyangozunda yeni Metamorfoz türü bulundu

Şimdiye dek hiç karşılaşılmamış bir metamorfoz biçimine G.chessoia türü salyangozda rastlandı.

Bir süre önce yapılan bir çalışma sonucunda, dışarıdan bakıldığında diğer kabuklu sümüklü böceklerden pek de farklı görünmeyen bu hayvanın içinde, son derece sıra dışı süreçlerin gerçekleştiği ortaya çıktı. Araştırma ekibi, Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımladıkları makalede, gezegendeki başka hiçbir canlıda şimdiye dek karşılaşılmamış olan bir metamorfozun, G. chessoia türünde gözlemlendiğini duyurdu.

Japonya Deniz-Dünya Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden derin deniz biyoloğu Chong Chen, buna “kripto-metamorfoz” (gizli başkalaşım) adını verdiklerini söylüyor. Kendisi, keşfettikleri gizli dönüşümün, metamorfoz sırasında diğer hayvanların çoğunda gerçekleşen dışsal beden değişimlerinden farklı olduğunu vurguluyor.

Salyangoz belli bir beden büyüklüğüne ulaştığında, sindirim sisteminin büyümesi duruyor. Böylece kabuğuna göre küçük kalan dişleri, midesi ve barsağı, genişleyen bir yemek borusu kapağına olanak veriyor. Organ öylesine büyüyor ki, salyangozun bedeninin çoğunu kaplıyor ve aslında yeni bir organ hâlini alıyor. Bakteriler tarafından kolonize ediliyor ve küçükken yiyecek bulmak için gezinen salyangozun artık bir şey yemesine gerek kalmıyor. Öylece oturuyor ve hücrelerinin içindeki bakterilerin ürettiği enerji sayesinde yaşamını sürdürür hâle geliyor. Yani söz konusu bakteriler ile arasında endosimbiyotik (içten-ortakyaşar) bir ilişki kurulmuş oluyor.

Uzmanlar, buna benzer bir kripto-metamorfozun başka türlerde de olabileceğini, bu konuda araştırmalarını sürdüreceklerini belirtiyor.

Kaynak: Deniz Haber

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png