CATALHOYUK ARKEOLOJİ YAZ ATOLYESİ'NİN KULTUR ELCİLERİ

13 Temmuz 2014 Pazar

– Anadolu’nun en eski yerleşim bölgesi olarak bilinen Çatalhöyük’teki arkeolojik kazılara, Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasına karşı sahip olduğu duyarlılıkla 18 yıldır destek veren Shell, Stanford Üniversitesi’nin yürüttüğü Araştırma Projesi’ne bu yıl da katkıda bulunacak.

Kazı çalışmaları kapsamında Shell’in katkılarıyla 2003 yılından itibaren ilköğretim öğrencilerine yönelik “Arkeoloji Yaz Atölyesi ” programı düzenleniyor. Öğrencileri 9 bin yıllık Çatalhöyük tarihi ile tanıştırmak için bu yıl 28 Haziran’da başlayan program, 7 Ağustos’a kadar sürecek.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen 9 yaş ve üzeri öğrenciler, atölye çalışmalarına ücretsiz olarak katılabiliyor. Haftanın 6 günü açık olan ve 10:00 – 15:00 saatleri arasında yürütülen Çatalhöyük Arkeoloji Atölyesi’ne konuklar, rezervasyon ile kabul ediliyor.


Dünyanın en büyük arkeolojik çalışmaları arasında yer alan ve 2012 yılında Unesco tarafından “Dünya Mirası ” listesine dahil edilen Çatalhöyük Neolitik Çağ Yerleşmesindeki Arkeoloji Yaz Atölyesi etkinliğiyle, çocuklara ‘kültürel mirasın koruyucusu olma’ kavramı öğretiliyor. Bugüne dek 5000’i aşkın öğrencinin ücretsiz olarak katıldığı atölye çalışmalarında tarih bilincinin genç nesillere en sağlıklı şekliyle aktarılması hedeflenirken; çalışma sonunda öğrencilere ‘kültürel emanetlerin koruyucusu’ sertifikası da veriliyor.

Çatalhöyük hakkında:
İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Çağ Yerleşmesi, Güney Anadolu Platosu’nda yer almaktadır. İki höyükten oluşan Çatalhöyük Çağ Yerleşmesinin daha uzun olan Doğu Höyüğü, M.Ö. 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğeler yer almaktadır. Batı Höyüğü ise M.Ö. 6.200 ve 5.200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.

Atölyeye katılım için başvuru
Gülay Sert: 0532 301 87 82

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !