05 Haziran 2014 Perşembe
– Nilgün Atar- turizmhaberleri.com
Özel Hayal Evi Sanat Merkezi’nin sokağa bakan duvarlarındaki resimler sanata renkli bir davetiye çıkarıyor. Giriş ve tüm bahçe duvarlarını süsleyen resimlerdeki simgeler içinizdeki gizli kalmış sanatçıyı uyandırıyor adeta. Bahçe girişinden başlayan ve merdivenlerde devam eden kırmızı halılarda yürümek ise kendinizi özel hissettiren muhteşem bir duygu.. Kapıdan içeri girdiğinizde sanatın pozitif etkisi selamlıyor, bir anda o mekan sizin Hayal Eviniz oluyor ve ortamda yabancılık çekmiyorsunuz. Bu etkilenişimde güler yüzlü ekibin de büyük katkısı var tabii ki..
BUYRUN HAYAL SAHNESİ’NE…
T. C. Milli Eğitim Bakanlığı’ na bağlı Müzik, Bale, Resim ve Tiyatro bölümleri ile eğitim-öğretim faaliyetine 1 Mayıs 2014 tarihinde başlayan Özel Hayal Evi Sanat Merkezi’nin sahibi Aslı Öztürk ile önce tüm katları gezdik. Her bölüm kaç yaşında olursanız olun sanatın bir dalında eğitim alma arzusu uyandırıyor. Özellikle 110 kişi kapasiteli Hayal Sahnesi çok ön planda.. Baldwin beyaz piyano ise Hayal sahnesinin bir numarası.. Hafta sonları öğrencilerin bireysel dinletileri olacağını, ayda 2 kere konser planladıklarını belirten Aslı Öztürk; “böylece öğrencilerimiz hem sahne deneyimleri kazanacaklar, hem de toplum içinde kendilerini gösterecekler“ diyor.
ENGELSİZ BİR YAŞAM İÇİN
Özel Hayal Sanat Evi Merkezi’nin sahibi Aslı Öztürk ile röportaja başlamadan önce yaptığımız sohbetimizde Isparta’da engelliler üzerine önemli çalışmalarda bulunduklarını öğrenmek benim için sürpriz oldu. 2011 yılında Isparta ‘da “Umuda Doğru Spor Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’ni açtıklarını belirten Aslı Öztürk; daha sonra Yalvaç ve Şakirkarağaç ilçelerinde ulaşım daha kolay olsun diye iki okul daha açtıklarını söyledi. Aslı Öztürk çalışmalar hakkında kısaca şu bilgileri verdi:
“Umuda Doğru Spor Eğitim Rehabilitasyon Merkezi “nde 560 öğrencimiz ve 60 a yakın öğretmenimiz var. Devlet desteği ile yürütülen bir proje. Fiziksel ve zihinsel engellilere eğitim veriyoruz. Hiç evden çıkmayan, eğitim alamayan, sosyal yaşamdan soyutlanmış bireyleri topluma kazandırıyoruz. Haftada 2 saatlik eğitimlerle evden çıkıyorlar, kişisel ve sosyal gelişimlerine yardımcı oluyoruz.. Şu anda Isparta’da daha çok sosyal aktivitelere yer vereceğimiz kendi binamızı yapıyoruz. İnşaat aşamasında, 1 yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. ” dedi.
Peki Hayal Sanat Evi Merkezi’nin kuruluş hikayesi nasıl başladı?
“Yine eğitim alanında bir merkez daha açmak istedik ve içinde sanat olsun dedik. Kızım Hayal’de 5 yıldır piyano eğitimi alıyor, bayağı ilerledi, yurtdışı sınavlarına katılıyor, şu an 4.ncü seviyede.. Antalya’da her şeyi ile donanımlı bir sanat merkezinin eksikliğini gördük ve Nisan ayında açmaya karar verdik, proje çabuk gelişti, hemen ekibimizi kurduk , mekanı hazırladık ve 1 Mayıs itibariyle faaliyete başladık. ”
Okul ve dershane arasında koşturan çocukların kendini keşfettiği, sanatla dolu derin bir soluk aldığı, keyifli molalar verdiği bir ortam Özel Hayal Sanat Evi Merkezi.. Sorularıma devam ediyorum:
VELİLER ARTIK SANAT EĞİTİMİNDE BİLİNÇLİ
Antalya’da çocukların sanata ilgisi ve yakınlığı ne durumda?.. Aileler çocuklarını sanata yönlendiriyor ve destekliyorlar mı sizce?
“Veliler artık daha bilinçli.. Eskiden çocuğun enstrüman çalması veya tiyatro, bale, resim kursu alması lüks olarak görülüyordu. Ama günümüzde öğrenci potansiyeline bakıldığında küçük yaşlarda başlıyor sanat. Veliler çocuklarının sanatla uğraşmasını istiyorlar. Bunun sosyal gelişimine faydalarının bilincinde.. Hafta sonları AVM’lerde, oyun salonlarında olmaktansa en azından birkaç saatini sanatla değerlendiriyorlar. Ve eğitimle hızlı ilerliyorlar çocuklarımız. Kısa süreli olmuyor, başlayan öğrenci artık keyif alıyor, kendini sergiliyor, konser veriyorlar. Sosyal gelişim açısından sanatla ilgilenmeleri çok önemli. “ diyor.
Henüz yeni açılmasına rağmen hedefleri de sordum.
Uzun vadeli planlarla sanat dolu yolculuğa çıkan Öztürk; çok kısa ve net yanıt veriyor: “Öğretmenlerimizle, eğitim kalitemizle, kurumsal binamızla, uzun süreli en iyi eğitimi veren en iddialı kurum olmayı hedefliyoruz. ”
Peki sizi farklı kılan ayrıcalıklarınız neler?
” Piyano, Gitar, Keman, Yan Flüt, Şan, Solfej, Viyalo derslerimiz birebir özel ders şeklinde yapılmaktadır. En önemli ayrıcalığımız; tüm enstrüman ve bale öğrencilerimize haftalık ders saatlerinin haricinde haftada bir saat solfej dersi veriyoruz. Aynı zamanda enstrüman öğrencilerimize öğretmen kontrolünde sınırsız etüd imkanı veriyoruz. Bu da çalışma imkanı olmayan, evde enstrümanı bulunmayan ya da öğretmen desteği gerektiren öğrencilerimize büyük kolaylık sağlıyor.“
ARTIK YAZ TATİLİNDE SANAT VAR…
Okulların tatile girmek üzere olduğu şu günlerde çocuğunun evde boş vakit geçirmek yerine sanatla ilgilenmesini isteyen veliler için Yaz Okulu Programı hazırladıklarını belirten Öztürk; “16 Haziran-12 Eylül arasında haftanın 5 gün 35 saati kapsıyor. Sanatsal faaliyetler, eğlence gezi, etüd saatinden oluşan bir program hazırladık. Okullar kapanınca başlayacak olan Yaz Okulumuza çocuklarını istedikleri ayda gönderebilirler.“ bilgisini veriyor.
RESİM ATÖLYESİNDE SANAT VE GERİ DÖNÜŞÜM İŞBİRLİĞİ…
Özel Hayal Sanat Evi Merkezi’nin Resim Atölyesinde çevreci geri dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Resim öğretmeni Ayşecan Hizmet; çevre ve sanat temalı atölye hakkında şu bilgileri aktardı:
“Geri dönüşüm Atölyesi ‘nde daha önce yürüttüğümüz AB projelerindeki deneyimlerimizi buraya aktarmayı planlıyoruz. Atölyemizde her yaş grubuna uygun eğitimler verilecek. Buna göre çocukların çevreye ve doğaya olan bilinci artacak. Hedefimiz bu. Çünkü doğaya olan saygısı ve koruma sorumluluğu artıkça bu bir yaşam biçimi haline gelecektir.. Bu bilinçle eğlenceli aktif oyunlarla ve aynı zamanda derslerde bilgilendirmeler yaparak; atık şişelerden bebekler, kolilerden evler, dev robotlar yapmayı planlıyoruz. Bunlarda önceden yürüttüğümüz Ab projelerinin bir yansıması olacak. Antalya’da herhangi bir sanat atölyesinde geri dönüşüm ile ilgili bu kadar bilgilendirici ve proje odaklı bir atölye çalışması yok. Bu anlamda fark yaratan bir çizgideyiz. ”
Peki sanat ve çevre temalı AB projelerine devam mı?
“Kurumumuz bu konuda çok bilinçli. Aynı zamanda öğretmemelere bu konuda çok fazla destek veriyor. Ulusal Ajansın yürüttüğü AB projeleri toplantılarına katılmayı düşünüyoruz. Her dönem açılan AB projelerinin başlıklarına takip edeceğiz ve kurumsal olarak AB projesi yürütmeyi planlıyoruz. ” diyor.
YETENEKSİZ BİREY YOKTUR, KEŞFEDİLMEYEN BİREY VARDIR…
Yeteneğin insana verilen bir ödül olduğunu belirten Aslı Öztürk konu ile ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor:
“Bazı kişiler özel yeteneği ile doğuyor. Ancak aldığı eğitim ile kendini çok güzel geliştiren kişiler de çoğunlukta. Önemli olan ailelerin çocuklarını keşfetmesi ve desteklemesi. Herkes çok fazla yetenekli olmayabilir. Resim, müzik, bale tiyatro gibi alanlarda eğitilerek öğretilebilir. Biz de bunun eğitimini veriyoruz. İnsanların yeteneklerini ve kendilerini keşfetmelerini sağlamak ve onları hayallerinde bir adım ileri taşımak gerekiyor. Yeteneksiz birey yoktur, keşfedilmeyen birey vardır. Yoğun iş temposunda sanata zaman ayıran özellikle turizm ve sağlık sektöründen gelen yetişkin öğrencilerimiz resim yaparak dinlendiklerini ve günün yorgunluğunu attıklarını belirtiyorlar. Bu sanatın iyileştirici ve mucizevi gücü…. Hayallerinizi ertelemeyin, Hayal Sahnesi’nde gerçekleştirin… ” diyor.
www.hayalevisanatmerkezi.com
www.facebook.com/#!/hayalevisanatmerkezi?fref=ts
Tel: (0242) 324 24 00
Kaynak: turizmhaberleri.com