150 grostonun üzerinde olan dalgıç gemilerinin rutin seferdede bile ordino sistemine tabi olması ve sisteme erişim yetkisi tanınmaması dalgıç teknesi işletmecilerini zorlamaya başladı. Bu konuda sıkıntılarını dile getiren işletmeciler soruna çözüm bulunmasını istiyor.
Ülkemizin denizcilik alanında hızla büyümesi ve enerji, arama-kurtarma, araştırma gibi stratejik alanlarda deniz üstü platformlara ve gemilere olan bağımlılığının artması, bu alanlara hizmet verecek uzman ekipman ve gemilerin önemini artırıyor. Bu kapsamda faaliyet gösteren dalgıç gemileri, hayati görevler üstlenmelerine rağmen ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya.
Bilindiği üzere tamamına yakını 150 grostonun üzerinde olan dalgıç gemileri, en kısa mesafelerde bile intikal gibi rutin seferlerinde dahi ordino sistemine tabi tutuluyor. Ancak, dalgıç gemileri niteliği itibariyle arama-kurtarma, acil müdahale ve deniz kazalarına müdahale gibi kamu yararı taşıyan görevlerde yer almakta olup, adeta denizlerde ambulans hizmeti veriyor.
Bu gemilerin ordino sistemine tabi tutulmaları, acil görevlerde zaman kaybına sebep oluyor. Bu arada ordino girişlerini kendilerinin yapamıyor olması nedeniyle, acente aracılığı zorunluluğu doğuyor ve bu durum çoğu zaman fahiş fiyat taleplerine de yol açıyor. Bu durum, kamu yararına çalışan bu tür özel amaçlı gemiler için büyük bir mağduriyet oluşturuyor.
Dalgıç gemileri işletmecileri Deniz Haber Ajansı aracılığı ile seslerini duyurup sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor. İşletmeciler;
Ordino Problemi
Dalgıç gemilerinin, arama-kurtarma ve acil müdahale görevleri dikkate alınarak, ordino sisteminden muaf tutulmalarını,
Şayet muafiyet verilmeyecekse, bu gemilere sisteme doğrudan giriş yapma yetkisi tanınması, gerektiğinin altını çizerek kamu yararının gözetilerek gerekli düzenlemelerin yapılması istiyor.
Bağlama Yeri Sorunu
İşletmecilerin en önemli sorunlarından bir de birçok limanda kendilerine ayrılmiş bir bağlama yerlerinin olmaması.
Dalgıç gemilerinin bağlama yerinin olmaması hem güvenlik hem de operasyonel süreklilik açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. İşletmeciler bu durumun, zamanla hizmet kalitesini düşürdüğünü ve sistematik çalışmayı engellediğini belirtiyor.
Sektörün Geriye Gitme Riski
Öte yandan tüm bu sorunlarla boğuşan dalgıç gemisi sahipleri, gemilerini daha küçük tonajlı hale getirerek sistemin zorluklarından kaçınma yoluna gidiyor. Bu ise, yakın gelecekte ülkemizin gaz platformları, deniz üstü yapılar ve araştırma gemileri gibi büyük ölçekli projelerine hizmet verebilecek yeterli ve nitelikli dalgıç filosuna sahip olamama riskini doğuracak.
İşletmeciler bu nedenlerle;
Dalgıç gemilerinin ordino sisteminden muaf tutulması veya,
Sisteme doğrudan giriş yapma yetkisi verilmesi ve,
Bu gemilere düzenli bağlama yerleri tahsis edilmesi
konularında gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını, hem sektörün sürdürülebilirliği hem de ülkemizin denizcilik vizyonunun desteklenmesi açısından son derece önemli olduğnu belirtiyor.
DENIZ HABER AJANSI – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
14 Temmuz 2025 – 16:00