Gürhan Horzum ile 2011 yazında tanıştık ve beraber çok daldık. Dalış eğitmenliğinin yanısıra, sualtı fotoğrafçılığı, ‘Cankurtaran’lık, turizm gibi birçok birbirini tamamlayan konuyla ilgileniyor.
Dalış eğitmenliğini yakından izleme fırsatını buldum. Tarzı telaşsız, sakin, sabırlı….Telaşsız haline rağmen dakik! Dikkatli!
Sürekli kendini geliştirmeye devam ederken sualtı fotoğrafçılığından, yönetim becerilerine kadar birçok konuda seminerler, yarışmalara, kurslara katılmaya devam edip, kendini geliştirmeye devam ediyor.
Su ile ne zaman tanıştın?
Nisan İzmir doğumluyum. Anne tarafım Mersinli olduğundan, yazları Silifke’ye giderdik. Doğumumdan sonraki Haziran ayında denize soktuklarını anlatır ailem, emeklemeyip süründüğüm zamanlarda da kıç izimden takip edip genelde denize girmeye ramak kala yakaladıklarını. Benim hatırladığım da yüzmeyi öğrenmem zaman almıştı. 7-8 yaşına doğru öğrendim. Çok daha öncesinde su üstünde durmayı ve altından gidebilmeyi öğrenmiştim.
Eğitim ve tecrübelerinden bahseder misin?
Şu an Tssf/Cmas 2* Dalış Eğitmeni, Tssf Rehber Balıkadam, Tssf/ILS Bronz Cankurtaran Eğitmen, SSI AOWI’ım. İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden, Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu’ndan mezun oldum, ayrıca 1 dönem Lyon Lumiere 2 Üniversitesi İşletme Fakültesinde erasmus öğrencisi olarak bulundum.
Şu andaki işin ve görevin nedir?
Uzun yıllardır dalış eğitmeni olarak çalıştım, şu an kendi Cankurtaran Eğitim Merkezim bulunmakta (Benim Can Kurtaran ve İlk Yardım Merkezi) ve ayrıca ithalat işiyle uğraşmaktayım.
Cankurtaran kimdir?
Cankurtaran tüm yazılan tanımlar bir yana, çok hassas dikkatli ve önemli olması gereken bir kişidir. Çok fazla çalışma fırsatları olmaz ki bu iyi birşeydir. Çalışmaları gerektiğinde de işlerini doğru yapmaları halinde dünyadaki en özel şeylerden birini, hayat kurtarmayı başarırlar.
Cankurtaran ile ilgili bilinen yanlış bilgilerden örnek verir misin?
İnsanların kafalarından ne geçtiğini tam olarak bilmiyorum ama benim düzenlediğim eğitimlere gelenlerden bildiğim, yüzmeyi doğru düzgün bilmiyor olsalar bile cankurtaran olabilecekleri.
Ben eğitimlerimde iyi yüzmeleri bir yana, kendilerinden belli sürede belli mesafeleri yüzmelerini talep ediyorum. ILS standartları bu şekilde. Bazı arkadaşlar tanıdıklarının ya da bazı kişilerin kursa bile gitmeden, direk sertifika aldıklarını örnek gösteriyor, ben de onları sertifikayı kimden almışsa ona yönlendiriyorum.
Bu sertifikayla ülkemizde turizm tesislerinde, aquaparklarda, gezi teknelerinde, havuzlarda, plajlarda çalışabiliyorsunuz. Sizi işe alan insanlar size, dolaylı olarak da eğitimi veren biz eğitmenlere güveniyor. Acil bir durumda kendine güvenmeyen bir cankurtaran kazazedeye yardım etmekten çekinecek, ya da kendine güvenip yeterli yüzme ya da kurtarma becerilerine sahip olmayan bir cankurtaran kazazedeye yardıma gittiğinde hem kendi hem de kazazedenin hayatını tehlikeye atacaktır. Boğulmakta olan bir kişi bilinçli hareketler yapmaz, içgüdüsel olarak yakınında tutunabildiği tek şeyden su yüzünde kalabilmek için destek alır. Böyle durumlarda cankurtaranın boğuşma tekniklerini iyi bilmesi ve kazazedeyi en kısa sürede karaya çıkartacak kadar iyi yüzebilmesi gerekir.
Kimler cankurtaran olabilir? Nereden sertifika alabilirler?
TSSF tarafından yayınlanan talimatlarda; Bronz cankurtaran eğitimi alacakların uyması gereken koşullar; 18 yaşını doldurmuş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak ve Cankurtaran eğitimi yapmasında engel bulunmadığına ilişkin sağlık bildirim formunu imzalayarak beyan etmekdir.
Az önce belirttiğim gibi bunların yanında iyi yüzme bilmek ve yapacağı işin hakkını vermeyi göze almak bence cankurtaran olacak kişilerin olması gereken koşulların başında geliyor.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’ndan yetki belgesi almış Cankurtaran Merkezlerinden sertifika alabilirler. Bu kurslar arasında standartlar yüzünden farklılık olamaması gerekiyor. Ancak her yerde olduğu gibi bizim aramızda da çürük elmalar mevcut. Fiyat farkı doğal olarak olacaktır. Eğitimlerin yapılacağı havuz ve sınıf ortamlarının kiraları kurslar arasındaki fiyat farklarını belirliyor.
Bir genç neden cankurtaran eğitimi almayı ister?
Ülkemizde havuz ve/veya deniz kıyısı olan turizm tesislerinde cankurtaran bulundurma zorunluluğu var. Geçtiğimiz seneden itibaren bu konuda yapılan denetimler arttı ve bu koşulu yerine getirmeyen tesislere cezai yaptırımlar uygulandı. Bu yüzden artık tesisler bu konuda daha hassas. Bunun yanında havuzlarda, plajlarda, gezi teknelerinde ve benzeri yerlerde cankurtaran ihtiyacı duyuluyor. Bu tür yerlerin ihtiyaçlarını karşılamaya mevcut cankurtaranlar yeterli olmuyor. Dolayısıyla iş bulma konusunda büyük bir kolaylık cankurtaran olmak. Ama herşeyden önemlisi ihtiyaç durumunda bir kişiye yardım etmek, bir insanın hayatını kurtarabilecek olmak, bence herşeyden önemli.
Kendini konu ile taze tutmak için neler yapmalı?
Kendini konu ile taze tutmak için; ilkyardımla ilgili makaleler, yeni yayınlar okunmalı, varsa seminerlere gidilmeli bunlar sadece cankurtaranlar için gerekli olan şeyler değil. Özellikle eğitmenler için gerekli. Çünkü dönem dönem ilkyardımla ilgili güncellemeler oluyor. Bu güncellemeleri kaçırmamak gerekiyor. Örneğin; Federasyonumuz tarafından yayınlanan Cankurtaran Eğitim Kitabı güncellenmemiş ve eski. İçerdiği bilgilerin çoğu artık geçerli değil. Umarım en kısa sürede yenilenecektir.
Cankurtaranların da mutlaka antrenman yapması gerekiyor. Bilgilerini de güncel ve taze tutmaları da gerekli. Zaten bunu sağlayabilmek için cankurtaran belgelerinin 2 yılda bir güncellenmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde en kötü ihtimalle aldıkları eğitmenle görüşüp bilgilerinin güncel kalmasını sağlayabilirler.
Sertifikası olan arkadaşlar sıfımda yeterli yer olması durumunda gelip benim derslerimi ücretsiz olarak dinleyebilir ve bilgilerini güncel tutabilirler.
Öğrencilerime her zaman akıllarına birşey takıldığında bana sorabileceklerini söylüyorum. Sonuçta yaptığımız iş çok ciddi ve önemli bir iş.
Sana nasıl ulaşabilirler?
benimcm@gmail.com
Esra Tunalıgil
Diplomalı Tüketici
esratunaligil@hotmail.com