PROSAT BASIN AÇIKLAMASI

30 Mart 2011 tarihinde Volkan Erbey İstanbul Akvaryum’da temizlik işi sırasında boğulma sonucu hastaneye kaldırılmış ve 12 günlük yaşam mücadelesi sonunda hayatını kaybetmiştir..

Türkiye’de ticari dalışlar Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği ile düzenlenmiştir ve bu neden ile ticari dalış yapan kişilerin Profesyonel Sualtı Adamı Yeterlilik Belgesi sahibi olmaları gerekir.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun verdiği 3 Yıldız dalıcı belgesi ile, rekreasyonel ya da sportif dalış yapan ve yaptıran ticari dalış okullarında veya kluplerde çalışılabilir.

Ticari dalış operasyonlarının niteliği Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bu tür işleri yapabilmek için ( Sualtında temizlik, kesim, kaynak, survey, kurtarma, montaj vb.) bünyesinde Profesyonel Sualtı Adamı çalıştıran, dalış takım muayene raporu olan, dalış izni almış bir firma olmak yada böyle bir firmadan hizmet alımı yapmış olmak gerekir.

İlgili firmaların ve dalıcıların böyle bir yeterliliğe sahip olup olmadıkları konusundaki soruşturmanın yetkili makamlar tarafından yapılacağını düşünüyoruz.

Kazaya neden olan iş, bir sualtı firması tarafından, profesyonel dalgıçlarca yapılmış olsaydı bu gün bu üzücü kaza yaşanmamış olabilirdi, Çünkü profesyonel sualtı adamları yeterlilik belgesine sahip dalgıçların çalıştığı sualtı firmalarında ;

Dalış amiri dalış öncesi tesisin teknik işler sorumlusuna ve ilgili müdürüne bilgi verir. Dalış saatlerinde pompaların çalışmaması, vinç operasyonu var ise ara verilmesi gibi konularda tutanak tutar ve imzalatır.

Dalış, yüzeyden beslemeli (SSBA) sistem ile yapılır. Bu sistem ile dalgıç ve dalış amiri karşılıklı konuşabilirler.

Dalgıç sert başlık ya da band maske kullanır ve kullandığı hortum grubu dalgıcın harnesine bağlanır. (Harnes: dalgıcın vücudunu saran bir tür emniyet kemeri)
Diyelim ki pompalar çalıştı ve dalgıcı çekti. Yukarıda yazdığımız sistemler kullanıldığında dalgıcın hava kaynağı vakum etkisi ile yüzünden ya da başından çıkmaz. En kötü ihtimal ile diyaframlar yırtılır, dalgıç ventilasyon ile serbest akışta kurtarılıncaya kadar nefes alabilir. Gerektiğinde hortumunu çekerek kendini kurtarabilir. Ayrıca kominikasyon sistemi olacağından dalgıç aşağıda yaşadığı en küçük sorunu dahi yukarıya dalış amirine anında bildirebilir.

Dalış süresince yüzeyde bir adet acil durum dalgıcı techizatını kuşanmış olarak bekler ihtiyaç halinde hemen inerek yardım eder.

Yazdıklarımız bir çoğunuza karmaşık gelebilir. Ancak bu tür işler uzman firmalar için rutin uygulamalardır. Zor gibi görünse de üzücü dalış kazalarını en aza indirir.

Volkan Erbey’in hayatını kaybettiği dalışın bu kriterlere uymadığı çok açıktır .‘’Etrafta ilkyardım bilen başka dalıcıların da olduğu’’ şeklindeki açıklamaları çok vahim buluyoruz.

Son iki yılda dalış kazalarının sayısının artışı ve çok sayıda dalgıcın hayatını kaybetmesi dikkat çekicidir.

2008 yılında yapılan mevzuat değişikliği ile, Türkiye Sualtı sporları Federasyonundan eğitmenlik belgesi almış kişilerin, ticari dalış şantiyelerinde profesyonel balıkadam olarak çalışmasının önü açıldı. Bu kişileri eğitime ve sınava tabi tutmadan ağır işlerin yapıldığı şantiyelere sokmanın kötü sonuçlarının olacağı belliydi. İlgili yönetmelik çıktığında PROSAT olarak Denizcilik Müsteşarlığı’na ölümlü dalış kazalarının artacağına dair bir yazı göndermiştik.

Yanılmış olmayı dilerdik. Ancak ardı ardına yaşadığımız acı olaylar göstermektedir ki, mevcut yönetmelik yeniden düzenlenmeli ve denetim mekanizmaları harekete geçirilmelidir.

Kaybettiğimiz dalıcı arkadaşımıza Allah’tan rahmet acılı ailesine sabır diliyoruz.

Profesyonel Sualtı Adamları Topluluğu Derneği Yönetim Kurulu adına,

Barcın AKKOCA
Yönetim Kurulu Başkanı

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !