02 Mayıs 2014 Cuma
– Hızla artan obezite sorunu ile mücadelede çocuklarda obezitenin azaltılması ile erişkin dönemindeki obezitenin büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Çocuklarda özellikle 11 – 14 yaş aralığında obeziteye neden olan faktörlerin tespit edilmesine yönelik olarak bir proje 6 aylık bir sürede tamamlandı. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi, MEH Derneği, Ankara Üniversitesi, Ankara Valiliği ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Flavius Kilo Yönetim Merkezlerinin işbirliği ile Ankara da 12 ilköğretim okulunda bir araştırma projesi gerçekleştirildi. Araştırmaya 3.028 çocuk, 3.051 anne ve bu çocukları eğiten130 öğretmen dahil edildi ve çocuklardan birçok soruyu cevaplamaları istendi.
Yapılan çalışmaya ait tüm çıktılar 30 Nisan 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erkan İbiş ‘in ev sahipliğinde; projenin koordinatörü Uzm.Dr.Sinan İBİŞ tarafından 215 kişinin katıldığı bir toplantıyla kamuoyu ve basın ile paylaşıldı. Oldukça ilgi gören organizasyonda Prof.Dr.Erkan İbiş çocuklarda obezitenin önlenmesinin toplum sağlığı ve üretkenlik için son derece önemli olduğunu ve üniversite olarak obezitenin önlenmesinde çalışmalar yürüttüklerini; Uzm.Dr.Sinan İBİŞ ise yakın geçmişe kadar hep erişkin obezitesi ile meşgul olduklarını, ancak yaygınlık hızı artan obezitenin önlenmesinde özellikle çocukluk döneminde obezitenin önlenmesiyle ilgili adımların atılmasının stratejik olarak son derece önemli olduğunu belirtti.
Dr.Sinan İBİŞ yaptıkları araştırmada çalışmaya katılan çocukların yüzde 87,2 ‘sinin normal, 5,2 ‘sinin hafif kilolu, 5,1 ‘inin ise obez olarak bulunduğunu; obeziteyi etkileyen faktörler olarak ta birçok ilginç sonuca ulaştıklarını, bu sonuçlardan birkaçını ise gazete haberinde gündeme taşıdıklarını belirtti.
İşte Dr. Sinan İbiş’in sonuçlarla ilgili açıklamaları:
Çocukların spor yapması ile ilgili…
Çalışmaya katılan çocukların 53,3 ‘ü düzenli spor yaparken, 46,7 ‘si ise düzenli spor yapmamaktadır. Çocukların 28,3 ‘ü yürüyüş, 26,4 ‘ü yüzme, 15,4 ‘ü bisiklet, 3,2 ‘si aletli jimnastik, 26,7 ‘si ise diğerlerini yaptıklarını belirtmişler. Düzemli spor yapan çocukların 4,0 ‘ı hafif kilolu iken, 4,8 ‘i obez olarak bulunmuş. Düzenli spor yapmayan çocukların 6,7 ‘si hafif kilolu iken, 5,4 ‘ü obez olarak bulunmuş. Demek ki düzenli spor yapmayanlarda düzenli spor yapmayanlara göre hafif kilolu olma hali 2.7 oranında daha fazla. Düzenli spor yapmayanlarda düzenli spor yapanlara göre obez olma hali 0,6 oranında daha fazlaymış. Sportif aktivite yapan çocuklardan en az hafif kilo ve obezite görülen çocuklar dans eden çocuklar görülmüş, en fazla hafif kilo artışı olan çocuklar ise ata binen ve resim yapan çocuklar görülmüş. Demek ki hareketli sosyal / sportif aktivitelerde hafif kilolu veya obez olma ihtimali daha düşük.
Çocukların ne kadarı hangi gıdaları her gün tüketiyor…
Her gün hangi besinlerin çocuklar tarafından ne kadarı tarafından tüketildiği konusunda ise; süt tüketenler 54,6; yoğurt tüketenler 42,4; peynir tüketenler 62,8; beyaz et tüketenler 6,5; kırmızı et tüketenler 9,2; yumurta tüketenler 39,3; reçel-bal tüketenler 44,2; tereyağı tüketenler 30,6; tost tüketenler 19,7; hamburger tüketenler 4,2; cips tüketenler 10,9; kola tüketenler 12,5; çay tüketenler 45,6; taze meyve tüketenler 69,4; şeker-çikolata tüketenler 30,2; makarna tüketenler 10,7; meyve suyu tüketenler 30,6 olarak bulunmuş.
Kahvaltı alışkanlığı…
Anne ve babaları ile evlerinde kahvaltı yapan çocuklarda hafif kilolu olma oranı 4,9 ve obez olma oranı 4,9 olarak görülmüş. Anne ve babaları ile evlerinde kahvaltı yapmayan çocuklarda hafif kilolu olma oranı 8,6 ve obez olma oranı 7,1 olarak görülmüş. Bu demek ki çocukların evlerinde anne ve babaları ile kahvaltı yapma alışkanlıklarının olmaması hafif kilolu olma oranlarını 3,7, obez olma oranlarını ise 2,2 oranında artırmakta. Evlerinde kahvaltı yapan çocuklarda hafif kilolu olma oranı 5,1, obez olma hali ise 4,8 bulunurken; evlerinde kahvaltı yapmayan çocuklarda hafif kilolu olma oranı 6,5, obez olma hali ise 8,2 bulunmuş. Bu demek ki evlerinde kahvaltı yapmayan çocuklarda hafif kilolu olma hali 1,4 daha fazla, obez olma hali ise 3,4 oranında daha fazla görülmüş.
Çocukların yatış saatleri…
Akşamları 09 – 11 saatleri arasında uyuyan çocuklarda obezite oranı 5 iken, 11-01 saatleri arasında uyuyan çocuklarda obezite oranı 5.7 bulunmuş. Bu demektir ki geç saatte uyumak obezite oranını artırmakta.
Kabızlık…
Tuvalet alışkanlıkları konusunda her gün düzenli tuvalete çıkan çocuklarda hafif kilolu olanlar 5,4, obez olanlar ise 5,2 oranında bulunurken, sürekli kabız olanlarda hafif kilolu olanlar 22,2, obez olanlar ise 5,6 oranında görülmüş. Bu demektir ki kabızlık obeziteyi teşvik etmekte.
Kaynak: turizmhaberleri.com