Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Organ çalan marul deniz tavşanı!

Marul deniz tavşanı (Elysia crispata), yediği alglerin organellerini çalarak kendi bedeninde güneş enerjisi üretmeye başlıyor.

Marul deniz tavşanı (Elysia crispata), yediği alglerin organellerini çalarak kendi

Elysia crispata yani marul deniz tavşanı, doğanın en şaşırtıcı canlılarından biri. Bu yumuşakça, yediği alglerin içindeki fotosentez yapan organelleri (kloroplastları) sindirmek yerine çalıyor ve kendi bedeninde kullanıyor. Harvard Üniversitesi’nden hücre biyoloğu Corey Allard, “Başka canlılardan parça çalıp hücrelerine entegre eden bir organizma… Duyduğum en çılgın biyolojilerden biri,” diyor.

YENİ ARAŞTIRMA, “KLEPTOSOM”LARI ORTAYA ÇIKARDI

Harvard’da yapılan yeni bir çalışmada, bilim insanları bu olağanüstü mekanizmayı detaylıca inceledi. Bulgulara göre marul deniz tavşanı, yediği alglerin kloroplastlarını sindirmiyor. Onları bağırsaklarındaki küçük keseciklere – araştırmacıların “kleptosom” adını verdiği yapılar – yönlendiriyor. Bu kesecikler kloroplastları canlı tutuyor ve daha sonra güneşe maruz kalabilecek sırt bölgesine taşınıyor. Böylece tavşan, güneş enerjisiyle daha uzun süre aç kalmadan yaşamını sürdürebiliyor.

KENDİ PROTEİNİNİ DE AKTARIYOR

Kimyasal analizler, kloroplastların sadece işlevini sürdürmekle kalmayıp, zamanla marul deniz tavşanının kendi proteinlerini de içerdiğini gösterdi. Bu da organizmanın, çaldığı organelleri aktif olarak desteklediğini ortaya koyuyor.

RENGİ AÇLIK DURUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR

Araştırma sırasında bir diğer ilginç gözlem de, deniz tavşanlarının renk değiştirme yeteneğiyle ilgili oldu. İyi beslenen bireyler genellikle yeşil renkte olurken, uzun süre aç kalanlar turuncuya dönüyor. Bilim insanlarına göre, aç kaldıklarında tavşanlar çaldıkları kloroplastları da sindirmeye başlıyor olabilir. Ya da bu organellerin “misafirliği” sınırlı bir süreyle kısıtlı.

SADECE GÜNEŞ PANELİ DEĞİL

Allard, “Bu yapılar sadece güneş enerjisi üretmekle sınırlı olmayabilir,” diyerek başka olasılıkları da gündeme getirdi: Kamuflaj, besin deposu ya da avcılara karşı savunma gibi işlevleri de olabilir.

Doğanın sunduğu bu sıra dışı adaptasyon, gelecekte biyoteknoloji, gen mühendisliği ve simbiyotik yaşam formlarının anlaşılması açısından ilham kaynağı olabilir.

DENIZ HABER AJANSI – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
6 Temmuz 2025 – 09:00